Arsa fiyatları sektörü fazla etkiledi

Berksa İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Sandaloğlu İnşaat malzemelerindeki zamların vatandaşlar açısından hissedilmediğini ancak, 2018 yılında daire fiyatlarında ciddi bir artış olacağını söyledi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 04 Aralık 2017 17:37
Arsa fiyatları sektörü fazla etkiledi

Selahattin Sandaloğlu gazetemizin inşaat sayısına özel sorularımızı yanıtladı.

İnşaat sektörünü Kahramanmaraş’ta değerlendirdiğimizde çevre illere göre ne durumda?

Kahramanmaraş’ta inşaat çok hızlı bir şekilde ilerliyor. Ama yine de çevre illere göre çok geri durumdayız. İşini tam yapamayan müteahhitlerin çoğalması ve arsa fiyatlarının yüksek tutulması Kahramanmaraş’ı geri planda tutuyor. Arsa fiyatları pahalı olunca sektör bundan çok fazla etkileniyor. Sektördeki insanlar zarar görünce vatandaşlar da zarar görüyor. Mimari yapı olarak Meridyen Loft projesi ile Kahramanmaraş’a değişik bir mimari yapı kazandırdık. Kahramanmaraş’ta bu tür farklılıkların olması gerekiyor. Biz bunu yapmaya çalışıyoruz. Ama bunu bütün firmaların yapması lazım. Şehir planlamalarının değişmesi lazım. Kahramanmaraş’ta villa yapılacak yerlerin belirlenmesi lazım. Bazı yerleri ayırmak lazım. Belediyelerimizin imarlama konusunda bunları düşünmesi lazım. Dış ülkelere baktığımızda mimari yapılarda bunlarla çok karşılaşıyoruz. Belediyemizin yaptığı hizmetlerden memnunuz.

Son zamanlardaki maliyet artışları sektöre ve vatandaşa yansıması nasıl oldu?

İnşaat maliyetleri yüzde 25 oranında arttı. Bu fiyatlar ile malzeme alırsak maliyet yükselecek. Maliyet yükselince vatandaşta bundan etkilenecek. Aynı zamanda banka faizleri çok yüksek. Eskiden faiz oranları birin altındaydı şimdi neredeyse 2’ye dayanacak. Bunlarda bir denge sağlanmazsa sektör daha da kötüye gidecek. Bunların önüne geçilmesi lazım. Bu maliyet artışları halka yansıdı ama hissedilmedi. Önümüzdeki günlerde hissedilecek. Şu anda ev alan vatandaşlarımız ünümüzdeki süreçlere göre daha karlı olacak.

Sektörde batan müteahhitlerden dolayı mağdur olan vatandaşlar var. Ev alırken nelere dikkat edilmesi gerekiyor?

Vatandaşlarımızın ev alırken ilk önce müteahhidi araştırması lazım. Nasıl işler yapmış bilgi edinmesi lazım. Vatandaş direkt paraya bakıp hareket ediyor. Sonra alacak olduğu daire başkalarına da satılmış çıkıyor. Vatandaşın önce firmaya dikkat etmesi gerekiyor. Gidip daha önceden ev alanlara soracak. Vatandaş tapuyu alıyor ama kullanma ruhsatı olmuyor. Bu kullanma ruhsatının olmaması sıkıntı çıkarabiliyor. Topraktan ev alımlarında firmaların çok iyi araştırılıp seçilmesi gerekiyor. Firmaların referanslarına bakmaları gerekiyor. Sözleşmelerin avukatlar ile yapılması lazım. Mağdur olan çok insanlar gördük. Bir müteahhit kaç tane inşaat yapmış bir bakılması lazım. Geçmişi daha temiz daha köklü olan firmaları tercih etmeleri gerekiyor.

Meridyen Loft hakkında bilgi verebilir misiniz?

500 metrekarelik 7+1 şeklinde planladık. Akıllı bina olarak planladık. Kendi elektriğinin bir kısmını kendisi üretecek. Kapalı otoparkı olacak. Dış mimarisi açısından Kahramanmaraş’ta olmayan bir yapı planladık. Dışı kompoze kaplama. Meridyen Loft cep sinemasından tutun saunasına varana kadar farklı bir yapı olacak.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.