Halı ustasından Erdoğan portresi

Halı ustasından Erdoğan portresi

Yayınlanma:
Güncelleme: 27 Mayıs 2017 12:58
Halı ustasından Erdoğan portresi

Isparta'da 30 yıllık halı ustası Hasan Gürdal, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın portesini 700 bin düğümde halıya dokudu.

Isparta'da 30 yıllık halı ustası Hasan Gürdal, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın portesini 700 bin düğümde halıya dokudu.

Isparta'da el halıcılığı bugünlerde bir elin parmaklarını geçmeyecek kişi tarafından yaşatılmaya çalışıyor. İlk başlarda yaygı halısı olarak ilmek ilmek dokunan Isparta halısı, şimdilerde ise siyasi liderlerin, tarihi kahramanların ve tarihin düğümle halıya yansıtıldığı sanatsal bir kimliğe bürünmüş durumda.

30 yıldır halı dokumacılığı yapan Hasan Gürdal, Çanakkale ve Kurtuluş Savaşlarına ait çok sayıda fotoğrafı, hocası Ahmet Aksakal ile halıya dokudu. Gürdal'ın en son eseri ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın portresi oldu. Sadece bir ayını halının tasarımına ayıran Gürdal, iki çalışanı ile 6 aylık sürede Erdoğan'ın portresini ilmek ilmek halıya dokudu.

Toplam 700 bin düğümün atıldığı, 2 metre uzunluğunda 1,20 metre enindeki portrede 83 renk kullanıldı. Bir santiminde 36 düğümün olduğu halıda, Erdoğan'ın portresinin yanında Cumhurbaşkanlığı forsu ile forsta yer alan eski Türk devletlerinin amblemleri de bulunuyor.

Halı ustası Gürdal, Isparta'da bir zamanlar neredeyse her evde halı dokunduğunu ancak şimdilerde bunun sadece birkaç kişi tarafından yapıldığını söyledi.

Aksakal'ın ölümünden sonra halı dokumaya devam ettiğini ifade eden Gürdal, son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın portresini halıya dokuduklarını belirtti. Halının yapımının oldukça zahmetli olduğunu ifade eden Gürdal, halının 6 aylık bir çalışmanın ürünü olduğunu söyledi.

Halının büyük bir ilgi gördüğünü anlatan Gürdal, "Buraya gelenler Cumhurbaşkanımızın portresinin halıya dokunduğunu görünce fotoğraf çektirmek istiyorlar. Çok güzel tepkiler alıyoruz." dedi.

Gürdal, Isparta halısını yaşatmaya kararlı olduğunu, bu anlamda çalışmalarına devam edeceğini sözlerine ekledi.

KAYNAK:

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.