Hüseyin Yılmaz

Hüseyin Yılmaz

ALLAH’A(CC) AÇILAN ELLER BOŞ ÇEVRİLMEZ

Peygamber SASEfendimizden Enes RA’ın rivayet ettiği ve Hakim (Rh.A)’in Müstedrek’indekaydettiğine göre Peygamber Efendimiz hadis-i şerifin metninde şöyle buyuruyor:

(İnnallaheazze ve celle rahimün hayyiyün kerimün, yestahyi min abdihi en yerfaa ileyhiyedeyhi sümme la yedau fihima hayra.) Sadaka rasulüllah, fi ma kal, ev kemakal.

Bu hadis-işerif müjdeli... Sevindirici mazmunu olanı, sevindirecek bir haberi bilgiyiihtiva eden bir hadis-i şerif. Peygamber Efendimiz buyuruyor ki:

(İnnallahe) “Hiç şüphe yok ki Allah (azze ve celle),çok izzet sahibi olan, çok celal sahibi olan, sonsuz izzet ve celal sahibiolan, aziz ve celil olan Allah-u Teala Hazretleri (rahimun)merhametlidir; acıyan, merhamet edendir, rahmeti, merhameti çok olandır. Okadar çoktur ki, merhametlilerin en merhametlisidir. Dünyadaki bütünmerhametleri toplasak, rahmetinin %1’i kadardır. %99’u ahirete saklanmıştır.Kullarını sever, kullarına acır, merhamet eder. (Hayyiyün)Haya sahibidir; yani Cenab-ı Hak haya eder, utanır. (Kerimün)Kerem sahibidir; yani cömerttir, güzel bağışlarda, davranışlarda bulunucudur.Ekremül-ekremindir hatta... (Yestahyi min abdihi)Kulundan istihya eder, haya eder, utanır.” Sübhanallah!.. Efendimiz böylebuyuruyor: Allah-u Teala Hazretleri utanır kulundan... (Enyerfaa ileyhi) “O kulu, Rabbine, Allah’a iki elini kaldırmış, elleriniaçmış dua ediyor da; (sümme la yedau fihima hayra) Allahda o dua eden kulunun açmış olduğu avuçlarına hiçbir hayır koymuyor. Böyleyapmaktan utanır Allah...” Yani, dua için açılmış olan iki elini, kolunu, içinehiçbir hayır koymadan, boş çevirmez, boş çevirmeye haya eder. Kereminden,lütfundan, merhametinden dolayı kulu boş çevirmez. Elini boş döndürmez, avucunuboş bırakmaz Allah-u Teala Hazretleri. Mutlaka dua edene lütfeder, bir şeylerihsan eder.

--Nasıl birşeyler ihsan eder?..

Allah-u TealaHazretleri, kulun istediğini bazen aynen veriyor. “Şu evi istiyorum!” diyor, oevi veriyor. Bazen daha hayırlısını verir, istediğinden alasını verir. Bazen deen güzel mükafat olarak, ahirette ona çok büyük sevaplar verir. Ama elini boşdöndürmez, eline mutlaka bir şeyler koyar. Avucu boş dönmez. Çünkü Cenab-ıHakkın burada üç sıfatını söylüyor, Peygamber Efendimiz. Tabii Aziz ve Celilolduğunu sıfat olarak ayrıca söylüyor:

“--Aziz veCelil olan Allah-u Teala Hazretleri, hiç şüphe yok ki Rahim’dir, Hayiy’dir,Kerim’dir.” diyor.

Yani üçsıfatını beyan ediyor: Birisi; merhametli olması Cenab-ı Hakkın kullarınaşefkatli, merhametli olması... İkincisi; utanması, haya etmesi Cenab-ıHakkın... Üçüncüsü de; cömertlik, kerem sahibi olması... Kulu istediği halde,onu vermemekten utanıyor Allah-u Teala Hazretleri.

Bir defasındaesirlerden bir kadın, öbür kafilede kalmış olan çocuğunun yanına koştu gitti.Hemen onu yakaladı, bağrına bastı. Harpte esir alınmış, ganimet esirler bunlar.Peygamber Efendimiz de, o kadının bu kafileden koşup, öbür kafileye gidip,orada çocuğunu bulup, bağrına basıp kucaklamasını seyretti sahabeyle beraber.Sonra ashabına sordu:

“--Ey Ashabım,ne dersiniz; bu şefkatli anne, şu çocuğunu bağrına sımsıkı basan kadıncağız buçocuğunu kendi elleriyle ateşe atar mı?..”

“--Atmaz yaRasullullah! Bak ne kadar anne şefkati cuşa geldi. Nasıl çocuğunu kucakladı,nasıl bağrına basıyor. Ne kadar sevgi, ne kadar candan bir şefkat... Yapmaz,çocuğunu bu ateşe atmaz, kesinlikle atmaz!” dediler.

“--İşte Allah-uTeala Hazretleri, bu kadıncağızın bu evladına olan sevgisinden, şefkatinden,muhabbetinden kat kat daha fazla, çok çok daha fazla kullarına şefkatlidir,merhametlidir.” buyurdu.

Kur’an-ıKerim’de de buyruluyor ki,Bismillahirrahmanirrahim: Vallahuyed’u ila daris-selam) “Darus-selam olan, selamet yurdu olan cennetinekullarını Allah davet ediyor, çağırıyor. ‘Gelin kullarım, cennetime gelin!’diye.” Demek ki, el açtık mı, dua ettik mi, mutlaka mükafat var. Allah-u TealaHazretleri açılan elleri boş çevirmiyor. O halde dua edelim, çok duacı olalım,ağzı dualı kul olalım! Çünkü dua da ibadettir, zikir gibidir, tefekkür gibidir.Nasıl onlar ibadetse, dua etmek de ibadettir.

Prof. Dr.Mahmud Es’ad COŞAN

Buköşenin içeriği KUR’AN’IN ANLAMIYLA BULUŞMAK PLATFORMU tarafındanhazırlanmıştır. Ayet mealleri Hasan Tahsin Feyizli'nin Hazırladığı Feyzü'lFurkan Açıklamalı Kur'an-ı Kerim Meali’nden alınmıştır. Ayet meallerinintamamına www.kuranimiz.net, ses dosyalarına www.akradyo.net adreslerinden ulaşabilirsiniz. Görüş veönerileriniz için: [email protected] adresine e posta yazabilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.