ELBİSTAN'A SEMBOL CAMİİ

Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde Kral Camii'nin yerine yapılacak ve ilçenin sembolü olacak 4 minareli Hacı Hasan Camii ve külliyenin projesinin hazırlanmasını üstlenen mimari ve teknik ekip, cami alanında incelemelerde bulundu.

Yayınlanma:
Güncelleme: 27 Ağustos 2015 13:14
ELBİSTAN'A SEMBOL CAMİİ

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından eski Cela Garajı civarında uzun süredir ibadete açık olan Kral Cami’in yıkılarak yerine 4 minareli ve yaklaşık 5 bin kişinin namaz kılabileceği Hacı Hasan Camiinin yapımıyla ilgili çalışmalar devam ediyor.
Elbistan’ın tarihi dokusunu yansıtacak olan Hacı Hasan Camii için geçtiğimiz günlerde Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen proje ihalesini kazanan firma yetkilisi Mimar Özcan Bıyıksız ile Büyükşehir Belediyesi mimarlarından Erdem Baydemir, cami alanında incelemelerde bulundu.
Elbistan İlçe Müftüsü Muhsin Demirel, Hacı Hasan Camii (Kral) ve Kur’an Kursu Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Hacı Abdullah Dede ile dernek yöneticilerinin de katıldığı incelemede, cami yapılacak arsa üzerinde proje çalışmasına ışık tutacak bilgiler derlendi.
İnceleme öncesinde değerlendirme yapan Elbistan İlçe Müftüsü Muhsin Demirel, Hacı Hasan Camii’nin çok özellikli bir yapıya sahip olacağını belirterek, “Elbistan ilçemizin nüfusu 143 bin civarında ama ilçemizi sembolize eden, dinimize yakışan ve en azından 3-4 bin kişinin namaz kılabileceği bir camimiz mevcut değil. Kral Camii, ilçemizin en merkezi ve işlek noktasında bulunmaktadır. İlçe merkezimizde birçok cami var ama bunlar ihtiyaca cevap veremiyor. Kral Caminin yıkılıp yerine tekrar sembol ve büyük bir cami yapma ihtiyacı doğmuştur. Bunun için özellikle Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin çok büyük desteği olmuştur. Elbistanlı hayırsever kardeşlerimizin de katkısı olacaktır. Yapılacak olan cami yaklaşık 5 bin kişiyi alacak kapasitede olacaktır. Alt kısmı otopark olacak. Zemin katında ise iş merkezi, kültür merkezi ve diğer müştemilatla birlikte inşa edilecek. Çok özellikli bir cami olarak planlandı” dedi.
Camilerin ve cami yaptırmanın dinimizdeki önemine ilişkin olarak da konuşan Müftü Demirel, “Dinimizde camilerin çok önemli bir yeri vardır. Camiler, mecazen Allah’ın evini sembolize etmektedir. Peygamber Efendimiz, Medine’ye hicretinde ilk yaptığı iş cami yapmak olmuştur. Camiler, sosyal ve dini hayatımızda son derece önemlidir. Cami yapmak, camilerin ihtiyaçlarını karşılamak, ilgilenmek de bizzat Kur’an-ı Kerim’in ifadesi ile bu insanların mümin olduğunun göstergesi sayılmaktadır” şeklinde konuştu.
Müftü Demirel, son olarak, “Bu camimizin yapılmasında, bu aşamaya gelmesinde emeği olan başta Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanımıza, Grup Başkanvekilimiz Sayın Mahir Ünal Bey ve diğer milletvekillerimiz ile Elbistan Belediyesi’nin çok büyük katkıları var. Katkısı olan ve emeği geçen herkese Elbistan Müftülüğü olarak teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Hacı Hasan Cami’in proje çizimini üstlenen mimar Özcan Bıyıksız ise, “Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nden almış olduğumuz Hacı Hasan Camii ve sosyal tesislerin proje ihalesi çerçevesinde avam projesini görüşmek üzere buraya geldik. Buradaki yetkililerin görüşlerini aldık. Projemizde yaklaşık 4 bin kişilik bir cami olacak. 2 bin 500 metrekare ticari alana, bin 500 metrekare civarında sosyal-kültürel alanlara sahip olacak. 2 kat kapalı otopark olacak. Toplamda 104 araç kapasiteli olacak. Toplam inşaat alanımız 12 bin metrekare civarında olacak. Uygulama projelerini en kısa zamanda teslim etmeyi planlıyoruz” bilgilerini aktardı.
Hacı Hasan Camii (Kral) ve Kur’an Kursu Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Hacı Abdullah Dede de, “Yapılan çalışmalardan dolayı Grup Başkanvekilimiz Mahir Ünal Bey’e, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç Bey’e, Elbistan Belediye Başkanımız Durmuş Küçük Bey’e, teknik ekibe, dernek yönetimine, Sayın Müftümüze ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.

KAYNAK: İha

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.