Almanya'da yapılan referandum anketi sonuçlandı

Almanya'da yapılan referandum anketi sonuçlandı

Yayınlanma:
Güncelleme: 15 Mart 2017 10:39
Almanya'da yapılan referandum anketi sonuçlandı

Türkiye-Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı’nın 1 milyon 400 bin Türk seçmenin yaşadığı Almanya’da referanduma yönelik yaptığı anket sonuçlandı.

Ankete göre Almanyalı Türklerin yüzde 55,4’ü anayasa değişikliğine “evet” derken, “hayır” diyenlerin oranı 44,6’da kaldı. Araştırma; Münih, Bochum, Stuttgart, Frankfurt, Essen, Duisburg, Berlin, Hannover ve Köln şehirlerinde gerçekleştirildi. 6-9 Mart tarihleri arasında yapılan anket çalışmasında 1.360 seçmene ulaşıldı. 

ALMANYA'NIN TÜRKİYE POLİTİKASI BEĞENİLMİYOR

Gurbetçiler, “Almanya’nın Türkiye politikasını nasıl buluyorsunuz?” sorusuna ise yüzde 78,2 oranında “olumsuz” oranında cevap verdi. Aynı soru “Türkiye’nin Almanya politikasını nasıl değerlendiriyorsunuz?” şeklinde sorulduğunda ise seçmenlerin yüzde 55,8’i “olumlu” bulduklarını söyledi.

1 Kasım seçimlerinde Almanya’da Türk seçmenlerin 59,7’si AK Parti’ye 15,9’u HDP’ye 14,8’i CHP’ye 7,5’i MHP’ye oy vermişti. 

AVRUPALI TÜRKLER REKOR ORANDA EVET DİYECEK

Araştırmayı değerlendiren TAVAK Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen, seçmenlerin yüzde 67’nin üstünde bir oranda AK Parti ve MHP gibi referanduma ‘Evet’ diyecek şahıslardan oluştuğunu söyledi. Şen özetle şunları kaydetti: Yüzde 2,1 oranındaki diğer seçmenlere bakıldığı zaman da bunların da takriben yüzde 1’inin ‘evet’ diyeceği yönde hareket edebiliriz. Genel olarak Almanya başta olmak üzere AB ülkelerinde yaşayan insanlarımızda AK Parti’ye büyük bir eğilim var. Buna karşılık 1980 ve 1990’lı yılların Avrupa’da yükselen partisi olan MHP’ye eğilim büyük ölçüde azalmıştır. Hollanda’yla yaşanan krizin “evet” oylarına mutlaka etkisinin olacağını dile getiren Şen, “Avrupalı Türkler büyük dayanışma içinde ‘evet’ diyecekler” öngörüsünde bulundu.

KAYNAK:

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.