Hüseyin Yılmaz

Hüseyin Yılmaz

ANNE VE BABALAR SORUMLULUĞUMUZUN FARKINDA MIYIZ?

Kutsal kitabımız Kur’ân-ı Kerîm’in Nisâsûresi 34. âyetinde yüce Rabbimiz “er-Ricâlü kavvâmûne alâ’n-nisâ” buyuruyor ki“Beyler hanımlar üzerine görevli ve hâkimdirler.” demektir.

Âyet-i kerîmede geçen ‘kavvâm’ kelimesi;bir şeye bakan, muhafazasına görevli, işlerini çekip çeviren anlamına gelen‘kâim’ kelimesinin mübalağa sigasıdır. ‘Son derece ileri, ileri derecede kaim’demek olur. Bu tabir ailede erkeğin kadına hâkimiyetinin zalimâne ve despotçadeğil mertçe ve centilmence olacağına işaret ediyor. Anlaşıldığına göreerkekler evlerinin, eşlerinin, aile ve çocuklarının dünyevî ve uhrevî tümişlerini titizlikle yürütmek, onları görünen görünmeyen her tehlikeden olancagüçleriyle korumak, iki cihan saadetlerini basiretle sağlamak, maddî ve mânevîmenfaatlerini aşırı bir ihtimamla kollamak görevine, yüce Allah tarafındantayin edilmişlerdir, ama şartlı olarak! Bu âyet, bir taraftan erkeğin ailereisliğini tescil etmekle beraber, öbür yandan da kadınların korunup,kollanmasını ihtar eyliyor, kadınların itibar, kıymet ve faziletini gösteriyor.Ve özellikle erkeklere Allah tarafından verilen bir salahiyetin arkasındavazifelerini tam yapmadığı takdirde sorumlu tutulacağı tehdidini de ihtivaediyor.

Bugün kaç aile reisi, bu sorumluluğunşuurundadır!

Binlerce müslüman aile, karısı, kocası veçocuklarıyla, İslâm’dan bîhaber yaşıyor maalesef! Onlar için ana hedef para,lüks ve konfor olmuş. Allah’ın emirleri, yasakları unutulmuştur.

Birçok aile de kendi içinde çekişme vebunalımda; ya bey, ya hanım, ya da yetişen çocuklar İslâmî bilgiden yoksun,imanî şuurdan mahrum durumdadır.

Şaşılacak bir şey ki bazen de hanımlarınbeylerden daha şuurlu olduğu, erkeklerin onları çekip çevirip yönetmesigerekirken, onların beylerini kurtarmaya çırpındığı görülüyor.

Nitekim ben de gittiğim şehir vekasabalarda, dolaştığım dış ülkelerde beylerinden çok daha dindar ve mücahitnice hanımlar gördüm Allah kendilerinden razı olsun! Onların iman kuvveti,hizmeti, aşkı ve himmeti, maalesef eşleri olan erkeklerde yok. Bu kahramanhanımlar, evin binbir meşakkatli işi ve çocuk yetiştirme güçlükleri yanısırabütçeye malî destek olacak işler yapıyor, namaz kılmayan haylaz kocalarını yolagetirmeye, inançsız olan eşlerini irşat etmeye, içki içen beylerinivazgeçirmeye, kumara dadanmış aile reislerine çoluk çocuklarına karşısorumluluklarını hatırlatmaya, dışarıdan dost edinmiş vefasız eşlerini evebağlamaya çalışıp duruyorlar.

Mesela şu anda önümde bulunan mektuptaşunlar yazıyor:

“Kocam zalim mi zalim, dinden imandanbîhaber, anlayıştan eser yok, ahlâkını anlatamam, haram helal ayırmaz, faizyer, benim şahsî emeklilik maaşımı gaspeder, zekât sadaka vermez, aç yetimgözetmez.

“Baştan ben bununla evlenmeyecektim; ozaman söz verdi; namazımı kılacağım, Allah’ın emirlerini yerine getireceğimdiye. 26 senedir sözünde durmadı; şimdi ben ümidimi kesmiş gibiyim. Alnı birdefa secdeye gelmiş değil. Dört çocuğum bu cahil baba elinde ziyan oldu.Çocuklarıma ben Kur’an öğretiyordum, kendi engelledi, ‘Bu kadar insan cehennemegidecek de bir tek sen mi cennete gideceksin.’ dedi. Yavrularım şimdihıristiyanlarla yaşıyorlar, çektiğim vicdan azabını tarif edemem. Yeter kibenim ibadetime dil uzatmasın diye, her ne derse yaparım, yine de yaranamam ozalime; kızar, söylemeye hayâ edeceğim laflar söyler; ne Allahım, ne dinim, neKitabım kalır... Şimdi benim bu adamla evliliğimi sürdürmem caiz mi?” vs.

Sevgili anne babalar, ilerde böyle berbatkocalık ve aile reisliği yapacak evlatlar yetiştirmeyin. ÇocuklarınızaAllah’tan korkmayı, O’nun emirlerine uymayı, yasaklarından kaçınmayı iyiöğretin. Sizin ve bizim asıl işimiz Allah’ın rızasını kazanmaktır, şu fânidünyanın değersiz meşgaleleri, geçici zevk ve eğlenceleri değil. Kendiniz iyimüslüman olun ki çocuklarınız da iyi olsunlar. Sevgi ve şefkatle onları güzeleğitmek elinizdedir; bu fırsatı kaçırıp dünya ve âhiretin cezalarına uğramamayaçok itina gösterin. Allah (celle celâlüh) basiretinizi açsın, nusretiylesizleri hak yolda teyit eylesin!

 

Buköşenin içeriği  KUR’AN’IN ANLAMIYLABULUŞMAK  PLATFORMU tarafındanhazırlanmıştır. Ayet mealleri Hasan Tahsin Feyizli'nin  Hazırladığı Feyzü'lFurkan Açıklamalı Kur'an-ı Kerim Meali’nden alınmıştır.   Ayet meallerinin tamamına www.kuranimiz.net, sesdosyalarına www.akradyo.netadreslerinden ulaşabilirsiniz. Görüş ve önerileriniz için: [email protected]

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.