ANDIRINDA DEFNE YAPRAĞINI TELEFERİKLE İNDİRİYORLAR

ANDIRINDA DEFNE YAPRAĞINI TELEFERİKLE İNDİRİYORLAR

Yayınlanma:
Güncelleme: 09 Kasım 2016 17:58
ANDIRINDA DEFNE YAPRAĞINI TELEFERİKLE İNDİRİYORLAR

KAHRAMANMARAŞ'ın Andırın İlçesi'ne bağlı Arıklı Mahallesi sakinleri, sarp kayalıklardan topladıkları defne yaprağını, Karadenizlilerden esinlenerek yaptıkları teleferikle bin metreden aşağıya indiriyor.

 

Boya, ilaç, kozmetik ve kimya sektöründe kullanılan defne yaprağı, son yıllarda Andırın'da önemli bir geçim kaynağı haline geldi. Hollanda başta olmak üzere Amerika, Almanya, Çin gibi birçok ülkeye de ihraç edilen, yüksek rakımlı sarp kayalıklarda yetişen defne yaprağının hasadı yorucu oluyor. Arıklı Mahallesi sakinleri, bu zorlukları kendi imkanlarıyla kurdukları teleferikle aştı. Bin metre yükseklikteki kayalıklardan toplanan defne yaprakları kurulan teleferikle aşağıya indiriliyor. Defne yaprakları buradan kamyonlara yüklenerek firmalara satılıyor.
 

KENDİ YAPTIKLARI TELEFERİK İLE İNDİRİYORLAR


Mahalle sakinlerinden Ahmet Cinkara, Karadenizlilerden esinlenerek teleferik sistemiyle hasat yapmaya başladıklarını belirterek, "Bu sistemi akıl ettik. Karadeniz'de görüyordum, neden buraya da olmasın diye düşündüm ve 1000 metrelik çelik halatı kurduk. Makara sistemi ile yukarıdan toplanan defneleri bu halata yüklüyoruz. Zaman kaybını önledik; hem daha pratik, hem de daha çok ürün elde ediyoruz" diye konuştu.

defne-yapraklarini-bin-metreden-teleferikle-8943936_o.jpg

 

Etiketler :