Gezi düzenleyen firmalara çok iş düşüyor

Gezi düzenleyen firmalara çok iş düşüyor

Yayınlanma:
Güncelleme: 14 Temmuz 2020 12:50
Gezi düzenleyen firmalara çok iş düşüyor

Kahramanmaraş’ın dışarıya açılamama nedenlerinden bir tanesinin batı illerinden gezi düzenleyen firmalar olduğunu söyleyen Tabur, “Batı illerinden gezi düzenleyen firmaların ilk durağı Gaziantep oluyor. Oradan bir araç ile balıklı göle gidiyorlar, sonra Mardin’e ve ardından da Nemrut’u gezip geri Gaziantep’e dönüyorlar. Burada Kahramanmaraş dışarıda kalıyor” dedi.

 

Kahramanmaraş turizmini değerlendiren Diriliş Haber Gazetesi turizm sektörünü analiz etmeye devam ediyor. Her hafta sayfa sütunlarına taşıdığı röportajlarla gündemde geniş yer bulan Diriliş Haber bu hafta da Clarion Hotel Genel Müdürü Feridun Tabur ile Kahramanmaraş’ın turizm faaliyetlerini ve alt yapısını değerlendirdi. Aslen Gaziantepli olan evli iki çocuk babası Tabur, Kahramanmaraş’a 2016 yılında Clarion Hotel Genel Müdürlüğünü yürütmek için geldiğini ve kenti çok sevdiğini belirtti. Kahramanmaraş insanının çok sıcak kanlı olduğuna vurgu yapan Tabur yapı itibariyle Kahramanmaraş’ın çok güzel bir şehir olduğunu fakat turizm yönünden geride kaldığını ifade etti.

 

KAHRAMANMARAŞ TANITILMAMIŞ

 

Kahramanmaraş’ta işçilik aşkının diğer illere göre daha ön planda olduğunu kaydeden Tabur, “Oyma ve nakış sanatı ilk gördüğümde beni çok büyüledi. Ama bu güzel sanatlar ne yazık ki tanıtılmamış, bunların dışarıya iyi bir şekilde tanıtılması lazım.  Şehre gelen bir insan dondurmadan önce böyle el işçiliklerini görmeli diyorum. Ben Kahramanmaraş’ta en az Gaziantep kadar müthiş bir yemek kültürü gördüm. Daha önce görev yaptığım Antalya’da bir otelde Kahramanmaraşlı bir baklava ustası vardı. Bu usta Gaziantep’te yetişmiş baklava ustalarının çoğundan daha güzel baklava yapıyordu.  Yani Kahramanmaraş’a gelen insanların yemek kültürünü tatmadan gitmemelerini isterim. Bu memleketin gastronomi kültürü gerçekten çok iyi. Kahramanmaraşlının el attığı işten başarı çıkmamasını imkansız görüyorum” dedi.

 

BELEDİYECİLİĞİN GELİŞMESİ LAZIM

 

Kahramanmaraş denildiğinde her şeyden önce coğrafyasının ön plana çıktığını belirten Tabur,

“Bu kentin çok değerli bir Ahir dağı var ve bu dağlarda kış aylarında kayak yapılabilir. Kahramanmaraş’ta turizmin farklı açılardan gösterilmesi lazım. Oraya acilen kayak merkezi teleferik uygulaması yapılası lazım. Çevre illerimizle Kahramanmaraş’ı kıyasladığımız zaman o illerde böyle dağlar ve böyle imkanlar yok. Kahramanmaraş’ta bu çalışmaların hemen başlaması lazım. Bunu yapan illerimiz var, mesela Isparta, Kayseri, Kars, Erzurum, Bolu gibi illerimiz kayak merkezleri açtılar ve turizme büyük bir katkı sağladılar. Diğer taraftan termal turizminin de üstüne düşülmesi lazım. Zeytin ılıcası bölgesinde modern tesisler yapılıp güzelleştirilmesi lazım. Sokaklarının, marketlerinin, otellerinin, pansiyonlarının ve belediyeciliğinin geliştirilmesi lazım” ifadesini kullandı.

KAHRAMANMARAŞ’TA TURİZME ÖZEL BİR MAHALLE OLMALI

Kahramanmaraş’ta ustaların el sanatlarını daha ileriye götürdüğüne dikkat çeken Tabur,

“Mesela bakır tepsiler, bakır fincanlar ve boncuklu mutfak eşyaları gibi. Kahramanmaraş halkının ahşap, gümüş, bakır gibi el işçiliklerini su yüzüne çıkarmadıklarını düşünüyorum. Bunların tanıtımlarının yapılması lazım. Turistik mekanlarda sergilenmesi lazım. Mesela Kahramanmaraş’ta sadece turizme özel bir mahalle kurulabilir. Burada el işçiliklerinden tutun da tekstil sektörüne kadar turizmin her alanında faaliyet gösterilebilir. Yer altından çıkarılan antik kentin sergilenmesi yapılabilir. Ve bu turist çekim gücü olarak çok büyük bir uygulama” diye konuştu.

 

GEZİ DÜZENLEYEN FİRMALARA ÇOK İŞ DÜŞÜYOR

 

Kahramanmaraş’ın dışarıya açılamama nedenlerinin bir tanesinin de batı illerinden gezi düzenleyen firmalar olduğuna değinen Tabur, “Batı illerinden gezi düzenleyen firmaların ilk durağı Gaziantep oluyor. Oradan bir araç ayarlayıp balıklı göle gidiyorlar, oradan Mardin’e gidiyorlar, daha sonra da Nemrut’u gezip geri Gaziantep’e dönüyorlar. Burada Kahramanmaraş dışarıda kalıyor. Dışarıya açılamamasının sebeplerinden bir tanesi de bu aslında. Bu sorunu turizm seferleri düzenleyen firmalarda aramamak lazım. Bu sorun Kahramanmaraş’ın tanıtım yapamama sorunudur. Nasıl Hatay kendi gastronomisini ve kültürünü tanıtabiliyorsa Kahramanmaraş’ın da tanıtabilmesi lazım. Ve herkesin inanması gereken bir durum var, bu gerçekten zor değil. Bu biraz da Kahramanmaraş’ın içine dönük yaşamasından kaynaklanıyor. Turist çekme ihtiyacı istememişler.  Biz bu halimizden memnunuz demişler” diyerek Kahramanmaraş’ın tanıtımında turların da çok önemli rol oynadığını belirtti.

KAYNAK: Maraştanhaber

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.