İç piyasa canlanacak

İç piyasa canlanacak

Yayınlanma:
Güncelleme: 14 Temmuz 2020 12:50
İç piyasa canlanacak

Ford Kemak A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Doğan, 15 Temmuz’dan sonrası gerçekleşen otomotiv sektörü ekonomisini değerlendirdi. Hükümetin 15 Temmuz girişimi sonrası piyasayı dalgalandıracak hareketli önlemek adına çok doğru hamleler yaptığını kaydeden Doğan, bu politikaların dövizdeki yükseliş trendini kırdığını söyledi.

15 Temmuz askeri girişimi sonrası izlenen olumlu politikalara değinen Kubilay Doğan, iç piyasayı yönelik alınan tedbirlerin ardından, iç piyasayı canlandırmak için yapılan hamlelerin doğru olduğunu belirtti. Vergi barışı, ÖTV indirimi ve kredi kartlarına yapılacak olan düzenlemelerin ekonomiyi ve ticareti olumlu etkileyeceğini söyleyen Doğan, ‘iç piyasa canlanacak’ dedi.

HÜKÜMET EKONOMİYİ ÇOK İYİ YÖNETTİ

15 Temmuzdan sonra ülke olarak çok çabuk toparlandık. Bir hafta içerisinde tekrar darbe girişiminden önceki günlerimize döndük. Bu süreçte Makroekonomi alanında gerek Bakanlıklarımız, gerekse Merkez Bankası yapmış olduğu iç piyasaya doğru hamleler yaptı. Dış yatırımcılarla konuşup dövizdeki yükseliş trendini kırmaları, daha sonra iç piyasaya yönelik tedbirlerin alınması çok isabetliydi. Özellikle son çeyrekte iç piyasadaki hareketliliğin artacağını düşünüyorum.
TİCARET SEKTÖRÜ TOPARLANACAK

Otomotiv sektörü geçen yıl ile hemen hemen aynı gidiyor. Ramazan ayında her yıl olduğu gibi durağan bir ay geçirdik. Arkasından darbe girişimi oldu. Ama onun arkasından çok hızlı toparlandık. Bu yıl da geçen yıla benzeyen bir yıl olacağını düşünüyorum. Binek ve hafif ticari konusunda değil ama ağır vasıta konusunda bölgesel olarak sıkıntı yaşanıyor. Ama bu 15 Temmuz süreci ile alakalı değil. Suriye ve Kuzey Irak'taki ticaret kapılarının kapanması ile birlikte doğan problemlerin neticesidir. Geriye kalan dönemde nispeten toparlanacağını düşünüyorum.

ÖTV İNDİRİMİ PİYASAYI CANLANDIRACAK

Ticari araçlarda ÖTV indirimi kanunlaştı. Bu kanun sektöre çok olumlu yansıyacaktır. 2019 yılı Haziran ayına kadar bu indirimi vermiş olmaları aracını değiştirmek isteyen müşteriler de ciddi etki oluşturur. Özellikle taksicilik sektörüne çok olumlu yansıyacaktır. Hafif ticari ve ağır ticari araçlarda taksicilik sektörü kadar olmasa bile yine olumlu yansıyacaktır, canlılık sağlayacaktır.

HÜKÜMETİN POLİTİKALARI İÇ PİYASAYI CANLANDIRACAK

AK Parti hükümetinin 15 Temmuz akabinde izlediği ekonomi politikasını çok olumlu buluyorum. 17 Temmuz'da ekonomi bakanımız dış yatırımcılarla görüşerek piyasanın çalkalanmasını engellemek adına çok olumlu bir harekette bulundu. Akabinde vergi barışı, ÖTV indirim ve kredi kartlarına yapılacak düzenlemeler iç piyasaya canlandıracaktı. Darbe girişiminden sonra Türkiye insanının birlik ve beraberlik içerisinde olması piyasada ciddi bir moral etkisi oluşturdu.

EKONOMİ NORMAL BİR SEYİR SÜRECEK

Kahramanmaraş ekonomisi 2016 yılında da 2015 yılına benzer gidiyor. Ticaret alanında bu şekilde ve takip edip edebildiğim kadarıyla Sanayi alanında da bu şekilde ilerliyor. Piyasa bu saatten sonra 15 Temmuz girişiminden etkilenmeyecektir. Elbette ki dalgalanmaları olacaktır ama normal bir seyir ile devam edecektir.

 

KAYNAK: Maraştanhaber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.