Domates üretiminde hedef kalıntısız ürün...

Domates üretiminde hedef kalıntısız ürün...

Yayınlanma:
Güncelleme: 22 Ağustos 2016 12:13
Domates üretiminde hedef kalıntısız ürün...

Kahramanmaraş’ta Açık Alanda Domates Yetiştiriciliğinde Biyoteknik Mücadele Yöntemleri Başarı İle Uygulanıyor, Pestisis kalıntısı olmayan çevre ve insan sağlığına duyarlı bir üretim modeline geçilmesi için çalışmalar yapılıyor.

Türkoğlu İlçesi Kaledibi ve Muratçakıroğlu Mahallelerinde 2 yıldır yürütülen proje ile üretici domates güvesini kontrol altına alıyor ve oldukça temiz ürün üretip Türkiye’nin birçok bölgesine pazarlıyor. 

Gıda Tarım İl ve İlçe Müdürlüğükleri tarafından teknik elemanlarca kontrol edilen arazilerde kalıntısız ürün yetiştiriliyor.

Konu hakkında açıklama yapan İl Müdürü İhsan Emiralioğlu ‘Zirai mücadele faaliyetlerinin insan ve çevre sağlığı ile ekosistem dengesi üzerine yan etkilerini azaltacak şekilde sürdürülebilir tarımsal üretim tekniklerine uygun yapılması gerekmektedir. “Entegre Zirai Mücadele” yaklaşımı kalıntısız ürün eldesi için önemlidir. Bu kapsamda öncelikle dayanıklı çeşitlerin kullanımı, kültürel tedbirler, mekanik ve fiziksel mücadele ile kimyasal mücadeleye alternatif biyolojik ve biyoteknik mücadele yöntemlerinin kullanılması önem arz etmektedir. Bir kaç sene önce başlattığımız biyoteknik mücadele yöntemleri çalışmalarımızın semerelerini bugünlerde görmekteyiz. Biyoteknik mücadele yöntemlerinin yaygınlaştırılması için çalışmalarımız artarak devam edecektir’ dedi.

BİYOTEKNİK MÜCADELE NEDİR?

• Zararlıların üzerinde etkili olan bazı yapay veya doğal maddeleri kullanarak normal özelliklerini bozmak suretiyle uygulanan yöntemlere “Biyoteknik Yöntemler” adı verilir.

NASIL YAPILIR?

• Feromon tuzak sistemleri veya cezbediciler, yumurtlamayı engelleyiciler, uzaklaştırıcılar, beslenmeyi engelleyiciler, kısırlaştırıcılar, böcek gelişmesini engelleyiciler, böcek gelişmesini düzenleyiciler ve kısır böcek salma yöntemi gibi bazı doğal veya sentetik bileşik ya da yöntemler kullanılarak yapılır.

FEROMON NEDİR?

• Dişi böcekler erkek böcekler tarafından kolay bulunabilmek ve çiftleşmek için vücutlarından bir koku salgı- lar. Bu kokuya“feromon”denir. Feromon kokusu yapay olarak üretilip “yayıcı” denen ve genellikle polietilenden üretilen araçların içine doldurulur.

• Feromonların biyoteknik yöntemler içerisinde önemli bir yeri vardır. Ülkemizde zararlılarla savaşta popülasyon yoğunluğunu saptamada kullanılır.

BİYOTEKNİK MÜCADELENİN AVANTAJLARI

• Sadece uygulandığı zararlıyı hedef alır.

• Mücadele zamanının tespitinde kullanılır.

• Seçici olmaları ve toksik olmamaları nedeniyle doğayı ve doğal dengeyi korumaktadır.

• Üst üste aynı alanda kullanılmaları durumunda kimyasal mücadeleye olan ihtiyacı azaltır ya da tümüyle ortadan kaldırır.

,-002.jpg

KAYNAK: Maraştanhaber

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.