İFTAR VE SAHUR'UN VAZGEÇİLMEZİ: ÇAVDAR EKMEĞİ

Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesine bağlı Çardak Mahallesi'nde kadınların işlettiği fırınlar, çevre kentlerden gelen müşterilere sıcak ekmek yetiştirmeye çalışıyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 11 Temmuz 2015 10:46
İFTAR VE SAHUR'UN VAZGEÇİLMEZİ: ÇAVDAR EKMEĞİ

Araçlarıyla Çardak’a kadar gelen vatandaşlar olduğu gibi günlük rutin olarak ekmek satışının olduğu büyük marketlere de ekmek yetiştirme gayreti gözleniyor. Çardak’a özel ekmeğin satıldığı çok sayıda fırın, iftar saati öncesinden başlayarak sahura kadar ekmek almak isteyen vatandaşların uğrak merkezi oluyor.
20150706aw470065_02.jpg

Müşterilere ekmek yetiştirmeye çalışan Fırıncı Hülya olarak bilinen Hülya Toka, 100 yılı aşkın bir süredir bu ekmeklerin Çardak’ta çıkarıldığına dikkat çekti. Toka, “Bu ekmeğin içerisinde sadece un, tuz ve su var. Başka bir şey yok. Bu 100 seneden beri yapılıp satılan bir ekmek çeşidi. Dilimle, buzdolabı poşetine koy, 6 ay sonra çıkar çıkar, ye. Katkısız ekmek uzun süre bekletilebiliyor ve kolay bozulmuyor. Bizde kabartma tozu yok. Bunun özelliği elde yoğrulması, bilek gücü ile yoğrulması. Bir yiyen tekrar geliyor. Ramazan ayında daha fazla yoğunluk yaşanıyor. Gaziantep, İstanbul, Adana'da bu ekmeğin müdavimleri var. Özellikle Gaziantep'ten gelenler oluyor. Adana'ya yapıp gönderiyorum. Kahramanmaraş'a gönderiyorum" dedi.
Vatandaşlar ise Çardak ekmeğinin özellikle Ramazan ayında sofralarında farklı bir yere sahip olduğunu ifade ediyorlar. Bu nedenle kilometrelerce uzaktan bu lezzet için Çardak’a geldiklerini aktardılar.

KAYNAK: İha

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.