DSİ’den 148 Milyon TL’lik dev yatırım

Kahramanmaraş DSİ 20. Bölge Müdürlüğü 2017 yılında Kahramanmaraş tam 148 Milyon TL’lik yatırıma imza attı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 22 Ocak 2018 14:36
DSİ’den 148 Milyon TL’lik dev yatırım

Türkiye’nin son 44 yılın en kurak yılını geçirmesi ile birlikte, Kış mevsiminde yağış alamayan İllerdeki barajlar doluluk oranlarının ciddi oranda düşmesi ile tehlikeli dönemler geçiriyor.

Kahramanmaraş’taki Barajlarda doluluk oranlarının gözle görülür düşüş yaşanması yetkilileri alarma geçirdi. Kahramanmaraş içme suyunu önemli oranda karşılayan Ayvalı Barajının Yüzde 5’lik doluluk oranı, Yüzde 3’e gerilemesi tehlikenin boyutunu gözler önüne seriyor.

Kahramanmaraş Diriliş Haber Gazetesi ekibi olarak, DSİ 20. Bölge Müdürü Sadullah Seven’i makamında ziyaret ederek, Kahramanmaraş yapılan yatırımlar hakkında bilgi alışverişinde bulunduk. Barajlardaki doluluk oranları ile ilgili de önemli noktalara değinen Seven, Kahramanmaraş’ın Şubat ve Mart yağışlarını beklediğini kaydetti.

AYVALI BARAJIN’DAKİ DOLULUK ORANINDA YAŞANAN DÜŞÜŞ KORKUTTU

Kahramanmaraş’ın barajlarındaki doluluk seviyesinin düşüşe geçmesi endişelendiriyor. Kahramanmaraş İçme suyunun önemli bir bölümünü karşılayan Ayvalı Barajındaki doluluk oranının %5’den, %3’e gerilemesi yetkilileri alternatif çözüm arayışına yönlendiriyor.

Çetintepe Barajından Kahramanmaraş Ayvalı Barajına takviye amaçlı KASKİ ile birlikte ishale hattı projesinin devam ettiğini belirten DSİ Bölge Müdürü Sadullah Seven, Ayvalı Barajındaki doluluk seviyesinin Şubat ve Mart aylarındaki yağış ile %25 seviyelerine ulaşabileceğini söyledi.

dsi’den-148-milyon-tl’lik-dev-yatirim1.jpg

DSİ KAHRAMANMARAŞ’A YATIRIM YAPIYOR

DSİ Bölge Müdürü Sadullah Seven, Kahramanmaraş’a DSİ Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan hizmetleri aktardı. 2016 yılı içerisinde DSİ Bölge Müdürlüğü tarafından Kahramanmaraş toplam 150 milyon TL’lik yatırım yapıldığının altını çizen Seven, Bölgeye ise toplam 340 milyon TL’lik yatırım yapıldığının belirtti. 2017 yılı içerisinde Kahramanmaraş yatırım oranının 148 Milyon TL ile yatırım oranının korurken, Bölgeye yatırım oranı ise 543 Milyon TL’ye ulaşarak yatırımların oranını artırdı.

Kahramanmaraş Diriliş Haber Gazetesi ekibi olarak DSİ 20. Bölge Müdürü Sadullah Seven’i makamında ziyaret ederek Kahramanmaraş’a ve bölgeye yapılan yatırımları değerlendirdik.

DSİ Bölge Müdürü Sadullah Seven, Kahramanmaraş’ın DSİ tarafından ciddi yatırımlar aldığının altını çizerek, Sulama bölgeleri ile ilgili barajların yapımının hızlandırıldığını söyledi.

Kahramanmaraş’a yapılan yatırımları aktaran Seven, 22 Adet Baraj Projesinin devam ettiğini belirterek, Son 14 Yılda 3 Milyar 260 Milyon TL’lik bir yatırıma ev sahipliği yaptığını belirtti.

Seven açıklamalarını şu şekilde sürdürdü:

“DSİ 20. Bölge Müdürlüğü olarak Kahramanmaraş ve Bölgeye hizmet etmeye devam ediyoruz. Türkiye’de yaşanan bu kuraklık doğal olarak Kahramanmaraş’ı da etkiledi. Sayın Bakanımız Veysel Eroğlu’nun ‘Türkiye son 44 yılın en kurak yılını geçiriyor’ söylemini de göz önüne alacak olursak, Kahramanmaraş ve Türkiye’de yaşanan kuraklıkların boyutunu anlayabiliriz. Biz DSİ Bölge Müdürlüğü olarak Kahramanmaraş’a birçok hizmet ve yatırım yaptık. Kahramanmaraş’ın içme suyunun önemli bir bölümünü karşılayan Ayvalı Barajı’ndaki doluluk oranının yüzde 2 oranında gerilemişi endişe verici. Ancak bu oranların Şubat ve Mart aylarında beklediğimiz yağışları alabildiğimiz takdirde tekrar eski doluluk oranına erişeceğini düşünüyorum. Bizim Kahramanmaraş için sulama alanında kullandığımız Kartalkaya, Kılavuzlu sulama barajlarındaki doluluk oranlarında da düşüş var. Ancak biz DSİ Bölge müdürlüğü olarak bu problemleri minimize etmek adına yeni projeler geliştirdik. Ayvalı Barajındaki bu düşüşü engellemek adına Çetintepe Barajından Ayvalı Barajına, takviye amaçlı KASKİ ile birlikte ishale hattı projesine devam ediyoruz. Bu proje mevcut açığı kapatarak Kahramanmaraş’ın Garanti içme suyuna kavuşacağını söyleyebiliriz.”

dsi’den-148-milyon-tl’lik-dev-yatirim2.jpg

16 BİN 800 DÖNÜM ALAN SUYA KAVUŞACAK

Ayvalı Barajında hedeflenen doluluk oranına ulaşıldığı takdirde 16 Bin 800 dönümlük alanın suya kavuşacağını belirten Seven, Ayvalı Barajından 26 Milyon metreküp suyun arıtma tesisinden arıtılarak Kahramanmaraş’a verilmesi planlandığını ancak son yılların kurak geçmesi nedeni ile planlanan su oranının verilemediğini belirtti.

Seven, DSİ Bölge Müdürlüğünün yatırımlarını Diriliş Haber Gazetesi okurları için paylaştı. İşte o yatırımlar:

“2016 Yılı DSİ Kahramanmaraş yatırımımızın tutarı 150 Milyon TL’dir. Bölge de ise 340 Milyon TL’lik bir yatırıma ev sahipliği yaptık. DSİ Bölge Müdürlüğü olarak gerek yaptığımız gerekse yapacağımız yatırımlarla mevcut potansiyelimizi koruyarak üstüne koymaya devam ediyoruz.

2017 yılı DSİ 20. Bölge Müdürlüğü olarak Kahramanmaraş’a yatırım tutarımız 148 Milyon Tl olup, Bvölge yatırım miktarımız ise 543 Milyon TL’dir.

Genel yatırımları inceleyecek olursak, Afşin içme suyu tesisleri ihale edildi ve işe başlandı. İnşaat aşamasında şu anda 16 Adet barajımız devam ediyor. 22 Adet barajımız proje aşamasında devam ediyor. 1 Adet Gölet, (Dulkadiroğlu Başdervişli Göleti) inşaatı devam ediyor. 7Adet Gölet Planlanması devam ediyor.

23 Adet Sulama inşaatı devam ediyor.

35 Adet Sulama Projesi devam ediyor.

13 Adet dere ıslahı projesi devam ediyor.

Son 14 yıldı 3 milyon 260 milyon TL’lik yatırım yaparak, yıllık 26,8 milyon metreküp menbaa kalitesinde içme suyu temin ettik.

5 baraj ve 4 gölet inşaa ettik.

146 bin 660 dekar araziyi sulamaya açtık. Çiftçilerimize yıllık 56 milyon TL zirai gelir artışı sağladık. 97 Derenin ıslahını tamamladık. Biz DSİ 20. Bölge müdürlüğü olarak Kahramanmaraş’a hizmet etmeye devam edeceğiz.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.