ABD, Suudi Arabistan'a fırlatılan füzeyi gösterdi! İran'ın Yemen'e...

Washington yönetimi, Yemen'den Suudi Arabistan'a fırlatılan füzelerin İran tarafından verildiğini silah parçalarını göstererek kanıtlamaya çalıştı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 15 Aralık 2017 10:06
ABD, Suudi Arabistan'a fırlatılan füzeyi gösterdi! İran'ın Yemen'e...

Ortadoğu'daki ezeli düşmanlar Suudi Arabistan ve İran'ın Yemen'de giriştikleri savaşa, Amerika Birleşik Devletleri de (ABD) yavaş yavaş dahil oluyor. ABD'nin Birlemiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Nikki Haley, Yemen'deki Husilerin Riyad Havalimanı'na attıkları füzenin parçalarını bir basın toplantısıyla dünyaya gösterdi.

İran'ı Husilere füze tedarik etmekle doğrudan suçlayan Haley, teknik detayların görüşlerini kanıtladığını savundu. Haley'e göre füze kent merkezine isabet etseydi binlerce sivil ölebilirdi.

Başkent Washington'ın hemen dışındaki bir askeri tesiste konuşan temsilci, ellerindeki inkar edilemez kanıtların Tahran yönetiminin BM kararlarını hiçe saydığını gösterdiğini belirtti.

ABD Başkanı Donald Trump ve ekibi, İran'la imzalanan nükleer anlaşmanın iptalini istiyor ve Ortadoğu'daki bir numaralı müttefiki Suudi Arabistan üzerinden Tahran yönetimine baskı kurmayı deniyor.

Müttefikler hemen ses verdi

Nikki Haley'in sözleri anında Ortadoğu'da yankı buldu, Suudi Arabistan, Washington'dan gelen açıklamaları memnuniyetle karşıladığını duyurdu. İran'ı kınayan Riyad yönetimi, uluslararası toplumun harekete geçmesini istedi.

ABD'nin bir başka müttefiki Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ise, uluslararası topluma İran tehdidine daha güçlü karşı koyma çağrısında bulundu.

Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, "Washington'un sunduğu deliller, İran'ın BM'ye yönelik yükümlülüklerini ihlal ettiği, bölgede silah ve silah ticaretinin yayılmasında rol oynadığı noktasında şüpheye yer bırakmıyor. İran'ın Husilere ve diğer başka vekillerine gönderdiği gayrimeşru silah, füze ve insansız hava araçları, mezhep eksenli şiddeti körüklüyor, sivilleri tehlikeye atıyor" denildi.

İran: ABD, savaş suçlarını örtüyor

Haley'in sözlerine İran'dan da yanıt geldi. Tahran yönetimi, gösterilen kanıtların ABD planlarına uygun olarak imal edildiğini savundu. Açıklamada, "Bu suçlamalar, Suudilerin ABD'nin suç ortaklığıyla Yemen'de işlediği savaş suçlarının üstünü örtmek için de kullanılıyor" ifadesi yer aldı.

Bütün bölgeyi sardı

Suudi Arabistan'la Suriye ve Irak'ta girdiği bilek güreşini kazanan İran, geçen haftalarda açılmaya çalışılan Lübnan cephesinde de baskı altında. Suudi Arabistan'da kameralar önüne çıkıp istifa ettiğini İran ve Hizbullah'ı eleştirerek duyuran Lübnan Başbakanı Saad Hariri, bölgeyi krize sürükleyen açıklamadan günler sonra ülkesine dönen Hariri istifasını geri aldı.

Birleşmiş Milletler de, Yemen'den Suudi Arabistan'a ateşlenen füzeleri araştırıyor. Genel Sekreter Antonio Guterres'in hazırladığı rapor, füzeler arasında benzerlik bulsa da net şekilde İran'da üretildiğini söylemiyor.

Bitmeyen savaş

Yemen'de İran destekli Husilerin başkent Sana'yı ele geçirmesi ve Cumhurbaşkanı Abdurrabbu Mansur Hadi'nin kaçmasıyla patlak veren iç savaş, ezeli düşmanlar Suudi Arabistan ile İran'ın bir kapışmasına dönüştü. Suudi Arabistan ve diğer bölge ülkeleri Mart 2015'te Husiler'e karşı operasyon başlattı.

Halihazırda ülkenin batısını kontrol eden Husilere karşı Suudi Arabistan'ın başını çektiği uluslararası koalisyon bombardımanlar düzenliyor. Koalisyonda Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Kuveyt ve Sudan gibi ülkeler yer alıyor.

Yemen'den Kasım ayı başında Riyad'a fırlatılan füze, Suudi Arabistan ve İran'ın birbirlerine savaş tehditleri savurmalarına neden oldu.

Ülkenin orta kesiminde terör örgütü El Kaide'nin kontrol ettiği bölgeler de bulunuyor.

Eski Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih, uzun süre Husilerle işbirliği yapıp yönetime karşı birlikte savaştı. Aralık ayı başında taraflar birbirleriyle çatışmaya başladı ve Salih öldürüldü.

İç savaştan önce de yoksul ülkeler listesinin ilk sıralarında gelen Yemen'de, neredeyse üç yıldır susmayan silahlar nedeniyle durum bir felakete doğru gidiyor.

Savaşta 10 binden fazla insan öldü, milyonlarca insan evini terk etmek zorunda kaldı. Kolera gibi salgın hastalıklar ülke çapında yayılıyor, şimdiye kadar 900 bin insan hastalıktan etkilendi.

Yedi milyon insanın açlığın kıyısında olduğu ülkede, abluka nedeniyle yaklaşık 21 milyon kişi insani yardıma muhtaç.(Yeni Akit)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.