Hüseyin Yılmaz

Hüseyin Yılmaz

ALLAHIM,BİZİ HELAL RIZIKLA YETİNDİR

Numan ibni Beşîr (Allah Onlardan razı olsun) Rasulullah (sallallahu aleyhivesellem)’i şöyle buyururken dinledim dedi:

“Helal olan şeyler bellidir, haram olan şeyler de bellidir. Bu ikisininarasında halkın bir çoğunun helal mi haram mı olduğunu bilmediği şüphelikonular vardır.

Şüpheli işlerden sakınanlar dinlerini ve ırzlarını korumuş olurlar. Şüphelişeylerden sakınmayanlar ise zamanla harama dalıp giderler. Aynen sürüsünübaşkasına ait bir arazinin etrafında otlatan çoban gibi ki onların o araziyegirmesi mümkündür ve tehlikelidir.

Dikkat edin her hükümdarın girilmesi yasaklanmış bir arazisi vardır.Unutmayın Allah’ın yasak arazisi de haram kıldığı şeylerdir. Şunu iyi bilin kiinsan vücudunda bir et parçası vardır. Eğer bu et parçası iyi olursa bütünvücut iyi olur. Eğer o bozulursa bütün vücutbozulur. İşte bu et parçası kalbdir.” (Buhari, iman 39, Müslim Müsakat 109)

 

Ali (Allah Ondan razı olsun)'dan rivayet edildiğine göre sözleşmeli birköle kendisine başvurarak:

"Borcumu ödeyecek gücüm yok, bana yardım et" dedi. O daRasûlullah (sallallahu aleyhi vesellem)'in bana öğrettiği duayı ben de sanaöğreteyim mi? Bunu okuduğun müddetçe üzerinde dağ gibi borç olsa bile Allahödemeni kolaylaştırır. Allahummekfini bihalâlike an haramike ve ağninîbifadlike ammen sivâke = Allahım, beni helal rızıklarla yetindirerekharamlardan koru. Beni lütfunla zengin kılarak başkalarına muhtaç etme.(Tirmizi, Deavat, 111)

 

HİKMETLİSÖZLER

         O, (Allah) hikmeti dilediğine verir.Kime de hikmet nasip etmişse, muhakkak  ona   çok hayır verilmiştir. (Buâyet ve öğütleri) olgun akıl sahiplerinden başkası düşünemez.  Bakara/269

YUSUF-İHEMEDÂNİ  (K.S.)  BUYURDULAR Kİ:

   

            “Hayat,teselli olmaktır. Herkesin tesellisi ve huzuru farklı şekilde ve farklışeylerdedir. Hayatın en alt rütbesi ve en aşağı derecesi dünya ile teselliolup, oyalanmaktır. Bu hayvanların hayatına ve yaşayışına benzer. İnsanoğludünya malı toplamaktan kaçınmalı, perhizkâr olmalıdır. Hak Tealaya kavuşmakiçin mücahede etmeli, nefsiyle savaşmalıdır. Maddi hayatta yeteri kadarı ileyetinmek, insanı Hakka yönelişe hazırlayan sebeplerdendir. Bu, ilk adımdır”

                        *****************

“Zamanın akışı, kainatın dönüşüyle birliktekendini, özünü ve yokluğunu tanımayan, kainatın sırrına vakıf olamayan kişiye“gören” denemez. Gören insan şeriat mülkünü tümüyle gören insandır. Çünküşeriat, nefsin ve kainatın hakimidir”

                       *****************

Yine Yusuf-i Hemedani Kaddesallahu sırrahul azizşunları  buyurmuştur:

“Basiret ehlidemişlerdir ki “insanda imani düşünce doğunca, İslami davranışlar da onunardından gelir. Bu ikisinin yani amel ve tefekkürü bir araya getirmek neşekilde mümkünse o yolla bunları bir araya getirmek gerekir. Tıpkı oruç vetefekkür, itikad ve tefekkür gibi. “

SÖZLERİNBÜYÜKLERİ BÜYÜKLERİN SÖZLERİDİR

 

 

GÜLLERİN EFENDİSİ GÜNLERİN EFENDİSİ HAKKINDA ŞÖYLEBUYURDULAR

 

 

Ebu Bürde b. Ebi Musa el-Eş'ari'den rivayet edilmiştir: “Abdullah İbnÖmer, bana:

“Baban Ebu Musa'nın Cuma saati hakkında Resulullah (s.a.v.)'den hadisri­vayet ettiğini işittin mi?” diye sordu.

 Ben de:“Evet! Babamı şöylederken işittim: Resulullah (s.a.v.)'i:

“İcabet saati, duaların kabul edildiği vakit, imamın minber üzerindeoturması ile Cuma namazının eda edilmesi arasındaki zamandadır” buyururkenişittim” dedi.” (Ebu Dâvud, İbn Huzeyme)

        HADİS-İ ŞERİFLERLE HAFTANIN DUASI

Allahım! Senden hidayet, takva, iffet ve gönül zenginliğiistiyorum. ( Müslim, Tirmizi,İbn Mace, Ahmed b Hanbel

 

Buköşenin içeriği  KUR’AN’IN ANLAMIYLABULUŞMAK  PLATFORMU tarafındanhazırlanmıştır. Ayet mealleri Hasan Tahsin Feyizli'nin  Hazırladığı Feyzü'lFurkan Açıklamalı Kur'an-ı Kerim Meali’nden alınmıştır.   Ayet meallerinin tamamına www.kuranimiz.net,ses dosyalarına www.akradyo.netadreslerinden ulaşabilirsiniz. Görüş ve önerileriniz için: [email protected]

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.