Güçlü bir ülke olabilmemizin teminatı olan genç nesillerin yetişmesi için eğitimin yanında olmalıyız…

Zekeriya Tanrıverdi Ortaokulu’nda 4 yıl Okul Aile Birliği Başkanlığı yapan Eğitim gönüllüsü Vepsan Plastik Yönetim Kurulu Başkanı Akif Bakır, eğitim ile ilgili görüşlerini okurlarımız için paylaştı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 02 Kasım 2017 09:42
Güçlü bir ülke olabilmemizin teminatı olan genç nesillerin yetişmesi için eğitimin yanında olmalıyız…

Eğitim: Bizlerin Toplumumuzun ülkemizin maddi ve manevi her alanda yükselmesini ve ilerlemesini sağlayacak unsurların başında eğitim, ilim gelmektedir. Büyük düşünür Yusuf Has Hacib 11. Yüzyılda yazdığı ve mutluluk bilgisi anlamına gelen Kutatgu Bilig adlı eserinde ‘İki türlü insana insan derler, birincisi öğreten, bir diğeri de öğrenen’ ifadelerine yer vermiştir ve bu cümlelerle en önemli insanlık vasfının eğitim öğretim olduğunu vurgular. Ayrıca öğrenmenin belli bir zaman dilimiyle sınırlanmayacağını ve hayat boyu süreceğini de net bir biçimde ortaya koymaktadır. Bu anlamda kişiye yaşam boyu hizmet sunan bir süreç olup, toplumların ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimlerini doğrudan etkilemektedir. En pahalı yatırım insana yapılan yatırımdır. Bu sebeple dinimiz islam ilme, okumaya, öğrenmeye büyük değer vermiş, ilim tahsilini her müslümana farz kılmıştır. O kadar ki, insanlığa doğru yolu ve gerçek saadeti göstermek üzere indirilmiş olan, Kur’anı Kerim’in ilk emri “oku “ olmuştur. Eğitimin hedefi insana kendisine lazım olan bilgiyi vermek, ona hayatta lazım olacak beceriyi kazandırmak onu yüksek manevi değerlere sahip kılmak, kötü alışkanlıklardan ve davranışlardan korumak, iyi alışkanlıklar ve davranışlar kazandırmaktır. Şu an itibariyle okullarımız donanımlı, öğretmenlerimiz donanımlı, birleştirilmiş sınıflarımız yok denecek kadar az. Öğrencilerimizin eğitim aldığı kitapları devlet olarak karşılanıyor devletimiz çocuklarımızın en iyi şekilde eğitim görmesi için elinden geleni tüm gayreti sarf ediyor. Bunun karşılığını da bizler millet olarak çok çalışarak, çocuklarımızı devlete millete faydalı bireyler olarak yetiştirmeliyiz.

guclu-bir-ulke-olabilmemizin-teminati-1.jpg

Bugün Dünyamızın bütün milletleri, nesillerini kendi inanç ve ahlak telakkilerine göre yetiştirmekte ve milli kültürlerini vermektedirler. Biz de ülkemiz insanlarının genç nesillerimizin eğitim ve öğretiminde, milli, dini ve ahlaki değerlerin benimsetilmesinde üzerimize düşen görevleri yerine getirmeliyiz ve bu değerlere bağlı bir neslin yetişmesini sağlamalıyız aksi takdirde milli ve dini değerlere bağlı olmayan okumuş bir nesille geleceğe umutla bakamayız. Maalesef En son yaşadığımız darbede bunun bir örneğidir.

guclu-bir-ulke-olabilmemizin-teminati-2.jpg

Eğitim önce ailede başlar : ‘Çocuklarımızın ilk ve en etkili öğretmenleri bizler anne –babalarıdır.’’ Özellikle okul öncesi dönemde, bizlerin anne-baba olarak çocuklarımıza yönelik ilgi ve tutumlarımız, onlarla iletişim şekillerimiz çocuklarımıza verdiğimiz eğitim, çocuklarımızın kişilik gelişimini etkilemektedir. Kişilik gelişiminde kritik dönem olan okul öncesi dönem başarıyla atlatıldığı takdirde, ilerleyen dönemler başarıyla atlatılabilmektedir. Biz Aileler olarak, çocuklarımızın toplumsal hayata uyum sağlamaları için ön koşul becerileri kazandırarak ve kişilik ve islami eğitimine katkı sağlayarak okula göndermeliyiz.

guclu-bir-ulke-olabilmemizin-teminati-3.jpg

Eğitimde Veli ve Okul aile iş birliğinin önemi: Bir sosyal sorumluluk misyonu olarak üstlendiğim eğitimde yer almak ülkemizin genç nesillerinin eğitimine maddi manevi katkı sağlamak için uzun yıllar okul aile birliği başkanlığı ve yönetimi görevlerinde bulundum orda tespit ettiğim sorunları sizlerle paylaşmak istiyorum. Birçok aile çocuklarını okula gönderdikten sonra çocuklarının okul içi ve okul dışı faaliyetlerden ziyade çocukların notlarına yoğunlaşıyorlar. Eğer veliler, bizler çocuklarımızın başarılı dini değerlerine bağlı olarak eğitimini tamamlamasını istiyorsak bir defa okula öğretmene bakış açımızı olumsuzdan olumluya çevirmemiz lazım öğrencinin okuldaki gelişimi biz ailelerin eğitime verdiği önemle alakalıdır. Başarılı öğrencilere baktığımızda velilerinin okula ilgi düzenli iletişimde olan okulla ortak anlayış içerisinde hareket eden dolayısıyla öğretmene ön yargılı olmayan öğrencin dediğiyle değil okul idaresi, öğretmenle iletişimde olan sorunu bilen bu ortak anlayış içerisinde gereken tedbirleri alan velilerin çocukları daha başarılı oluyorlar okulla iletişimi zayıf olan çocuklarının söyledikleriyle hareket eden veliler sadece okul idaresi ve öğretmeni eleştirmekle meşgul oluyorlar başarıyı ve başarısızlığı okula mal ediyorlar öncelikle hayatta ve eğitimde başarılı olmak için kişinin kendisini tanıması gerekiyor. Kişinin kendisini tanımadan avantajlarını ve dezavantajlarını bilmeden hayat yoluna giremezsiniz. Ne yazık ki bazı veliler çocuklarının tanımıyorlar ve çocuklarının ders çalışmayıp başarısız olduklarında çocuklarına inanıp okul idaresi ve öğretmenle iletişim içinde olmadıklarından eleştiri ve şikayet kanallarını kullanıyorlar. Bizlerin Müslüman bireyler olarak birbirimizi çok saygılı olup desteklememiz lazım. Okullarda oluşturulan okul aile işbirliği çok önemli birliğin görevi öğretmenler kurulunca alınan kararların uygulanmasını desteklemek amacıyla velilerle iş birliği yapmak ve maddi manevi destek sağlamak özelikle ticaret le uğraşan velilerimiz okullarına bu konuda destek olmalı ve gerekirse birlikte görev almalıdırlar “Yalnız şu iki kimseye gıbta edilir Allah’ın kendisine ihsân ettiği malı hak yolunda harcayıp tüketen kimse; Allah’ın kendisine verdiği ilimle yerli yerince hükmeden ve onu başkalarına da öğreten kimse.” bunu unutmamalıyız. Çocuklarımızın geleceği için eğitime okullarımıza destek olmalıyız… Okullar bizim evimiz gibi olmalı, okulları vatanımız gibi görmeliyiz. Okulumuzu korusak bilesiniz ki geleceğimizi ve vatanımızı da korumuş olacağız.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum