Doğalgaz ülkemiz ve şehrimiz için en uygun yakıt tipi

Sektörde ki uzun yıllara varan tecrübesiyle doğalgaz piyasasını değerlendiren Reşat Korkmaz, Türkiye ve Kahramanmaraş şartlarında en uygun yakıt tipinin doğalgaz olduğunu vurguladı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 24 Eylül 2018 12:31
Doğalgaz ülkemiz ve şehrimiz için en uygun yakıt tipi

Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Datsu Doğalgaz işletme ortağı Reşat Korkmaz ülkemizde ve Kahramanmaraş’ta doğalgaza geçiş sürecini değerlendirerek başladığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Her ne kadar doğalgazda dışarı bağımlılığımız üzücü olsa da ülke çapında doğalgaza büyük ihtiyaç var ve en doğru tercih. Çünkü başta hava kirliliği kaynaklı olmak üzere pek çok sıkıntı kalitesiz kömürden kaynaklı. Özellikle ilimiz bünyesinde geniş bir sanayi barındırmasına rağmen temiz havasıyla öne çıkarken kışın bilhassa kalitesiz kömür kaynaklı hava kirliliğini daha çok hissetmekteyiz. Dolayısıyla apartman vb. yapıların doğalgaza geçme süreci çok yavaş ilerliyordu fakat bu yıl özellikle kömüre gelen yüksek zam doğalgaza geçişi hızlandırdı.”

“KÖMÜRE GELEN YÜKSEK ZAM DOĞALGAZA GEÇİŞİ HIZLANDIRDI”

Kahramanmaraş’ta birçok apartman ve sitenin dönüşümünü henüz bu yıl tamamladıklarını işaret eden Korkmaz, geçmişte yaşanan sıkıntıları anlattı:

“Geçmişte sektörde şöyle bir sıkıntı yaşandı; doğalgazla ilk defa tanışan vatandaşlarımız ısıtma-soğutma sektöründe yeterince tecrübesi olmayan kişilerin de faaliyet göstermesiyle bir memnuniyetsizlik yaşandı. Bunun bir sonucu olarak apartmanların çoğu sıcak su ve ocakta doğalgaza geçti fakat merkezi ısıtmada kömür kullanmaya devam etti ta ki bu yıla kadar. Çünkü bir çok sitenin dönüşümü bu yıl gerçekleşti. Yani kağıt üstünde şehirde ki  abone sayısı yüksek fakat kullanım yetersizdi fakat bu yıl kömüre gelen zam neticesinde kullanımda yeterli ivme kazandı.”

TEMİZ HAVA İÇİN DOĞALGAZ ŞART

Doğalgaza geçişin hızlanmasının sevindirici yönü olarak hava kirliliğini azalacağına işaret eden Korkmaz, doğalgazın bireye ve topluma kazandırdıklarından söz etti:

“Ben bu neticeden en çok hava kirliliğini azaltma noktasında çok önemli bir adım olduğunu belirterek seviniyorum. Çünkü kendi içinde havası temiz şehir çok az kaldı ve Kahramanmaraş bunlardan biri. Dikkat edin ülkemizin pek çok şehri yaşanmaz hale geldi. Bu noktada şehrin doğalgazla desteklendiği takdirde havanın daha temiz kalacağına inanıyorum. Bu manada doğalgaza yönelilmeli.

Maliyet noktasında net olarak şunu ifade etmek gerekir ki doğalgaz tüm yakıt türlerinden daha ekonomik. Bakın bu ifadeyi bu yıl gelen yüzde 29’luk zamma rağmen kullanıyorum çünkü zamma rağmen daha tasarruflu. Vatandaşlar kömür alırken diğer maliyetleri hesaplamıyor. Yani kömürün taşınması, saklanması, kullanırken çıkan kül ve temizlenmesi gibi etkileri hiç hesaplanmıyor. Daha önceleri apartmanların kazan dairelerine girilmezken doğalgaza geçen apartmanların kazan daireleri çok amaçlı salonlar olarak kullanılmaya başlandı. Çünkü sessiz bir şekilde çalışan bir cihaz.”

YÜZDE 29’LUK ZAM FATURALARA YANSIYACAK

Son dönem ki zamlarla birlikte doğalgaz faturalarının da yüzde 30 oranında fark ödeneceği ifade edilirken geçtiğimiz yıl bin 500 lira masrafla kışı atlatan vatandaş bu yıl bin 700 lira ödeyecek. Konuyla ilgili korkmaz şunları söyledi:

“Doğalgaz kullanan evler için kışlık yakıt masrafı kendi evimden örnek verecek olursak 200 metrekarelik bir daire ile geçen yıl bin 480 lira ile kışı çıkartmıştım. Bu yıl zam dolayısıyla bu rakamın bin 700 lira dolaylarında çıkacağını düşünüyorum.  Tabi doğalgazı da yapıya göre değerlendirmek lazım. Bizim elimizde sihirli bir değnek yok. Uygun koşullar olmazsa ‘doğalgaz kullan ısınsın’ gibi bir şey yok. Mesela bizler kenar mahallelerde yaşayan vatandaşlarımız için doğalgaz sobasını öneriyoruz çünkü petek mantığından farklı çalışarak hızlı ısıtıyor. Hem yakıt az, hem dönüşüm maliyeti ucuz hem de hijyenik.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.