Dumansız Hava Sahası Genişliyor

Sağlık Bakanı, sigara yasağının kapsamının genişlemesini öngören yeni sağlık paketini TBMM'ye sevk ettiklerini açıkladı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 02 Nisan 2016 15:31
Dumansız Hava Sahası Genişliyor

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya geldi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Müezzinoğlu, sigara yasağının genişlemesini öngören yeni sağlık paketiyle ilgili, "Sigara mücadelesinde önemli bir başarı elde ettik. Bu hafta Kanser Haftası. Vatandaşlarımız en çok korkusu kanser olmak. Sigara mücadelemiz bizim kanser hastası erken teşhislerinde yüzde 8 ile 10 oranda düşüş yakalamaya başladık. Bu büyük bir rakam. Tütüne bağlı gelişen yeni kanser hastası sayısı 33 binden 30 binlere inmiş. 3 bin vatandaşımız bu mücadele sonucu başarmışız. Bunu daha iyi noktaya taşırsak 25 binlere inecek. Akciğer kanserinde 22 binden 19 bine inmeyi başarmışız. Bu önemli. Biz bu mücadeleyi vermeseydik muhtemelen 33 bin rakamı 35 bin olacaktı. Şu an yakaladığımız başarıyı daha güçlü hale getirmeliyiz" diye konuştu.

"ŞEZLONGLARIN YÜZDE 50'Sİ SİGARA İÇİLMEYEN OLACAK"
Yapılan yeni düzenlemenin de yakalanan başarıyı güçlendirmeye hedeflediğini vurgulayan Müezzinoğlu, "Bunlardan biri vitrinlerde sigara satışı yerine kapalı dolaplarda satışı. Açık alanlarda içiliyor. Açık alanlarda yüzde 25'lik bir açık alanda sigara içilebilir. Bir açık alan restoranı, ya da çay bahçesini düşünün. Yüzde 25 diliminde sigara içilen bölüm, yüzde 75 sigara içilmeyen bölüm. Herkes ailesi ile çoluğu ve çocuğu ile geliyor. Bebek orada bebek arabasında yan masada sigara içiliyor. Sigara içenler diğer alana oturacak. Plajlarda şezlonglar belli. Sınırları belli. Bu sınırlardaki şezlongların yüzde 50'si sigara içilemeyen olacak. Alanlara göre oranlarda değişme olabilir. Çocuk bahçeleri diyoruz. Çocuk parklarında, bir taraftan çocuğu parka götüreceksiniz, yanda oturma grubunda sigara içiliyor. Çocuk parklarında yasaklıyoruz. Normal parklarda ise sigara içim alanları belediye belirleyecek. AVM'lerin, kalabalık hastanelerin giriş çıkış kapıları önünde de yine belirli mesafeler belirlenecek. Üniversite kampüslerinde sigara satışının yasaklanacağı gibi düzenlemeleri TBMM'ye havale ettik" ifadelerini kullandı.

KAYNAK: İha

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.