İl Müftüğü’nden ramazan ayına özel programlar

İl Müftüğü’nden ramazan ayına özel programlar

Yayınlanma:
Güncelleme: 30 Mayıs 2017 15:33
İl Müftüğü’nden ramazan ayına özel programlar

Kahramanmaraş İl Müftülüğü Ramazan Ayında “Üzerinde Her Canın Hakkı Var Bu Ramazan ve Her Zaman” başlıklı yapılacak faaliyetleri açıkladı. Ramazan Özel Vaaz programlarından camilerdeki tedbirlere kadar her şeyin düşünüldüğü faaliyetlerde İl Müftülüğü gönüllere taht kuracak.

İşte Ramazan Ayı boyunca Kahramanmaraş İl Müftülüğü tarafından yapılacak faaliyetler;

İRŞAT HİZMETLERİ

  1. İl ve ilçe müftülükleri tarafından hazırlanan “Ramazan Özel Vaaz ve İrşat Programı” 26 Mayıs 2017 Cuma gününden itibaren uygulanmaya başlanacak.
  2. Ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesi sebebiyle il ve ilçe müftülüklerince turizm bölgelerinde, yayla turizminin, mevsimlik işçi ve mültecilerin yoğun olduğu yerlerde, ibadet, vaaz ve irşat hizmetleri sunulması hususunda gerekli tedbirler alınacak.
  3. İlahiyat/İslami İlimler Fakültesi öğretim üyeleri, eğitim merkezlerindeki eğitim görevlileri, İmam-Hatip Lisesi meslek dersleri öğretmenleri, din kültürü ve ahlak bilgisi dersi öğretmenleri, emekli müftü, vaiz ve din görevlilerinin müftülüklerce uygun görülecek camilerde; cami görevlilerinin de kendi camilerinde vaaz etmeleri sağlanacak.
  4. Vaazlar zamanında başlayacak ve ezan başlamadan bitirilecek.
  5. İl Müftüleri belirleyecekleri “Kardeş İl”de, ilçe müftüleri ise görev yaptıkları ilin ilçeleri arasından tespit edecekleri bir “Kardeş İlçe”de karşılıklı olarak vaaz ve irşat hizmetinde bulunacaklar.
  6. Yerel durum ve özel şartlar dikkate alınarak dini danışmanlık ve rehberlik hizmetleri sürdürülecek.
  7. Mahalli TV ve radyolarda irşat ve mukabele programları yapılması hususunda çalışmalar yapılacak, personelin yerel basında dini/ahlaki konularda yazı yazması teşvik edilecek.
  8. Bayram mesajları sadece Diyanet İşleri Başkanı veya vekili tarafından verileceğinden ayrıca mesaj yayımlama cihetine gidilmeyecek.

HUZUR VE HUŞU İÇİN TEDBİRLER ALINACAK

Ramazan Ayı münasebetiyle İl Müftülüğü tarafından camilerde ince çalışmalar yapılacak. Bu çalışmaların sebebinin huzur ve huşu içinde ibadet yapılması olarak bildirildi.

İşte Huzur ve Huşu için alınacak tedbirler;

  1. Ramazan ayı öncesinde tüm camiler ile müştemilatlarının genel temizliği, bahçe ve çevre düzenlemesi, onarımı ve bakımı yapılacak, ibadetin huzur ve huşu içinde yapılabilmesi için her türlü tedbir alınacak.
  2. Camilerdeki ses sistemi ve kullanımı, rahatsız edici ve ibadet huşûunu bozucu mahiyette olmayacak.
  3. Camilerin toplumun bütün katmanlarını kadın/çocuk/engelli vb. kuşatacak şekilde düzenlenmesi ve ibadete hazır hale getirilmesine dair tüm tedbirler alınacak.
  4. Camilerin hanımlar için ayrılan bölümlerinin giriş-çıkış başta olmak üzere diğer unsurlar itibariyle uygun olmasına özen gösterilecek.
  5. Cami içi ve dışı aydınlatmalar kontrol edilecek, minarelerdeki kandiller Ramazan ayı boyunca iftar vaktinde yakılacak, imsak vaktinde söndürülecek.
  6. Sakal-ı Şerif bulunan camilerde Ramazan ayında ziyaret günleri tertiplenebilecek.
  7. Camilerdeki  mahyalarla  ilgili  olarak  “Camilerin  Bakım  Onarım  ve  Çevre  Tanzimi

Yönetmeliği”nin ilgili maddeleri ile 11.06.2010 tarihli ve 934 sayılı Başkanlık talimatına riayet edilecek.

  1. Camilerdeki vaaz, irşat ve mukabele gibi programlar cami panosuna asılarak ilan edilecek, toplumun her kesimine çeşitli yollarla duyurulacak.
  2. Çeşitli sebeplerle görevlisi bulunmayan camilere imkânlar ölçüsünde personel görevlendirilecek.
  3. Ramazan ayını tatil yörelerinde, sahil sitelerinde ve yaylalarda geçiren vatandaşlarımız ile mevsimlik işçilerin ibadetlerini rahat bir şekilde yerine getirebilmeleri, çocuklarına yaz Kur’an kursu düzenlenebilmesi için (prefabrik/çadır mescit vb.) gerekli tedbirler alınacak.
  4. Gerekli güvenlik tedbirleri alınmak suretiyle il ve ilçelerde en az bir cami Kadir Gecesi’nde sabah namazına kadar açık bulundurulabilecek.
  5. Camiler Ramazan Ayı boyunca ibadete açık tutulacak.

İBADETLERLE İLGİLİ TEDBİRLER ALINACAK

Ezan vakitleri ve okunacak hatimler ile ilgili bilgilerin de yer aldığı açıklamada her il ve ilçede imkanlar ölçüsünde en az bir camide hatim yapılacağı bildirildi.

  1. Namazlarda ta'dil-i erkâna mutlaka riayet edilecek ve teravih namazları, “iki rekâtta bir selam vermek suretiyle” kıldırılacak.
  2. Sabah ezanları Diyanet Takvimine göre her camide aynı anda imsak vaktinde okunacak.
  3. Akşam ezanlarının vaktinde okunmasına özen gösterilecek ve camilerde akşam namazı kıldırılacak.
  4. Her il ve ilçede imkânlar ölçüsünde en az bir camide hatimle teravih namazı kıldırılması sağlanacak ve bu camiler önceden cemaate duyurulacak.
  5. İtikâfa girmek isteyenlere temizlik ve cami adabıyla ilgili gerekli hassasiyetlere dikkat etmek şartıyla müftülükler tarafından belirlenecek camilerde izin verilebilecek.
  6. Camilerde mukabele programları hazırlanacak ve icrası takip edilecektir. Mukabele programlarında okunacak cüzlerin ihtiva ettiği önemli mesajlar mealen cemaate aktarılacak.
  7. Müftülüklerce Kur’an ziyafeti programları düzenlenebilecektir. Bu programlar tertip edilirken bölgede görev yapan din görevlileri tercih edilecek ve görevlilerin kendi camilerindeki hizmetlerini aksatmamalarına özen gösterilecek.

 

KAYNAK: Maraştanhaber

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.