Bezmialem Vakıf Üniversitesi’nde “Kısırlıkta Tanı ve Tedavi Yöntemleri” etkinliği düzenlendi

Bezmialem Vakıf Üniversitesi’nde “Kısırlıkta Tanı ve Tedavi Yöntemleri” etkinliği düzenlendi

Yayınlanma:
Güncelleme: 24 Mart 2017 09:40
Bezmialem Vakıf Üniversitesi’nde “Kısırlıkta Tanı ve Tedavi Yöntemleri” etkinliği düzenlendi

Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde “Hasta Okulu Programı” kapsamında “Kısırlıkta Tanı ve Tedavi Yöntemleri” etkinliği gerçekleşti. Dekanlık Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe akademisyenlerimiz, yöneticilerimiz, sağlık personelimizi, hasta ve hasta yakınlarımız katıldı. Etkinlikte, kısırlığın tanımını yapılmasının ardından kadına ve erkeğe ait kısırlık sebepleri, yardımcı üreme yöntemleri, tüp bebek yönteminin hangi çiftler için uygun olduğu ve bebek isteyen çiftlerin izlemesi gereken yollar ve tüp bebek tedavisinin aşamaları hakkında bilgiler verildi.

Gebeliği Engelleyen Faktörler

Etkinliğe konuşmacı olarak katılan Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı’ndan Op. Dr. M. Banu Yılmaz, kısırlık kelimesinin toplumda olumsuz bir durumu çağrıştırdığına dikkat çekti. Op. Dr. M. Banu Yılmaz, gebe kalma şansını etkileyen faktörleri “Kadının yaşı, cinsel ilişki sıklığı, evlilik süresi, yumurtlama zamanlaması ve çiftlerin üreme sağlığı” şeklinde sıraladı. Sağlıklı bir çiftin her ay gebe kalma şansının yüzde 15-20 arasında değiştiğine dikkat çeken Op. Dr. M. Banu Yılmaz, “1 yıl boyunca korunmadan devam ettirilen beraberlik sonucunda çiftlerin yüzde 60’ının gebe kaması gerekmektedir. Bu süreyi 2 yılı çıkarırsak çiftlerin yüzde 80’nın gebe kalması gerekiyor. Bizler 1 yılın ardından devreye giriyoruz. Fakat bazı durumlarda ise 1 yıl beklememek gerekiyor. ” şeklinde konuştu.

Tüp Bebek Yöntemi Aşamaları

Etkinlikte konuşan Embriyolog Gülçin Ekter Kanten, tüp bebek tedavisinin aşama aşama gerçekleştiğini kaydederek “Tüp bebek süreci; ovulasyon İndüksiyonu, yumurta toplanması, yumurta döllenmesi, embriyo transferi şeklinde ilerler. Bu aşamalara geçilmeden önce tüp bebek tedavisinde çiftlere eğitim verilmesi oldukça önemlidir. Ardından çiftlere gerekli tetkikler yapılır ve kullanılan ilaçlara verdiği cevaplar takip edilir.  Ardından yumurtaların uyarılması anlamına gelen ovulasyon indüksiyonu, yumurta sayısını arttıran hem de ilaçlarla yumurtalıkların kontrollü olarak uyarılması sürecidir.Ardından yumurta toplama işlemine geçilir.Toplanan yumurtalar döllenme işlemi için özel ortama alınır. Bundan sonra olan döllenme aşamasıdır.  Erkekten alınan sperm örneği laboratuarda birtakım işlemlerden geçirildikten sonra yumurtalar spermler ile bir araya getirilir. Mikroenjeksiyon uygulanarak spermler yumurta içine enjekte edilir ve daha sonra anne karnındakine benzer şartlarda özel ortamda beklemeye alınır. Anne ve babadan gelen hücrelerin birleşmesi ile oluşan yeni yapıya embriyo adı verilir. Embriyoların laboratuar ortamından alınarak rahime verilmesi işlemine “embriyo transferi” adı verilir. Bundan sonra ise embriyo transferine geçilir. Rahim içine bırakılan embriyoların bundan sonra kendi kendilerine gelişmeye devam ederek rahime tutunmaları beklenir.”

 

KAYNAK:

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.