Almanlar eli boş döndü...

Almanlar eli boş döndü...

Yayınlanma:
Güncelleme: 05 Haziran 2017 15:18
Almanlar eli boş döndü...

İncirlik'e ziyaret izni çıkmaması Alman medyasında yorumlara neden oldu. 'Gabriel eli boş dönüyor, 'Türkiye Gabriel'e yolu gösterdi' gibi başlıklarla Alman Dışişleri Bakanı'nın Ankara ziyaretinin başarısız bir girişim olduğu yazıldı.

 Alman Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'in Ankara'ya yaptığı ziyaret ve mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile yaptığı görüşmenin ardından Alman milletvekillerinin İncirlik'teki Alman askerlerini ziyaretine izin çıkmaması, Alman medyasında geniş yankı buldu.

FETÖ üyesi bazı askerlerin iltica başvurularının kabul edilmesi ve Alman parlamenterlerin İncirlik ziyareti başvurusunun reddedilmesi nedeniyle bir süredir gergin olan Türkiye Almanya ilişkilerini değerlendirmek üzere Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, bugün Ankara'da...

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ile bakanlıkta bir araya geldi. Görüşme sonrası Çavuşoğlu ile Gabriel ortak basın toplantısı düzenledi.  Bakan Çavuşoğlu, görüşmenin içeriğine ilişkin "Almanya olumlu adım atarsa biz iki adım atarız. Almanya ile pozitif gündeme nasıl odaklanabiliriz onu görüştük" ifadelerini kullandı. 

'ŞU AN İNCİRLİK DEĞİL NATO ÜSSÜNE ZİYARET MÜMKÜN'

Görüşmelerde Alman milletvekillerinin İncirlik’teki askeri üssü  ziyaret etme taleplerinin de ele alındığını belirten Çavuşoğlu, "Şu an itibariyle İncirlik değil Konya'daki NATO üssüne ziyaret mümkün" şeklinde konuştu. 

Bakan Çavuşoğlu, "Bizim Brüksel'de de Sayın Cumhurbaşkanımızla Şansölye  Merkel görüşmesinde de yaptığımız önerimiz, şu anda Konya NATO üssünü Alman  heyetinin ziyaret etmesidir. Bununla başlamakta fayda var. Bunları da, İncirlik  dahil, biz hepsini bugün değerlendirdik. Şu an itibariyle İncirlik değil,  Konya'daki NATO üssünü ziyaret mümkün. Daha önce de açıklamıştık, Konya'ya  ziyaretin mümkün olduğunu ben bizzat açıklamıştım." diye konuştu.

GABRIEL: İNCİRLİK'TEN ÇEKİLME KONUSUNDA NET BİR KARAR YOK

Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel, "İncirlik'e şu anda bir ziyaretin mümkün olmadığı belirtildi. Ben tabi bundan üzüntü duydum. Almanya'nın buradaki askerlerini başka yere taşıması ilişkilerin kötüye gittiği anlamına gelmez. İncirlik'ten çekilme konusunda net bir karar yok" dedi. 

Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel de, "Türk-Alman ilişkileri sıkıntılı bir dönemden geçiyor. Kesinlikle darbe girişimlerine tahammül edilemez. Bilim insanları ve işadamları için vize kolaylaşmalı" dedi.

ULUSLARARASI KRİZİ TÜRKİYE'DEN İLK TEPKİ

Türkiye'den Katar konusunda yaşanan uluslararası krize ilk tepki basın toplantsı sırasında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan geldi. Bakan Çavuşoğlu, "Her şartta diyaloğun devam etmesi lazım ki var olan sorunlar barışçıl yoldan aşılsın.  Mevcut tablodan üzüntü duyduk. Durumun normalleşmesi için de elimizden gelen her  türlü desteği veririz"  dedi.

Bugün Suudi Arabistan, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır, Katar ile diplomatik ilişkileri kesti. Dört ülkeye saatler sonra Yemen ve Libya da katıldı. Katar'ın 'terörist' gruplara destek verdiğini savunan ülkeler, Doha yönetiminin bölgeyi istikrarsızlığa sürüklediğini ileri sürüyor.

'ALMANYA'DA PKK BAĞLANTILI 4500 ŞAHIS HAKKINDA SORUŞTURMA VAR'

Teröre karşı Türkiye ve Almanay'nın birlikte mücadele ettiğini söyleyen Alman Dışişleri Bakanı, "Çok net olarak PKK 1993'den bu yana yasaktır. Bu örgüt sadece Türkiye'de şiddete başvurmuyor. Almanya'da da haraç toplama, uyuşturucu ve silah ticareti yapan, bize de zarar veren bir örgüttür. Bu düzeyde bütün enstrümanları değerlendireceğiz. Almanya'da PKK'ya imkan tanımayacağız. 4500 şahıs hakkında PKK bağlantısı olduğu gerekçesiyle soruşturma var." şeklinde konuştu.

Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel, ülkesine iltica talebinde bulunan  FETÖ mensuplarının Türkiye'ye iadesi konusunda bir çözüm bulamadıklarını  söyledi.

BAŞBAKAN YILDIRIM GÖRÜŞMEYİ İPTAL ETTİ

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'in Başbakan Binali Yıldırım'la da bir araya gelmesi bekleniyordu ancak Başbakan Binali Yıldırım'ın yoğun programı nedeniyle görüşmenin iptal edildiği açıklandı.

ALMAN MEDYASI: GABRIEL ELİ BOŞ DÖNÜYOR

Alman medyası, Dışişleri Bakanı Gabriel'in Türkiye ziyaretini değerlendirdi:

"Gabriel eli boş dönüyor"
 "İncirlik yasağı devam ediyor"  
 "Son girişim de başarımız oldu"

Focus dergisi Online sitesi, ziyareti, "Yasak devam ediyor, son girişim de başarısız oldu", Türkiye Gabriel'e yolu gösterdi"  başlıklarını kullanarak okuyucularına aktardı.

Spiegen Online sitesi ise "Gabriel çözüm bulamadı", "İncirlikle alakalı anlaşma gözükmüyor", "Ankara ziyarete müsaade etmiyor", "Gabriel ise askerlerini çekilebileceği söyledi" başlığı ile haberi verdi.


Bild gazetesi, "Erdoğan ziyaret konusunda halen sert tutumunu devam ettiriyor" üst başlığı ile verdiği haberde, başlık olarak, "Alman askerleri İncirliği terk edecek" dedi. "Gabriel net bir tavırla Ankara'ya gitti ve Ankara'da onu dinleyen olmadı" şeklinde haberin yorumlayarak okuyucularına duyurdu.

Die Welt gazetesi, ziyareti, "Anlaşma denemesi başarısız bitti",  "İncirlik tartışmasında herhangi bir gelişme olmadı. Türkiye halen Alman vekillerin ziyaretine izin vermedi.  Gabriel Alman askerlerinin yerinin değişeceğini söyledi" diye duyurdu.


Farkfurter Allgemeine gazetesi "Son anlaşma denemesi başarılı olamadı", "Dışişleri bakanı ziyareti tartışmayı sonlandıramadı. Almanların incirliği bırakması kaçınılmaz oldu"başlıklarını kullanarak ziyareti haberleştirdi.


NTV haber sitesi haberi "Gabriel'in gezisi başarısız oldu. Türkiye halan ziyarete müsaade etmiyor. Gabriel Türkiye'nin fikir değiştirmesini başaramadı. Alman parlamenterler ziyaret edemeyecek. Tek çare İncirlikten çekilme şansı kaldı"diye gördü.

KAYNAK:

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.