68 YIL SONRA BİR İLK!

KARAHÜYÜK’TEKİ KAZI ÇALIŞMALARI 68 YIL SONRA YENİDEN BAŞLADI KARAHÜYÜK'TEKİ KAZI ÇALIŞMALARI, SİVAS CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ'NDEN 25 KİŞİLİK EKİP TARAFINDAN SÜRDÜRÜLÜYOR

Yayınlanma:
Güncelleme: 20 Ağustos 2015 12:37
68 YIL SONRA BİR İLK!

Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçe sınırlarında bulunan Karahüyük'te kazı çalışmaları 68 yıl aradan sonra yeniden başladı. Elbistan Kaymakamı Tuncay Akkoyun, ilçede bulunan höyüklerin en eskilerinden biri olan Karahüyük’ün tarihini ortaya çıkaracak kazı çalışmalarını yerinde inceleyerek, kazı başkanlığını yapan Cumhuriyet Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bora Uysal’dan kapsamlı bilgi aldı. 
İçinde bulunduğu mahalleye de isim kaynağı olan Karahüyük’teki kazı çalışmaları, Sivas-Cumhuriyet Üniversitesi’nden gelen yaklaşık 25 kişilik ekip tarafından sürdürülüyor. Cumhuriyet Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bora Uysal’ın başkanlığında yaklaşık 1 ay önce başlayan ve 1 ay daha sürmesi planlanan kazılar hakkında bilgi almak ve çalışmaları yerinde görmek isteyen Elbistan Kaymakamı Tuncay Akkoyun, İlçe Milli Eğitim Müdürü Kürşat Bayazıt ile birlikte kazı bölgesini ziyaret etti.
Burada kazı başkanı Cumhuriyet Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bora Uysal’dan çalışmaların seyrine ilişkin bilgiler alan Kaymakam Akkoyun, ortaya çıkarılan tarihi nitelikteki yapı kalıntılarını da inceledi.
İnceleme sonrasında yaklaşık 1 ay önce başlanan kazı hakkında bilgi veren kazı başkanı Cumhuriyet Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bora Uysal, 2015 yılı için ön çalışma niteliğindeki kazıların, 2016 yılından itibaren daha geniş bir ekiple devam etmesinin planlandığını söyledi.
Uysal, “Karahüyük’ün arkeoloji literatürüne ilk olarak girmesi 1900’lü yılların başına rastlar. Bir Alman araştırmacının Karahüyük’te açtığı dar bir kazı sonucunda elde ettiği verileri yayınlamasının ardından buraya ilgi artıyor. Karahüyük’te ilk kazı ise 1947 yılında Arkeolog Tahsin ve eşi Özgüç tarafından yapılıyor. Onlar, çalışmalarında 6 adet tabaka tespit etmişler. En üstte bir Roma tabakası var. M.Ö. 30 ile milattan sonra (M.S.) 95 yılları arasında. Onun altında da Demir Devri’ne verdikleri 4 tabaka daha var. Bunların altında da Hitit İmparatorluğu’na ait bir tabakayı açığa çıkarmışlar. En son tabakada ise Asur ticaret kolonileri çağında başlıyor. Milattan önce 2 bin ile 1750 yılları arasında. En eskisi ise erken Tunç Çağı. Bu çağın da son safhaları var. 2 bin 200’lerde buranın kurulu olduğunu söyleyebiliriz” dedi.
Karahüyük’te 68 yıl aradan sonra ikinci kez kazı başladığını belirten Uysal, “Buradaki çalışmalarımız yaklaşık 1 aydır devam ediyor. Toplamda 3 tabaka çıkardık gibi gözüküyor. Bu tabakalar, Tahsin ve Nimet Özgüç’ün çıkardığı tabakalarla örtüşüyor. Demir Devri’nin tabakaları bunlar. Bu ayın sonunda, bu sene için çalışmalarımız sona erecek. Bu sene aslında bir hazırlık senesiydi. Önümüzdeki yıl daha büyük bir proje halinde sürdürmeyi planlıyoruz” şeklinde konuştu.
Elbistan Kaymakamı Tuncay Akkoyun ise, Karahüyük’teki çalışmalarda elde edilecek verilerin bölgenin tarihine ışık tutacağını belirtti.
Kaymakam Akkoyun, “Karahüyük Mahallemizde yaklaşık 1 aydır kazı çalışması var. Toplamda 35-40 kişilik bir ekiple sürdürülüyor. Bugün gelinen noktada Bora Hocamız ve ekibinin yaptığı çalışma, 1 ay gibi kısa süre geçmesine rağmen elde edilen bulgular ve ortaya çıkan tablo, ne kadar hızlı ve güzel çalışıldığını gösteriyor. İki farklı noktada kazı çalışması devam ediyor. Ümit ediyoruz buradan çıkan sonuçlar, eserler bölgenin tarihine ışık tutacaktır. Bölgenin ne kadar eski bir yerleşim yeri olduğu hususunda da sağlam veriler ortaya koyacaktır” ifadelerini kullandı.
Akkoyun, “Bu yıl bir hazırlık senesiydi. Bu sürenin çok güzel değerlendirildiğini görüyoruz. Seneye hem Hocamızın ekibinin, hem de çalışan sayısının iki katına çıkmasını ümit ediyoruz. Gelecek seneki çalışmanın hızı ve kapasitesi artmış olacak. Hayırlı olmasını diliyorum. Bölgenin tarihinin ne kadar sağlam olduğunu ve çalışılmaya değer olduğu noktasında hiç kimsenin şüphesi yok. Ülkemiz, Elbistan’ımız ve Karahüyük için hayırlı olur inşallah. Burada emeği geçenlere ve çalışmaya destek veren Karahüyüklülere destekleri ve misafirperverlikleri için teşekkür ediyorum” diye konuştu.

KAYNAK: İha

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.