Cengiz onaran: 2015 yılını değerlendirdi

2015 yılı ekonomisini değerlendirirken ülkemizde iki genel seçimin yapıldığını, ülkemizin komşu ülkeleriyle sıkıntılar yaşadığını, coğrafi olarak yakın olduğumuz ülkelerin de kendi iç sorunlarının yoğunlaştığını Küresel likidite bolluğu döneminin geri

Yayınlanma:
Güncelleme: 03 Şubat 2016 15:14
Cengiz onaran: 2015 yılını değerlendirdi

   Seçim süreçlerinde seçim ekonomomisi uygulanmamış mali disiplinden taviz verilmemiştir. 2015 yılında beklentilerimizin altında bir seyir izlesede büyüyen türkiyenin zaman zaman ekonomik daralmaları taşıyabileceğini test etmiş olmak ülkemiz adına umudumuzu pekiştirmiştir.

 

2016 yılı ekonomik tahmin. Öngörüler.

2016 yılı 1 kasım seçimlerindeki vaatlerin gerçekleştirileceği yeni fiyat ve ücret politikalarının ekonomi üzerindeki etkileri belirgin olacaktır. Ayrıca açıklanan teşvik paketleri ve üretime yönelik özendirici kolaylıkların etkisiyle hareketli bir yıl olarak geçmesini bekliyorum. Ülkemizdeki siyasi istikrarın ekonomiyide sağlam bir yapıya kavuşturacağını 2016 nın bu kapsamda önemli bir geçiş süreci olacağını düşünüyorum. Ülke içinde ve bölgemizdeki terörle mücadele eden hükümetimizin aynı zamanda ekonomi alanında ortaya koyduğu sağlam duruş bizim teminatımızdır. 2016 da dövizin hareketli bir yıl geçireceğini tahmin ediyorum doların 3.25-3.50 bandına oturacağı faiz puanların durgun bir yıl geçireceğini tahmin ediyorum. Rusya krizi nedeniyle ihracatın düşük kalacağı ithalatta ileri teknoloji ürünlerinde artış yaşanacağını tahmin ediyorum.

2016 yılı aynı zamanda planladığım gibi yatırım yılı olarak geçecek. Yılın ikinci çeyreğinde Kahramanmaraş O.S.Bölgesinde tıbbi sarf malzeme Üretimine  başlayacağız inşallah. Bu zamana kadar ithal olarak kullandığımız bir çok ürünü inşallah bu tesiste üreterek tüm türkiyenin kullanımına sunacağız.

Rusya Krizi.

Dünya enerji üzerinden yeni bir yapılanmaya gidiyor. Ortadoğudaki bir çok gelişme bu kapsamda meydana geliyor. Rusyanın sıcak denizlere inme hayalide enerji alanlarının bölüşümüyle birleştirilince saldırgan bir Rus dışpolitikası görüyoruz. Rusya yüksek düzeyde ihracat yaptığımız bir ülke ancak ihracatın daha çok tarım ürünlerini kapsadığıda göz önünde bulundurulmalı. Görüştüğüm pek çok Türk ihracaatçısıda Rusya yerine Afrika pazarını önemsemeye başladı. Düşen Petrol fiyatları etkisiyle çok zor günler geçiren rus ekonomisi İranında ambargodan kurtulup petrol ihraç etmeye başlamasıyla ciddi bir darbe daha yiyecek gibi görünüyor. Ülkemizin bu süreçte halen sürdürdüğü soğukkanlı Rusya politikasını devam ettirmesi gerektiğini düşünüyorum. Bölgenin parlayan yıldızı olan ülkemiz için bu yaşananların bir krize sebep olmadığını görüyoruz.

 

 

 

KAYNAK: Maraştanhaber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.