BAKIN ELBİSTANLI DEPOSUNU NE HALE GETİRDİ

Elbistan’da ilçesinde 36 yaşındaki bir girişimci, evinin deposunu istiridye mantarı bahçesine çevirdi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 03 Ağustos 2015 11:53
BAKIN ELBİSTANLI DEPOSUNU NE HALE GETİRDİ

Turgut Ceren isimli girişimci, deponun tavanına monte ettiği askılardaki dev poşetlerdeki buğday samanı içerisinde yetiştirdiği mantarlara tüm ailesiyle birlikte gözü gibi baktıklarını belirterek, “Yemekten büyük zevk aldığım mantarı, şimdi kendim üretip pazara sunacağım” diye konuştu.
Son dönemde çiftçilerin büyük rağbet gösterdiği istiridye mantarı yetiştiriciliği projesini, Elbistan’a bağlı Doğan Mahallesi’nde yaşayan 36 yaşındaki Turgut Ceren isimli girişimci kendi imkanları ile hayata geçirdi. B vitamini ile demir, bakır ve fosfor gibi mineralleri bünyesinde barındıran ve kayın mantarı olarak da bilinen istiridye mantarını Elbistan’da ilk kez yetiştiren Ceren, evindeki depoyu da mantar tarlasına çevirdi.
Bu konuda çok geniş bir araştırma yaptığını belirten Ceren, istiridye mantarı yetiştirmek için poşetler içerisine sterilize edilmiş buğday samanına tohum bırakılması yöntemini seçtiğini söyledi. İlk etapta daha küçük bir alanda deneme üretimi yaptığını ve elde ettiği sonuçların memnuniyet verici olmasıyla birlikte daha geniş bir depoda ekonomik yetiştiriciliğe geçme kararı aldığını kaydeden Ceren, “Mantar, en sevdiğim yiyeceklerin başında gelir. Uzun süredir sevdiğim bu gıda maddesini kendim yetiştirmek için araştırma yapıyordum. Sonunda Doğan Mahallesi’ndeki evimizi bu iş için kullanmaya karar verdim. İlk başta 4 metrekarelik alanda küçük bir deneme alanı oluşturdum. Buradaki deneme üretimi başarılı olunca, daha geniş bir alanda üretime geçmeyi kararlaştırdım. Ailemin de desteği ile depo olarak inşa edilen binamızda gerekli tadilatı ve düzenlemeyi yaptıktan sonra mantar yetiştireceğimiz torbaları asmaya başladık. İnşallah 3 ay gibi bir süre sonra hasada başlayacağız. Burada yetiştirdiğimiz mantarları ise marketlere ve hale pazarlayacağız” ifadelerini kullandı.
İstiridye mantarı yetiştirebilmek için birçok aşamanın titizlikle geçilmesi gerektiğini anlatan Ceren, mantarların ilk andan itibaren çocuk gibi ilgi istediğini vurguladı. Ceren, poşette mantar yetiştiriciliği hakkında da şu bilgileri aktardı:
“Kullandığımız yöntem, mantar tohumlarının şeffaf poşetlere doldurduğumuz dezenfekte edilmiş buğday samanı (kompost) içerisine ekilmesini öngörüyor. Kompost hazırlanması için genelde talaş, saman ya da pamuk kullanılıyor. Yetiştirilirken kimyevi ilaç kullanıldığı için pamuğu tercih etmiyoruz. Buğday samanlarını, dev kazanlarda 80 derece suda kaynatıyoruz. Böylece pastörizasyonu sağlamış oluyoruz. Daha sonra serip belli oranda kurutuyoruz. Uygun nem oranına ulaşan samanları şeffaf poşetlere dolduruluyor ve tohum ekimini yapıyoruz. Ağzını bağladığımız poşetlere, steril çivilerle delikler açıyoruz. Mantar üretmeye hazır hale gelen poşetler, iple kuluçkaya bırakılacakları ortama tavandan asılıyor. Son olarak da ortam karartılıyor. Yaklaşık 1 ay boyunca hiç güneş ışığı görmüyor.”
Bu süre zarfında odanın çok temiz olması ve oda sıcaklığının da beli bir derecede bulunması gerektiğini hatırlatan mantar yetiştiricisi Turgut Ceren, “Kuluçka döneminde oda sıcaklığı belli bir seviyede tutulması gerekli. Aynı zamanda ortamın temiz ve hijyenik olması gerekiyor. Bu sağlanmazsa üreyen mikroplar mantarların oluşmasını engelleyebiliyor. Kuluçka döneminin tamamlanmasının ardından oda aydınlatılıyor ve oksijen veriliyor. 1 ay içerisinde ise, poşetlerde açtığımız deliklerden mantarlar yetişmeye başlıyor. En iyi verimi alabilmek için ortamdaki nem oranının da yüzde 85-90 arasında olması gerekiyor. Bunu sağlamak için de buhar makinesi kullanılıyor” ifadelerini kullandı.
Şu ana kadar 200 poşet içerisinde mantar yetiştirmeye başladıklarının bilgisini aktaran Ceren, son olarak, “Tüm ailemle birlikte bu işi yapıyoruz. Herkes bu işin bir ucundan tutuyor. Hepimiz, onlara gözümüz gibi bakıyoruz. İnşallah 40 gün sonra her bir poşetten 5 kilo mantar elde edeceğiz. Bu mantarları da Elbistan ve çevre ilçelerde pazara sunacağız. Bu üretimin ev ekonomimize önemli katkı sağlayacağını düşünüyoruz. En büyük dileğim ise, bu tekniği daha büyük alanlarda en son teknik ve modern yöntemlerle yapabilmek. Mantar, son dönemde büyük rağbet görüyor. İçindeki vitaminler ve mineraller yönünden eşsiz bir ürün. Pazar sıkıntısı yaşayacağımızı düşünmüyorum” cümleleri ile açıklamasını tamamladı.

KAYNAK: İha

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.