Ateş: ‘Birim alanda maksimum verimi elde etmek için çalışıyoruz’

Ateş: ‘Birim alanda maksimum verimi elde etmek için çalışıyoruz’

Yayınlanma:
Güncelleme: 12 Haziran 2017 11:10
Ateş: ‘Birim alanda maksimum verimi elde etmek için çalışıyoruz’

Kahramanmaraş Türkoğlu İlçesi Ateş Tarım İşletmecisi Hasan Ateş Türkoğlu’nda tarımın modern sisteme ayak uydurması ve birim alanda maksimum verim elde etmek için yoğun çaba sarf ettiklerini belirtti.

Devlet desteklerinin pratiğe uygulanmasında sorunlar yaşandığının altını çizen Hasan Ateş, Üreticiye sahip çıkılması gerektiğini vurguladı.

 Ateş Tarım olarak her zaman çiftçilerin ve üreticinin yanında olduklarını belirten Ateş, Çiftçilere sağlanan birçok modern hizmetle Türkoğlu Tarımına büyük katkı sağladıklarını söyledi.

Ateş: “Güncel tarım ürünlerinde görülen sorunlarımız; Çiftçimizin aklının çok karışık olması. Bunun açıklaması şudur bakanlığımız tarafından düzenlemeler maalesef pratikte uygulanmamaktadır. Örneğin ekim dönemi geldiğinde çiftçimiz ne ekeceğini bilmemekte. Bunun da sebebi maalesef sürdürülebilir bir tarım politikamız yoktur. Örnek verecek olursak sezon başında pamuk çiftçisi ne kadar destek alacağını ürün maliyetinin ne olacağını bilmemekte. Geçen dönemde bakanlığımız havza modeline dönmüş olup ama uygulamaya dönüşmemiş bir proje var. Bu proje uygulansa belki de herkes kendi havzasında ürününü yetiştirecek ve daha çok kar elde edecektir. Ama maalesef rastgele ürün seçimi yapılmaktadır. Bugün itibariyle en büyük sorunumuz ise girdi maliyetlerinin çok yüksek olması. Çiftçilerimiz belki de üretim noktasında Avrupa standartlarını geçecek düzeyde olmasına rağmen Traktör, ekipman, mazot, gübre ve tohum maliyetlerinin çok yüksek olması çiftimizi psikolojik olarak kendini koruma altına alıp " daha az mazotla eski traktör ve ekipmanla çalışıp kalitesi düşük tohumlar kullanıp daha az gübre kullanma"  eğilimine gitmektedir. Bu konular ne zaman dile gelse yetkili kişilerden hep devletin verdiği destek rakamlarından bahsediliyor. Ama gerçek şudur 10  dekar eken çiftimizin 100 lt mazot kullanımına devletimiz 3 litre mazot yardımında bulunuyor. Sonuç çiftimiz kalan mazot ihtiyacını karşılamak için yanlış tarım uygulayarak daha düşük verimler almasına sebep oluyor.” 

ATEŞ TARIM HER ZAMAN ÇİFTÇİNİN YANINDADIR

Ateş Tarımın üreticinin her zaman yanında olduğunu belirten Hasan Ateş, Türkoğlu Ziraatını ekipman konusunda zenginleştirdiklerini vurguladı.

 Ateş: “Ateş Tarımın çiftçilere verdiği hizmetler  ; Ateş tarım bölgesinde 2004 den bu yana  Zirai ilaç Ekipman ve ilaçlama konularında her zaman  Firmaların uzman mühendisleri eşliğinde  bilgilendirme toplantıları düzenleyerek iyi tarım yapma noktasında bilgiler vermektedir. Ayrıca yaptığımız işlerden en önemlisi iyi tarımın yapabilmek için Ülkemizdeki tarım teknolojilerini sıkı takip edip bölge çiftçimize bu teknolojiyi sunmaktayız. Örneğin yeni çıkan tarım  ilaçlarını zaman kaybeden çiftçilerimizle buluşturup onların daha hızlı ve daha ekonomik bir şekilde faydalanmalarını sağlıyoruz yine bir örnek verecek olursak  Mısırlar da Modifiyeli edilmiş yüksek traktör diğer bütün illerde varken bizim şehrimizde yoktu tedarik ettik ve çiftimize hizmet vermekteyiz. Ekipman konusunda son 4 yılda bölge çiftimizin bir çok kısmının ekipmanını yeniledik. Bünyemizde sürekli olarak Ziraat mühendisi bulunduruyoruz. Bunun Hem çiftçilerin daha doğru ve net şekilde sonuca ulaşması ve ziraat mühendisleri arkadaşlarımızın da işi daha hızlı öğrenebilmeleri için fırsatlar sunuyoruz. Bölgemizdeki Zirai ilaç satan arkadaşlarımızın çok büyük bir kısmı Ateş Tarım ürünlerinde Çalışıp alt yapı oluşmuşlardır. Bu demek oluyor  ki Ateş tarım sadece çiftçilerimizin değil Ziraat mühendisleri arkadaşlarımız içinde büyük bir fırsattır.” 

SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR TARIM POLİTİKASINA İHTİYACIMIZ VAR

Kahramanmaraş ve Türkoğlu’nda tarımın geliştirilebilmesi için Sürdürülebilir tarım politikalarına ihtiyaç olduğunu vurgulayan Hasan Ateş, Gübre fiyatlarında sağlanması gereken düşüşlerin bir türlü sağlanamaması ve Üretimde ki ana envanterlerin fiyatlarındaki yüksekliğin üreticiyi olumsuz etkilediğini belirtti.

Ateş açıklamalarını şu şekilde sürdürdü:

“Türkoğlu ve Kahramanmaraş 'ta tarımın geliştirilmesi; Bu konu toplamda aynı sorunlardır. Yukarıda bahsettiğim çiftçilerimizin sürdürülebilir bir tarım politikasına ihtiyacı vardır. Domates üreticisi toptancısına domatesin kilosunu 75 Krş dan satıp aynı domatesi manavdan 6 tl ye alıyorsa orada bir sorun vardır. Çözüm ise üretici odaklı olması gerekiyor. Sorunlarımız O kadar Çok fazla ki Konuşacak o kadar çok konu var ki ; Geçen sene Gübrelerden KDV nin kalkması gübre fiyatlarını düşürüp üreticiye yansıması beklenirken hiçbir şekilde gübre fiyatlarında düşüş olmadığı gibi güvenlik önlemleri kapsamında nitrat gübrelerin bile yasakladığı bir ortamda üretim yapılması bekleniyor. Sorunların Kontrol mekanizmasını çalıştırıp çözüme ulaşması da  seçenekler arasındadır. Gerek Ziraat Odamız gerekse Tarım ilçe müdürlüğümüz ilaç bayileri ve saha mühendisleri ile organizeli bir şekilde çalıştığını söyleyebiliriz. Ziraat odamıza gelen çiftçinin sorunu çözülmeden odadan ayrılması mümkün değildir Aynı şekilde Tarım ilçe müdürlüğümüz ve personel arkadaşlarımızı çözüm konusunda son derece yeterli olup çiftçilerimizi her konuda yanındadır. 

KAYNAK: Maraştanhaber

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.