Bu sektör ekonominin lokomotifidir

Maresa İnşaat LTD ŞTİ Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Ekrem Sarıfakıoğlu gazetemizin inşaat sayısına özel açıklamalarda bulundu.

Yayınlanma:
Güncelleme: 04 Aralık 2017 16:50
Bu sektör ekonominin lokomotifidir

Vatandaşların konut alırken firmaları çok iyi araştırmaları gerektiğini vurgulayan Ekrem Sarıfakıoğlu yılbaşından itibaren konutlarda yüzde 25’lik bir artış olacağını belirtti.

İnşaat sektöründe Kahramanmaraş’ın günümüz durumunu nasıl görüyorsunuz? Sektör ne yönde ilerliyor?

Sektörde çok iyi gidiyorduk. Ama yaşanan son olaylardan sonra insanlarımızın güven kaybetmesi ve çekilmeleri sektörde zayıflamalara neden oldu. Bu durum çevre illerimizde de var. Özellikle Gaziantep’te var.

Kahramanmaraş mimari yapıdan çevre illere göre ne durumda? Kıyaslama yapabilir misiniz?

O konuda Kahramanmaraş olarak çok zayıf durumdayız. Sıradan sürekli şekilde binalar yapılıyor. Özel proje üreten firma az. Bu durum son zamanlarda aşılmaya başlandı. Güzel mimari eserler ortaya çıkıyor.

Sektörde bazı firmaların şehre verdiği zararlar ve insanların mağduriyetleri hakkında neler söylersiniz? Suçlu sadece firma mıdır?

Hem firmalar hem de vatandaşlar suçludur. Bizim açımızdan bakarsak, vatandaşlarımız suçlu. Sürekli fiyat odaklı düşünüyorlar. Durum böyle olunca uygun fiyata bakıyorlar. Firmaların kim olduğunu geçmişini araştırmadan yapı alıyorlar. Topraktan uygun fiyata girme alışkanlığı çoğaldı. Herkesin mesleğini yapması gerektiğini düşünüyoruz. Araştırmaları çok iyi yapan vatandaşlarımız uygun firmayı buluyorlar. Kahramanmaraş’ta 10’dan fazla böyle bir firma olduğunu sanmıyorum. Kahramanmaraş’ta yaklaşık 600 tane müteahhit var. Vatandaşlarımız bankalara ve belediyeye sorarak konut almalıdır. Bu firmalar kimlerdir. Bankalardaki ödemeleri ne durumdadır. Belediyelerimizde bu firmalar hakkında bilgiler mevcuttur.

Firmaların geçmişine bakılmalı. Daha önceki projeleri araştırılmalı. Yaptığı yapıların önce gezilmesi gerekiyor.

Son zamanlardaki maliyet artışları inşaat sektörüne ve vatandaşa ne yönde yansıdı?

Şu anda maliyetler çok yüksek, özellikle de demirin fiyatı hala yükselişte. Genel anlamda yaşadığımız ekonomik durgunluktan dolayı müteahhitler çekingen davranıyor. Vatandaşlarımız firmalar fiyat artışı yapmadan iyi araştırarak inşaat sektörüne yatırım yapabilirler. Yüzde 25’lik artış söz konusu. Şu anda durgunluktan dolayı yeni yılda zam mecbur olacak. Vatandaşlarımızın bu fırsatları kaçırmaması gerekiyor.

Maresa İnşaat’ı anlatabilir misiniz?

Firmamız 2006 yılında kuruldu. Çok sıradan konutlar yapmaktansa güzel ve butik eserler ortaya koymaya çalışıyoruz. Önümüzde beğendiğimiz takdir ettiğimiz projeleriyle marka olmayı başarmış müteahhit ağabeylerimiz var. Genç yatırımcılar olarak onlardan kalan boşlukları biz dolduracağız.

Projelerinizde en çok nelere dikkat ediyorsunuz?

Turgut Özal Bulvarını 5 yıl içerisinde yeni Trabzon Caddesi olarak görüyoruz. O kadar uzunlukta kesintisiz bir cadde Kahramanmaraş’ta yok. Bu caddede iki tane güzel projemiz var. Biz mühendis olduğumuz için yapılan projelerimizde insanların bilmediği noktalara dikkat çekiyoruz. Zemin inşaatın bel kemiğidir. Zeminlerin sağlıklı şekilde yapılmasına önem veriyoruz. Kahramanmaraş’ta fore kazık sistemini ilk biz uyguladık. 2008 yılında uygulamayı ilk biz yaptık. Biz bütün hazırlıkları yaptıktan sonra inşaatımıza devam ediyoruz. Maliyetten çok vicdan durumları ile yola çıkıyoruz. Kahramanmaraş’ı güzel bir şekilde süsleyecek eserler meydana getirmek istiyoruz. Son dönemlerde havuz sauna gibi rutin sosyal tesisleri hemen hemen her firma yapmaya başladı. Biz son projemizde cep sineması ekledik. Bu şekilde bir farklılık ile adımızdan söz ettireceğiz.

İnşaat sektörü ekonominin lokomotifidir. İnsanların hem Türkiye’ye hem de Kahramanmaraş’a destek olmak adına birikimlerini gayrimenkule çevirmelerini öneriyoruz. Bankadaki paranın hiç kimseye hayrı yoktur.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.