İlmek ilmek dokuyorlar... Kahramanmaraş'ta unutulan mesleği onlar yaşatıyor!

Anadolu'nun kültürel mirası Kahramanmaraş'ta yaşatılıyor! Depremzede kadınlar, halı ve kilim atölyelerinde tezgahların başına geçerek Maraş abası ve nadir kilim motiflerini gelecek kuşaklara aktarıyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 14 Mart 2024 11:39

Kahramanmaraş'ta depremden etkilenen kadınlar, halı ve kilim atölyelerinde Anadolu'nun nadir kilim motiflerini yaşatmak için tezgahların başına geçiyor.

whatsapp-image-2024-03-14-at-11-26-36-2.jpeg

Dulkadiroğlu ilçesinde Olgunlaşma Enstitüsü ve belediye işbirliğiyle açılan atölyelerde, Kahramanmaraşlı kadınlar tescilli Maraş abasını ve kilim motiflerini gelecek kuşaklara aktarmak için emek harcıyor.

whatsapp-image-2024-03-14-at-11-26-36-1.jpeg

USTA EĞİTİCİLERDEN KURS ALDILAR

Usta eğiticilerden aldıkları kurslarla halı, kilim ve aba dokuma becerilerini geliştiren depremzede kadınlar, 10 usta öğreticinin gözetiminde çalışarak istihdam olanağı buluyorlar.

Yaklaşık 25 kadının yer aldığı atölyelerde üretilen eserler, Maraş motifleri ve Dulkadiroğlu beyliğine ait motiflerle bezeli olup, doğal iplik ve yünlerin yanı sıra doğal kök boyalarıyla renklendiriliyor.

whatsapp-image-2024-03-14-at-11-26-36.jpeg

KÜLTÜREL MİRASA KATKIDA BULUNUYORLAR

Bu özel projede yer alan kadınlar, kültürel mirasın korunmasına katkıda bulunurken aynı zamanda kendi ekonomik bağımsızlıklarını da güçlendirme fırsatı elde ediyor. Atölyelerde üretilen ürünler, Kahramanmaraş'ın kültürel zenginliğini yansıtan önemli birer eser olarak kabul ediliyor.

whatsapp-image-2024-03-14-at-11-26-35.jpeg

İlgili Haberler

KAYNAK: Sha

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.