Hüseyin Yılmaz

Hüseyin Yılmaz

“ EMROLUNDUĞUN GİBİ DOSDOĞRU OL”

Mevlid Kandili

EMROLUNDUĞUN GİBİ DOSDOĞRU OL”

Mevlid Kandili bugün. 12 Rebi'ül-Evvel 1439 (29 Kasım 2017 Çarşamba) Efendimiz’in (sas) dünyaya teşriflerinin seneyi devriyesi. Onu  salât ü selâmlarla anıyoruz. "Allàhümme salli alâ seyyidinâ Muhammed…"

 

O halde sen (Resulüm!) Beraberindeki tövbe edenlerle birlikte, sana emredildiği gibi, istikamet üzere (dosdoğru) ol. Aşırı gitmeyin (asla ilâhî hududun dışına çıkmayın). Çünkü O, yaptıklarınızı hakkıyla görendir. Hûd 11/112
 

(Resulüm!) İşte bunun için sen, (onları tevhid dinine) davet et ve emrolunduğun gibi dosdoğru ol. Onların arzularına uyma. Şûra 42/15.

(Resulüm!) İşte biz sana böylece, emrimizden bir ruh (yani kalplere can veren Kur’an’ı) vahyettik. Sen (bundan önce) Kitab nedir, iman(ın esasları) nedir bilmezdin. Fakat biz onu (Kitab’ı) bir nur yaptık; kullarımızdan dilediğimizi onunla doğru yola eriştiririz. Şüphesiz ki sen de, elbette doğru yolu gösteriyor (rehber oluyor)sun. Şûra 42/52

(Resulüm!) O halde sen, sana vahyedilene sımsıkı sarıl. Muhakkak ki sen, dosdoğru bir yol üzerindesin. Zuhruf 43/43

 

 

    SON PEYGAMBER (SAV)

            (Ey Resûlüm!) De ki: “Allah’ı seviyorsanız bana uyun ki Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın. Çünkü Allah çok bağışlayan ve merhamet edendir.”

                                      (3/ Al-i İmran Suresi: 31)

           

SÜNNETİN İHYASI  – YETİM

Yetim; Toplumun uhdesindeki en ağır emanet…

 

Sehl bin Sa’d anlatıyor: “Rasulullah (s.a.v.), ‘Ben ve yetime kol kanat geren kimse cennette böyle (yan yana) olacağız.’ buyurdu ve aralarını hafifçe açarak işaret parmağıyla orta parmağını gösterdi.” Ebu Hureyre’den nakledildiğine göre, Hz. Peygamber bir başka hadis-i şerifinde şöyle buyurdu: “Müslümanların evleri arasında en hayırlı ev, içinde kendisine iyi davranılan bir yetimin bulunduğu evdir. Müslümanlar arasında en kötü ev ise, içinde kendisine kötü davranılan bir yetimin bulunduğu evdir.”

 

Kalbinin katılığından dert yanan bir adama, Peygamber Efendimiz’in “Yetimlerin başını okşa, fakirleri doyur!” buyurduğu nakledilir. Yetimin başını okşamak, kuşkusuz ona sevgi ve merhamet göstermenin yanı sıra, kimsesizliğini unutturup ayakta durabilmesi için yardımcı olmak demektir.

 

Bu noktada Allah Rasulü: “Müslümanlar arasında kim bir yetimi yiyecek ve içeceğini üstlenecek şekilde sahiplenirse, Allah onu mutlaka cennete koyar. Ancak affedilmeyecek bir günah işlemiş ise o başka.” buyurarak, yetimleri sahiplenip onlara kol kanat gerenlere cenneti muştular. Nitekim Kur’an-ı Kerim de, “kendi ihtiyacı olduğu halde malını yetimle paylaşanları, gerçek anlamda iyilik yapan kimseler olarak” tanımlar.

Bakara: 177, Buhari, Talak, 25, İbn Mace, Edeb, 6

İbn Hanbel, II, 387Diyanet İşleri Başkanlığı, Hadislerle İslam Külliyatı

  KÖLESİYİZ, RAZI OLSUN ALEMLERİN EFENDİSİ BİZDEN

 

         O’NUN (sav) AHLAKI KUR’AN’DI

    

 

 

  •     Benim durumum ile sizin durumunuz, ateş yanınca çekirgeler ve pervane böceklerinin ateşe atılmaya başladığı bir adamın durumuna benzer. İşte ben, ateşe düşmeyesiniz diye sizin kuşaklarınızdan tutuyorum. Siz ise, benim elimden kurtulmaya çalışıyorsunuz...” (Müslim, Buhari, Tirmizi)
    • İbni Mes’ud (r)’dan rivayetle Resulullah (sav) şöyle buyurdu:

        “ Kıyamet gününde insanların bana en yakın olanları, bana en çok salat-ü selam getirenlerdir. (Tirmizi)

    • Ebu Said el-Hudri (ra) ’den rivayet edildiğine göre Resulullah (sav) şöyle buyurdu:

“Kim, Rab olarak Allah’ı, din olarak İslam’ı, peygamber olarak Muhammed (sav)’i kabul edip hoşnut    oldum derse cennet ona gerekli, vacip olur.” (Müslim ve Ebu Davud)

Bu köşenin içeriği SON PEYGAMBER PLATFORMU’ nun katkılarıyla,  KUR’AN’IN ANLAMIYLA BULUŞMAK  PLATFORMU tarafından hazırlanmıştır.  Ayet mealleri Hasan Tahsin  Feyizli'nin  Hazırladığı Feyzü'l Furkan Açıklamalı Kur'an-ı Kerim Meali’nden alınmıştır.  

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.