Altın yükseliyor, esnaf kan ağlıyor

Altın yükseliyor, esnaf kan ağlıyor

Yayınlanma:
Güncelleme: 07 Mart 2017 09:07
Altın yükseliyor, esnaf kan ağlıyor

21. yy’ın en değerli yer altı kaynaklarından bir tanesi olan Altın Kaynakları son zamanlarda Türkiye’de fiyat artışını sürdürüyor. Altın fiyatlarının yükselmesi halkın alım gücünü zayıflatıyor. Doların yükselmesi ile birlikte orantılı bir şekilde yükselen Altın fiyatları Sektördeki esnafı da olumsuz etkiliyor.

Kahramanmaraş Kuyumcular Odası Başkanı Hacı Mustafa Öz, Altın fiyatlarının gereğinden fazla artış gösterdiğini belirterek, İnsanların alım gücünün zayıflaması esnafları olumsuz etkilediğini belirtti.

Öz, Kuyumcu Esnafına karşı halkta beliren önyargıların yıkılması gerektiğini ifade ederek, ‘Altın fiyatlarının yükselmesi kuyumcu esnafının daha fazla kazanacağı anlamına gelmiyor’ dedi.  Öz açıklamalarına şu şekil devam etti:

“Dünyadaki belirsizlik özellikle altın fiyatlarını yukarı yönde seyir etmesine sebep oluyor. Altın fiyatları çok yüksek şu anda, Altın fiyatlarının bu şekilde yükselmesinde bir gariplik var. Daha önceki zamanlarda Dolar yükseldiği zaman altın düşerdi, ancak şu anda hem dolar hem ONS hem de altın yükseliyor. Altın fiyatları gerçekten yüksek oranlarda, hal durum böyle olunca insanların alım gücü de azalıyor.  

Zannedilir ki kuyumcular altın fiyatları yükseldiği zaman kar ediyor gibi ama yanlış bizim ham maddemiz sermayemiz bir kilo altınsa bunun 100 bin lira olması veya 150 bin lira olması bize bir anlam ifade etmiyor. Önemli olan bu altın üzerinde yapılan kazanca bakmak. Vatandaşlarımız arasındaki bu yanlış bilgiyi de düzeltmek istiyoruz. Alım gücü azaldıkça kuyumcu esnafı iş yapamaz hale geliyor. Kuyumcu esnaflarımızın işleri durma noktasına geldi. İmalatçı esnaflarımız çalışamıyorlar, çalışamayınca da işyerlerini kapatıp, elemanları çıkartıyorlar.”

ULUSLARARASI DERECELENDİRME KURULLARININ ART NİYETİ VAR

Ortadoğu’daki belirsizliğin çözülmesi halinde Suriye ve Irak’ta büyük iş alanlarının yeniden açılacağını belirten Başkan Öz, Kahramanmaraş esnafının üreten bir esnaf olduğunu belirtti.

Öz açıklamalarına şu şekilde devam etti:

 “Özellikle Uluslararası Derecelendirme Kuruluşları Türkiye üzerinde büyük bir oyun oynuyorlar. Türkiye’nin durumunu olağandan kötü göstermeye çalışıyorlar. Bizde olabildiğince bu tarafımıza yapılan ekonomik savaşa karşı direnmeye çalışıyoruz. Hükümetimiz faizsiz kredilerle bu tıkanıklığı açmaya çalışıyor. Çok yapabileceğimiz bir şey yok aslında. Ortadoğu daki bu savaş hali giderilse özellikle ilimiz açısından oralara iş yapacağımız potansiyelimiz ve pazarımız olur. Şu anda bile iş yapmaya çalışıyoruz oralar ile, Dubai pazarı Kuzey Irak Pazarı, Suriye Pazarı çok kötü haller aldı. Geçen hafta İran’da bir piyasa araştırma şansımız oldu. Resmi yollardan bir ticaretimiz mümkün görünmüyor ama biz de bir yolunu arayıp bulmaya çalışacağız. 12-13-14 Mayıs’ta Fuarımız olacak ve İran’lı bir kafileyi davet ettik gelecekler inşallah geldiklerinde İran ile bir ticaret hacmi oluşturabiliriz.

Suriye’de ve Irak’taki savaş durulursa, bu belirsizlik giderse hem Kahramanmaraş hem de Tüm Türkiye esnafı için yeni iş sahaları açılmış olur.”

ALTINDAKİ AŞIRI YÜKSELİŞLER VE DÜŞÜŞLER HALKI TEDİRGİN EDİYOR

Kuyumcu Atölyesi esnaflarından Ali Bulut yaptığı açıklamada Altının piyasada aşırı derecede yükselmesinin halkı tedirgin ettiğini belirtti. Kahramanmaraş’ın Altın Sektörünün ihracatı ve ithalatından önemli bir yeri olduğunu söyleyen Bulut, Kuyumculuk sektörünün eskiye nazaran daha profesyonel yapıldığını vurguladı. Bulut:

“Altının aşırı derecede yükselmesi bizi olumsuz etkiliyor. Vatandaş haklı olarak düştüğü ve yükseldiği zaman yatırım yapma planları yapıyor ve bu aradaki boşluk bizi etkiliyor. Altın sektöründe sabit bir kur ve istikrar istiyoruz. İnsanlar altını alırken korkmasınlar bu çok önemli bir konu, Çok önceki zamanlarda bizim işlerimiz çok fazla ve iyiydi şimdilerde iş payı düştü. Geçmişte 100 tane atölye vardı şimdi 500 tane atölye var. Bugün Türkiye gelişmiş bir ülke, birçok alanda olduğu gibi gelişmiş bir sektör alanı var. Kahramanmaraş İstanbul’dan sonra Türkiye ikincisi, İstanbul Dünya Çapında iş yapan bir sektörü var, Kahramanmaraş Türkiye çapında bir sektör. Vatandaşlardaki dönüşüm bizim asıl hammaddemizdir. Dışarıdan maden olarak girişte var ancak asıl işimiz bizim vatandaşlardan dönüş aldığımız altınlar. Fiyatlarda istikrar istiyoruz ve bu çok önemli. Bu altın fiyatlar yükselecektir fiyatların yükselmesi sorun değil asıl sorun ani yükselişler ve düşüşler bu halkı tedirgin ediyor. “

ALTIN DOLAR İLE BİRLİKTE YÜKSELİŞ GÖSTERİYOR

Altının dolar ile birlikte yükseliş gösterdiğini ifade eden IAR Altın Kuyumculuk  İşletmecisi Mustafa Yaşar, Altının dolar ile birlikte artışının halkı tedirgin ettiğini belirtti.

Yaşar, Kurlardaki artış ve eksilmenin orantısız olmasının esnafı da olumsuz etkilediğini belirtti. Yaşar:

 “Biz bir anlamda altın sektörünün toptancılığını yapıyoruz. Doların maliyeti yüksek olduğu için bizi etkiliyor. Kurlardaki dengesiz artış ve eksiliş halkın ve esnafın alım gücünü etkiliyor. Piyasadaki altınların birçoğu karaborsaya düşürülüyor. Piyasaya göre ucuza ürün veriyoruz. Altının son zamanlarda dolar ile birlikte orantılı artış gösterdiği için zorluk yaşıyoruz.

Biz altınının aracısı konumundayız. Esnaf ile doğru orantılı bir şekilde iş yapıyoruz. Esnafın alım gücü ne kadar fazla ise bizim satım gücümüz de o kadar fazla oluyor. Aslında bu bir halka  gibi düşünülebilir. Halk esnafa rağbet edip altın talep ettiği zaman esnafta bizden aynı orantıda altın talep ediyor ve çark bu şekilde dönüyor. Altının fiyatlarının aşırı yükselişi halkı tedirgin ediyor.”

KAYNAK: Maraştanhaber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.