BULUT’TAN "TOPRAK ANALİZLERİNİ YAPTIRIN" UYARISI

Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, 2015 yılı tarımsal desteklemelerinden faydalanmak isteyen çiftçilerin toprak analizlerini yaptırması gerektiğini söyledi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 29 Mayıs 2015 15:12
BULUT’TAN "TOPRAK ANALİZLERİNİ YAPTIRIN" UYARISI

Bulut, çiftçilerin toprak analizi için başvuru süresinin 31 Ağustos 2015’te dolacağını hatırlattı. 
Elbistan Ziraat Odası’nın 2010 yılında kurduğu toprak analiz laboratuarı ile 5 yılının ilk 6 ayında 450 toprak analizi yapıldığını belirtti. 2015 yılında çiftçilere toprak analizi için dekar başına 2,5 TL destek verileceğini ifade eden Başkan Bulut, yaptığı yazılı açıklamada; “Odamız laboratuarında tarlalarının toprak analizini yaptıran çiftçilerimiz Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın desteklemesinden faydalanabiliyor. 2015 yılı desteklemelerinden faydalanmak isteyen çiftçilerin toprak analizlerini yaptırması gerekiyor. 1 Ocak 2015 tarihinden bu yana Elbistan Ziraat Odası Toprak Analizi Laboratuarı’nda 450 adet toprak analizi yapılmıştır. Yıl içerisinde işledikleri ÇKS’ de kayıtlı tarım arazisi büyüklüğü dikkate alınarak mazot, gübre ve toprak analizi destekleme ödemesi yapılacak. Toplam arazi miktarı 1 dekarın altında olan çiftçilere mazot, gübre ve toprak analizi destekleme ödemesi yapılmayacak” dedi.


Çiftçinin 2015 yılı destekleme rakamlarına ilişkin de bilgiler aktaran Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, “Bu yıl için çiftçilere dekar başına 2,5 TL toprak analiz desteği, peyzaj ve süs bitkileri, özel çayır, mera ve orman emvali alanları için dekar başına 3,3 TL mazot ve 4.75 TL gübre desteği alacak. Hububat, yem bitkileri, baklagiller, yumru bitkiler sebze ve meyve alanlarında dekar başına 4,85 TL mazot ve 6,60 TL gübre desteği, yağlı tohumlu bitkiler ve endüstri bitkileri alanlarında dekar başına 8,25 TL gübre ve mazot desteği ödenecek. Buna göre, çiftçilerimiz dekar başına toplam 12 TL ile 18 TL arasında toprak analizi, gübre ve mazot desteği alabilecek. ÇKS’ ye kayıtlı 50 dekar ve üzeri her bir tarım arazisinin gübre destekleme ödemesinden yararlanabilmesi için, her 50 dekarlık alan için bir analiz olmak üzere Bakanlıkça yetkilendirilmesi yapılan Odamız laboratuarında 1 Ocak-31 Ağustos 2015 tarihleri arasında toprak analizi yaptırılması gerekiyor. Büyüklüğü 50 dekarın altındaki tarım arazisi için bu şart aranmayacak” ifadelerini kullandı.


Başkan Bulut şunları kaydetti: 


“Toprak analizi desteği ödemesinden faydalanmak isteyen çiftçilerimizin Odamız laboratuarında 1 Ocak-1 Eylül 2015 tarihleri arasında toprak analizi desteğinden yararlanmak isteyen çiftçilerimizin sıkı sıklığa meydan vermemeleri için bir an önce analizlerini yaptırmaları gerekmektedir. Her toprak analizine en fazla 50 dekar için ödeme yapılacak. Mazot, gübre ve toprak analizi destekleme ödemeleri için gerekli finansman, bütçenin ilgili kalemine tahsis edilen ödeneklerden karşılanacak. Ödemeler, bakanlık tarafından bankaya kaynak aktarılmasını müteakip il/ilçe müdürlüklerince ÇKS’ deki kayıtlara göre oluşturulan onaylı icmallere göre, Ziraat Bankası aracılığıyla, ilgili şubelerde daha önce çiftçilerimiz adına açılan veya açılacak olan hesaplara yapılacak.” 

KAYNAK: İha

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.