Eshab-ı Kehf İstanbul'da

Eshab-ı Kehf Gençlik Akademisi projesi ilk toplantısını İstanbul’da gerçekleştirdi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 05 Nisan 2016 14:06
Eshab-ı Kehf İstanbul'da

Afşin Eshab-ı Kehf Dostluk Kültür ve Çevre Derneği’nin hayata geçirdiği, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından desteklenen, Eshab-ı Kehf’i ve bu gençlerin kıssalarından alınacak derslerin işleneceği, Türkiye’nin yedi bölgesi ve Balkanlarda gerçekleştirilecek olan "Eshab-ı Kehf Gençlik Akademisi" projesinin açılış programı Marmara Bölgesi, İstanbul’da,  Küçükçekmece Belediyesinin katkılarıyla Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezinde gerçekleştirildi.

2-035.jpg

Eshab-ı Kehf Gençlik Akademisi programına, İstanbul İl Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran ile Tarihçi Yazar Talha Uğurluel konuşmacı olarak katılırken, proğram sunuculuğunu Fethi Çağıl yaptı. Programa ayrıca Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekili İmran Kılıç, Küçükçekmece İlçe Kaymakamı Harun Kaya, Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, Küçükçekmece İlçe Müftüsü Mustafa Temel, Küçükçekmece AK Parti İlçe Başkanı Mustafa Korkut, Küçükçekmece Belediye Başkan Yardımcıları Recep Şencan ve Hamza Gönenç, Sanayi E.Genel Müdürü, Makfed Genel Sekreteri Süfyan Emiroğlu, Kahramanmaraş Dernek Başkanları  ile çok sayıda misafir katıldı.

Program Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Temsili Roma dönemine ait olarak kıyafetler ile tek tek Yemliha, Mekselina, Mislina, Mernuş, Tebernuş, Sazenuş ve Kefeştatayuş olarak isimleri okunan gençler sahneye çağrılarak, zamanın zalim ve putperest kralı Dakyanus’un kendisine secde edilmesini istemesine karşılık hep birlikte Kur’an-ı Kerim’in Kehf Suresinin 14. Ayetinde geçen şekliyle mealen  “Bizim Rabbimiz Yerlerin ve Göklerin Rabbidir. İlah olarak biz ondan başkasına kesinlikle tapmayız, söyleyecek olursak, andolsun, gerçeğin dışına çıkarız.” diyerek o günkü hadiseyi canlandırdılar.

eshab-i-kehf---istanbul-kopya.jpg

“GENÇLERİMİZİ ÖNEMSİYORUZ”

Afşin Eshab-ı Kehf Dostluk Kültür ve Çevre Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ardıç ise''AFŞİNDER'i dostluğun, kardeşliğin ve kültürün buluştuğu adres olarak tanımlıyoruz. Eshab-ı Kehf, Zulme karşı direnişin sembolüdür. Bu bir direniş ve diriliş hikayesidir. İki milyarı aşkın Müslüman nüfusun yarıdan fazlası 24 yaş ve altındadır. İki bin yıldır kendinden bahsedilen, bütün semavi dinlerce kutsal sayılan, Kur'an-ı Kerim'in bahsettiği o yedi kutlu gencin kıssasından günümüz gençliğinin de alacağı çok dersler var. Özellikle Kimliğinin, istiklalinin ve İstikbalinin bozulmaya çalışıldığı bu zamanda gençlerimizin Eshab-ı Kehf ruhu ve bu ruhtan beslenecek direniş ve diriliş şuuruna ihtiyaçları vardır. Bu kapsamda gençlerimizi önemsiyoruz ve eğitim burslarıyla birlikte öğrencilerle bir araya gelip kültürel ve sanatsal değerlerimiz adına birçok aktivite içerisinde bulunuyoruz. Çevreye duyarlılık adına yaptığımız faaliyetlerden biri de  Küçükçekmece Belediyemiz ile ortak çalışma yaptığımız ''Yeşil Dernek'' unvanını alan çalışmamızdır. Bununla birlikte her ay düzenli olarak söyleşiler ve paneller düzenleyerek İstanbul'da yaşayan hemşerilerimizi bilinçlendiriyoruz'' dedi.

“ESHAB-I KEHF UNESCO YOLUNDA İLERLİYOR”

Afşin Belediye Başkanı M.Fatih Güven ise Eshab- Kehf’in Unesco geçici listesine müracaatımız kabul gördü. Unesco’nun devamlı listesi için, Emitt Turizm fuarında iki yıldır yaptığımız çalışmalar ile Afşin’deki Eshab-ı Kehf’i tanıtmak adına önemli adımlar atıyoruz, Afşinder Derneğimizin bu güzel faaliyeti ilede bu adımlar destekleniyor, dedi.

“ESHAB-I KEHF’İN ANLAŞILMASINI ARZU EDİYORUM”

Küçükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Recep Şencan ise "Gerçekten Eshab-ı Kehf, toplumumuzda maalesef pek kavranmamış, idrak edilmemiş bir konu. Bu vesile ile gündeme taşınması çok büyük ehemmiyet arz ediyor. İnşallah bizde Eshab-ı Kehf’de ki o gençlerin maneviyatını kavrama noktasında, bu geceyle birlikte bir adım atmış oluruz" dedi.

“ZULMÜN BAŞININ EZİLMESİNİ DİLİYORUM”

Küçükçekmece Kaymakamı Harun Kaya ise ''Bu programın hazırlayan ve gençlerimizin zulme karşı duruşunun şekillendirilmesi projesinin mimarı olan AFŞİNDER Derneği Başkanı ve ekibini tebrik ediyorum. Tüm Dünyada özellikle zulme baş kaldırma konusu önemli bir sıkıntı olarak karşımızda duruyor. Zulmün başının ezilmesi için Rabbimin ezilenlere güç kuvvet vermesini diliyorum'' dedi.

“KAHRAMANMARAŞ TÜRKİYE’NİN KÖŞE TAŞIDIR”

Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekili İmran Kılıç, ''Kahramanmaraş Türkiye'nin köşe taşıdır ve tarihleri inşa ettiren Koca Sinanların ustabaşıdır. Kahramanmaraş’ımız en önemli değerlerini manevi ve kültürel değerlerinden almaktadır. Birçok tarihi ve kültürel değerlerimizin en başında Afşin’deki Eshab-ı Kehf'imiz ve Kahramanmaraş Merkez'de ki en meşhur sahabilerden olan Malik Bin Ejder makamımız vardır. Bizler böyle makamlara sahip olmanın iftiharını taşıyoruz. Biz bu iftiharları nesillerimize de intikal ettirmenin çabasını sarf ediyoruz''dedi.

 

 "BİR GRUP GENÇ ZAMANIN DİN ANLAYIŞINA İTİRAZ ETTİ"

Programda konuşan İstanbul İl Müftüsü Rahmi Yaran, “Kehf, bir mağara demek. Bir grup genç, zamanın din anlayışına, hakim anlayışa itiraz ediyorlar. Çünkü baştakiler, kendilerine göre ben Rabbim diyor. Bizde bir taraf Rab bir taraf abd’dir. Biz kuluz, cenabı hak da Rabbimiz. Ondan başka da Rab tanımıyoruz. O bizim de Rabbimiz, bütün kainatın da, her şeyin sahibi, maliki, hakimi. Bu Eshab-ı Kehf dediğimiz gençler de bakıyorlar ki başka çareleri yok, bir mağaraya çekiliyorlar. Ama Cenab-ı Hakkın da çok yakın desteğindeler. Hatta, Cenab-ı Hakkın kontrolündeler. Çekiliyorlar toplumdan, mağaraya ve oraya gittikleri zaman Cenab-ı Hakka:  Ey rabbimiz, bize kendi katından rahmet ver. Merhametinle muamele et ve bizim için şu durumdan bir çıkış hazırla diye dua ediyorlar” diye konuştu.

"ALLAH’Ü TEALA ONLARI 3 ASIR MAĞARADA MUHAFAZA ETTİ "

Dönemin din anlayışına itiraz eden gençlerin bir mağarada geçirdiği zamana ilişkin bilgiler aktaran Araştırmacı Tarihçi Talha Uğurluel ise biliyorsunuz mağarada uyuyan bu gençlere 6 genç deniliyor. Allah’ü Teala daha iyi bilir. Yolda bir çobana rastlıyorlar o da onlara katılarak yedi kişi oluyorlar. Bir de Kıtmir geliyor arkalarından. Mağaraya giriyorlar. Tabi arkadan takip ediliyorlar ve o günün iktidarı tarafından mağaranın ağzı örülüyor. Mağara da açlık içinde ölsünler diye. Buna rağmen 3 asır boyunca Allah’ü Teala onları muhafaza ediyor” diye konuştu. Sonra Türkiye’deki ve Dünya üzerindeki farklı yerlerde olduğu söylenen Eshab-ı Kehf yerlerini anlatarak en son Afşin’de olan Eshab-ı Kehf üzerine vurgu yaparak Roma döneminde, Bizans, Selçuklu ve Dulkadiroğlu döneminden bu güne kadarki serüveni anlattıktan sonra, Afşindeki Eshab-ı Kehf’in inşasını Ayasofya’yı yapan ustanın yaptığından bahsetti. Doğrusunu ancak Allah bilir ama Tarihi ve Dini kaynaklara en uygun yerin Afşin’de olduğu kanaatindeyim, dedi.

Program sonunda Afşin Eshab-ı Kehf Dostluk Kültür ve Çevre Derneği (AFŞİNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ardıç konuşmacı ve protokol üyelerine özel ters lale işlemeli ve Eshab-ı Kehf figürlü tablo hediye etti.

 

KAYNAK: Maraştanhaber

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.