GASKİ’den dev bir yatırım daha

Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi, Gaziantep'teki mevcut atık su arıtmada tesisinin yanına yeni bir arıtma tesisi daha yapıyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 23 Ekim 2017 12:24
GASKİ’den dev bir yatırım daha

2 milyonluk nüfusun alt yapısı ve su ihtiyacının çözümü için çalışmalarını devam ettiren Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi (GASKİ), kapasitesi yeterli olmayan atık su arıtmada tesisinin yanına yeni bir atık su arıtma tesisidaha yapıyor.

2018 yılı sonunda tamamlanması planlanan ileri biyolojik atık su arıtma tesisin yaklaşık 103 milyon TL’ye mal olduğu açıklandı. 

Mevcut merkez atık su arıtma tesisikapasitesinin 200 bin metre küp/gün olduğunu ve bunun yeterli olmadığını ifade eden GASKİ Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler, yeni tesisle kapasiteyi iki katına çıkardıklarını  söyledi.

SACIR DERESİ ARTIK TEMİZ AKACAK

Sacır Deresi’nin artık daha temiz akacağını  vurgulayan Sönmezler, “Merkez atık su arıtma tesisimiz ihtiyacı karşılamıyordu. Bunun için yeni bir atık su arıtma tesisi daha yapılması gerektiğini düşündük ve hemen uygulamaya koyduk. Tesis tamamlandığında 2 milyon kişiye hizmet verebilir kapasitede olacak” diye konuştu.

Gaziantep genelindeki atık suların Sacır Deresi havzasında bulunan 200 bin metre küp/gün (1 milyon kişi) kapasitesinde çalışabilen mevcut atık su arıtma tesisine kollektör hatları ile getirildiğini aktaran Sönmezler, “Fakat Gaziantep’in nüfus artışı ve sanayideki gelişmeler sonucunda mevcut atık su arıtma tesisi kapasitesi şehrin ihtiyaçlarını karşılayamıyordu. Bu durum Sacır Deresi ve havzasında ciddi çevre ve sağlık sorunlarına yol açıyordu. Bizde bu bağlamda Sacır Deresi ve havzasının korunmasını ve mevcut atık su arıtma tesisinin kapasitesini arttırmak istedik” ifadelerini kullandı.  

Nisan 2017 yılında merkez atık su arıtma tesisine ek olarak ikinci arıtma tesisi yapımına başladıklarını belirten Sönmezler, inşaatı devam eden mevcut atık su arıtma tesisinin kapasitesinin 400 bin metre küp/gün (2 milyon kişi) çıkarılmasının hedeflendiğini söyledi. Yeni yapılacak tesisin ileri biyolojik atık su arıtma tesisi olarak inşaa edildiğini anımsatan Sönmezler, bu tesiste azot, fosfor gideriliminin de yapılacağını kaydetti. 

120 dönümlük alanda kurulan ek atık su arıtma tesisinin tamamlanmasıyla birlikte Sacır Deresi’nin temiz akacağını belirten Sönmezler, tesisin bölgede insan ve çevre sağlığının korunması açısından büyük önem arz ettiğini vurguladı.

KAYNAK:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.