Görenleri hayrete düşüren gölün sırrı çözüldü

Görenleri hayrete düşüren gölün sırrı çözüldü

Yayınlanma:
Güncelleme: 03 Mayıs 2017 16:27
Görenleri hayrete düşüren gölün sırrı çözüldü

Kahramanmaraş'ın Ekinözü İlçesi'nde eski demir madeninde birikip gölet haline gelen su, kırmızı rengini aldı. Ekinözü Belediyesi'nde görevli Jeoloji Mühendisi İbrahim Karaoğlan, suyun kırmızı rengini almasının demir madeninden kaynaklandığını belirterek, "Madendeki demirin oksitlenmesiyle birlikte atmosferde bu renge ulaşıyor" dedi.

Yer altından çıkan şifalı doğal maden suları olan içmeler ile ünlü Ekinözü'nün Ambarlı Mahallesi'ndeki eski bir maden ocağı, yağmur ve kar sularıyla birlikte gölete döndü. Ancak son günlerde göletteki suyun rengi kırmızıya dönüştü. Güvenlik korucularının bilgi vermesi üzerine Ekinözü Belediyesi ekipleri gölette inceleme başlatırken, Belediye Başkanı Nursi Çeleğen de Jeoloji Mühendisi İbrahim Karaoğlan ile birlikte bölgeye gidip inceleme yaptı.

PH DEĞERİ 2.73 ÇIKTI

Kırmızı bir renk alan göletin Ambar Mahallesi 1458 rakımlı Gelleviz mevkiinde bulunduğunu belirten İbrahim Karaoğlan, suyun kentte doğal maden sularıyla karıştırılmaması gerektiğine dikkat çekti. Suyun renginin değişmesinin demir madeninden kaynaklandığını ifade eden Karaoğlan, şunları söyledi: 

"Biz bu suyun PH değerlerini aldık ve 2.73 değerine ulaştık. Bu da bu suyun bize asitik özellikte olduğunu gösteriyor. Bu su da içilmeye ve kullanılmaya uyun bir su değildir çünkü asitik özelliktedir bu su. Demir madeninden dolayı bu rengi aldı. Görsel olarak güzeldir, güzel bir görselliği var, kan kırmızı ve bordo renginde olduğunu tespit diyoruz. Suyun tadı ekşimsi ve acımsı tattadır. Doğal sularla karıştırılmamalıdır ve bu suyu içmekte herhangi bir fayda yok. Burası yoğun olarak demir madenidir ve madendeki demirin oksitlenmesiyle birlikte atmosferde bu renge ulaşıyor."

BELEDİYE BAŞKANI: DOĞA HARİKASI

Ekinözü Belediye Başkanı Nursi Çeleğen ise demir madeninden dolayı kırmızı bir renk alan göletin bir doğa harikası olduğunu söyledi. Kentin şifalı sularıyla ünlü olduğunu hatırlatan Çeleğen, "81 vilayetimize sesleniyor Ekinözü'ne davet ediyorum Gelsinler hem içmelerin şifalı sularından içsinler, hem de oluşan bu doğal güzelliği görsünler" dedi.

Uzmanlar, kırmızı renkteki suyun sağlık açısından herhangi bir faydası olmadığını aksi halde zararları olabileceğini ifade edip, vatandaşları sudan içmemeleri yönünde uyardı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.