Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'istihdam seferberliği'ne destek çığ gibi büyüyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'istihdam seferberliği'ne destek çığ gibi büyüyor

Yayınlanma:
Güncelleme: 15 Şubat 2017 11:42
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'istihdam seferberliği'ne destek çığ gibi büyüyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen hafta başlattığı ‘istihdam seferberliği’ne katılım çığ gibi büyüyor. Çağrı sonrası 1 haftada iş dünyasından 1.1 milyon istihdam sözü geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 7 Şubat'ta katıldığı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ekonomik Şurası'nda yaptığı 'İstihdam seferberliği' çağrısına, iş dünyasından çığ gibi destek geldi. İş örgütleri ve sanayicilerden peş peşe yapılan açıklamalarla, istihdam seferberliği için 1 haftada 1 milyon 144 bin 474 istihdam sözü verildi. En büyük istihdam açıklaması İstanbul Ticaret Odası'ndan (İTO) geldi. İTO Başkanı İbrahim Çağlar, üyelerinin 500 bin istihdam hedeflediğini açıkladı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de, ihracatçıların bu yıl 300 bin yeni istihdam sağlayacaklarını duyurdu. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Nail Olpak ise üyelerinin toplam 250 bin kişiyi işe alarak istihdam seferberliğine destek vereceğini açıkladı. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay da, Tofaş, Oyak Renault, Sütaş, Özdilek, İnoksan, Karsan, Küçükçalık, Pyrsmian, Coşkunöz, Sönmez Holding, Beyçelik ve Matlı A.Ş ile kampanyaya 80 bin istihdamla destek olacaklarını duyurdu.

HER KESİMDEN KATILIM

Özel sektör ve devlet kurumlarında da istihdam seferberliğine yüksek rakamlarla katılımlar ardı ardına geldi. Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, grup şirketlerinin bu yıl 7 bin istihdam sağlayacağını açıkladı. Seferberliğe Turkcell 2 bin 300, Decovita Seramik 600, Abdi İbrahim Holding 400, TUSAŞ Motor 374, Garanti Bankası 300 yeni istihdamla katılacağını açıklayan şirketler arasında yer aldı. PTT tarafından KPSS puanı ile 2 bin 500, Halkbank tarafından da yılın ilk üç ayında bin kişilik istihdam sağlanacağı açıklandı. Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği Başkanı Hulusi Belgü, sektörde 480 bin çalışana ek yüzde 15 istihdam sağlayacaklarını söylerken, Kiğılı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kiğılı da yüzde 10-15 yeni istihdam düşündüklerini söyledi.

İSTANBUL 500 BİNİ AŞMAK İSTİYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın valiliklere de istihdam seferberliğine katılma çağrısı üzerine dün İstanbul Valiliği'nde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar ile İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan katıldığı 'Çalışma Hayatında Milli Seferberlik' konulu toplantı yapıldı. İstanbul Valisi Vasip Şahin "İstanbul'un istihdam taahhüdü 500 bin kişi. Bunun üzerine ne kadar çıkabilirsek kendimizi o derece başarılı saymış olacağız" dedi. İBB Başkanı Kadir Topbaş ise "Büyük hedeflerimiz var. Onlara hep birlikte erişeceğimize inanıyorum" dedi.

ÇALIŞAN İÇİN 773 TL DEVLET KATKISI

İstihdam seferberliğinde devlet, istihdamı gerçekleştiren kuruluşa önemli destek sağlayacak. İstihdamda 1.404 TL asgari ücret üzerindeki SGK primi, vergi ve İşsizlik Fonu ödemesini devlet karşılayacak. Böylece firma çalışan sayısı dışında yeni bir istihdam sağladığında, işçi için ödenecek 773 TL'lik vergi ve diğer giderleri devlet karşılamış olacak.

KAYNAK:

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.