Enerji hakkındaki tüm merak edilenler!

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Serdar Zabun, “Enerji, günümüzde dünyanın geleceğini tayin eden en önemli faktör haline gelmiştir” dedi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 06 Nisan 2016 09:38
Enerji hakkındaki tüm merak edilenler!

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası ile Lisanssız Elektrik Derneği(Lİ-DER) işbirliğinde düzenlenen  “Yenilenebilir Enerji” konferansında konuşan Zabun, sürekli artan enerji talebini karşılamak için yenilenebilir enerjinin önemli olduğunu söyledi.

“Sürekli artan enerji talebini karşılamak ve dışa bağımlılığı azaltmak için bütün potansiyelimizi en kısa sürede kullanmak ve yerli ve yenilenebilir kaynaklarımızın tamamından yararlanmak durumundayız” diyen Zabun: “ Son dönemde enerjide liberalleşme stratejisi güden Türkiye, dışa bağımlılığın azaltılması, yerel kaynakların kullanımının azami seviyeye yükseltilmesi ve iklim değişikliğiyle mücadele hedeflerinden yola çıkarak, ulusal enerji arz portföyünde yenilenebilir kaynakların payını yükseltme ve enerji sepetine nükleer enerjiyi de ekleme yolunda çalışmalarını sürdürmektedir. Toplam kurulu güç içerisindeki yenilenebilir kaynak payının 2023 yılı itibarıyla en az %30 oranına yükseltilmesi hedeflenmektedir. Ülkemiz açısından diğer önemli bir husus ise ülkemizde yapılacak yatırımlar ile yenilenebilir enerji teknolojilerinin ülkemize kazandırılması ve istihdam sağlanmasıdır” şeklinde konuştu.

RES, GES VE JEOTERMAL ENERJİ SİSETEMLERİ KURULMALI

Zabun konuşmasında şunlara yer verdi: “Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılının kutlanacağı 2023 yılına yönelik, şu an 70.000 MW’ı aşan mevcut kurulu gücümüzün 120.000 MW’a çıkarılması, kurulu rüzgâr enerjisi kapasitesinin 20.000 MW’a ulaştırılması, 600 MW jeotermal ve 3.000 MW güneş enerjisi kapasiteli santrallerin kurulması öngörülmektedir.

Uluslararası Enerji Ajansı da benzer şekilde, 2050 yılında küresel elektrik enerjisi üretiminin yüzde 11 gibi önemli bir oranının güneş enerjisinden sağlanacağını öngörmektedir. Uluslararası Enerji Ajansı’na göre, 2030 yılına kadar yenilenebilir kaynaklar yıllık yüzde 7,6 büyüme payı ile en hızlı büyüme oranına sahip enerji kaynağı olacaktır. Yine Ajans’a göre yeryüzüne 90 dakikada vuran güneş ışığı, tüm dünyanın bir yıllık enerji ihtiyacını karşılayacak potansiyele sahiptir.  Yenilenebilir enerji, çevresel faktörler bakımından gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakma imkanını da sağlayacaktır.  Buradan hareketle, önümüzdeki yıllarda alternatif enerji kaynaklarının, özellikle yenilenebilir enerjinin çok daha değerli hale geleceğini rahatlıkla söyleyebiliriz.  Kahramanmaraş, enerji konusunda stratejik öneme sahip bir bölgedir. Termik ve hidrolik enerji yatırımlarında ciddi mesafe kat etmiştir. Bugüne kadar ilerleme kaydetmemiş olan rüzgar ve güneş enerjisi konusunda ise yatırımcılara ihtiyaç duymaktadır.  Bu itibarla, Yenilenebilir Enerji seminerinin Kahramanmaraş’ta düzenlenmesi çok daha anlamlı olmaktadır”

img_9510.jpg

DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR VAR

Lİ-DER Başkanı Yalçın Kıroğlu, Lisansız elektrik denildiğinde herkesin aklına 1MW’a kadar olan elektrik üretimi geldiğini bunun doğru ama eksik bir bilgi olduğunu belirtti.

Kıroğlu, lisansız elektrik ile ilgili şu bilgileri verdi: “Derneğimiz sektör oyuncularını bir araya getirmek üzere oluşturuldu. Lisansız elektrik denildiğinde herkesin aklına 1MW’a kadar olan elektrik üretimi geliyor. Doğru ama eksik bir bilgi. Lisansız elektrik üretimini ikiye ayırmak lazım. Birincisi sınırlı üretim yani 1MW kadar, burada sadece elektrik abonesi olmak koşulu ile EPDK’dan lisans almadan tüketim fazlasının tamamının devlet tarafından 10 yıl alım garantisinin olduğu, üretiminin de tüketiminin de farklı yerlerde olabileceği bir üretim teknolojisi. Bir ampul kadar bile tüketiminiz olsa,  1MW’lık tesis kurabiliyorsunuz. Sınırsız üretim modeli de ikinci elektrik üretim modeli ise Üretim ve tüketimin aynı olması koşulu ile yenilenebilir enerji metodu olmak suretiyle tüketim fazlası olsa bile şebekeye verip para alınmayan sınırsız üretim modeli. Bu kapsamda Türkiye’de pek çok ilkler yaşandı. Trakya bölgesinde bir tekstil fabrikası tüketmekte olduğu elektriği kendi üretmek için fabrikasının tam ortasına rüzgar tribünü koyarak 2.35MW yılda 7,5 milyon kilovat elektriği üretti. Ve bunun hepsini de lisansız elektrik yönetmeliği sayesinde yaptı. 98 metre ile de Türkiye’nin en büyük rüzgar tribünü unvanına sahip oldu. Kahramanmaraş gibi tekstil bölgesinde bu sistem uygulanabilir. Lisansız elektrik üretimi demek 1MW’lık elektrik üretimi anlamına gelmiyor sadece.  Eğer tüketiminiz fazla ise iş yeriniz, AVM, Hastane, fabrikanız var ise yüksek elektrik tüketimine sahip iseniz, üretiminizi lisansız elektrik üretimi ile yapabilirsiniz”

Konuşmaların ardından Ertuğrul Kazancı,  Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın Yenilenebilir Enerjiye Mali ve Teknik Destekleri, Fatih Mehmet Emiroğlu TKDK Yönünden Yenilenebilir Enerji Destekleri, AKEDAŞ Yatırım Planlama ve Proje Müdürü Alparslan Gürbak Lisanssız Elektrik Üretimi Başvuru ve Değerlendirme Süreci, Ekore Enerji CEO’su Serhan Süzer Güneş Enerjisi Santralleri, Mars Enerji , Elektrik-Elektronik Y. Müh. Cüneyt Ergünay Rüzgar Enerjisi Santralleri, Tres Enerji Ali Hakan Everekli  Kojenerasyon Trijenerasyon Sistemleri hakkında bilgiler verdi.

KAYNAK: İha

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.