İNSANLARIMIZ KONUT DEĞİL BEKLENTİLERİ SATIN ALIYORLAR

İNSANLARIMIZ KONUT DEĞİL BEKLENTİLERİ SATIN ALIYORLAR

Yayınlanma:
Güncelleme: 14 Temmuz 2020 12:50
İNSANLARIMIZ KONUT DEĞİL BEKLENTİLERİ SATIN ALIYORLAR

Türkiye Ekonomisinin bel kemiği olan İnşaat Sektöründeki durağanlık bütün sektörleri etkiliyor. Akademisyenler ve Ekonomistlerin açıklamaları doğrultusunda yapılan öngörüler sonunucunda iki ila üç yılda bir durağanlığın olmasının çok normal ve seyrinde bir durum olduğu söyleniyor.

Kule Gayrimenkul Sahibi Özcan Çabukurtul, İnşaat Sektöründeki bu durağanlığın geçici olduğunu vurgulayarak, Sektörde stoklanmış haldeki konut ve işyerlerinin erimesi sonuncuda oluşacak olan hareketlilik ile birlikte yeni iş sahalarının oluşabileceğini söyledi.

Çabukkurtul İnşaat Sektörünün Kamu Eliyle de canlandırılabileceğinden bahsederek, Bu sektördeki yatırımcılara arsa kazandırılmasının önemli olduğunu vurguladı. Çabukkurtul, Kule Emlak olarak Üretici ile Alıcı arasındaki kutsal vazifeyi üstlendiklerini ve görevlerinin bütün sorumluluğuna haiz olduklarını söyledi.

Kule Gayrimenkul olarak 2017’ye damga vuracaklarını belirten Çabukkurtul, Bütün çabalarının Kule Gayrimenkul’u kurumsal nitelik kazandırmak olduğunu açıkladı.

“12. Ayımızı tamamladık bu sektörde, aslında daha önce yatırımcı olarak girdiğimiz bu sektörde Gayrimenkul olarak devam ettiriyoruz. İşimizi kurumsal bütünlüğe taşımak istediğimiz için KULE Gayrimenkul-İnşaat olarak faaliyet göstermeye başladık.

Sektördeki değişiklikler ile Ülkemizin içerisinde bulunan durum gereği daha ihtayati olarak davranmaya devam ediyoruz. İnşaat firmaları ile alıcılar arasında, hem arsa, hem daire satışı anlamında bağlantı kuruyoruz.  İnşaat sektöründe yatırım anlamında piyasada rekabet çok fazla olduğu için şuanda böyle bir hedefimiz yok ilerleyen yıllarda kendi arsalarımızı değerlendirerek projeler yapmayı düşünüyoruz.

2016 yılı Gayrimenkul Sektörü Kahramanmaraş olarak Ülke piyasasında en ucuz kurtulan şehir diyebiliriz. Az etkilenmesinin sebebi ise firmalarımızda insanlarımızda özsermaye ile çalışan ve buna güvenen insanlar. Ayağına göre yorgan hazırlayan firmalar olduğu için pek sıkıntı ile karşılaşmadık.

Kahramanmaraş’ta dükkan stoğu çok fazla, 5-6 aydan bu yana büyük firmalar yatırım yapmıyor. Eğer bu firmalar yatırım yapmamaya devam ederse bu stoklarda eriyecek. Bölgelerin yoğunluk oranlarına göre dükkan metrekareleri de fazla, İşyerinin büyük olmasının sebebi Kahramanmaraş’ta eski esnaflık kültüründeki işyerlerinin büyüklüğü 30-40 metrekaresi arasındadır. Kişinin Babası. Dedesi veya kendi işini devam ettirdiği sektörün önceki duayenleri işlerini hep 30 ila 40 metrekare arasında yapmış.  Bu adamı bir anda 300-400 metrekare yaptığın zaman bunun sevk idaresini yapamıyor ve idare edemiyor.

2017’nin ilk altı ayında bu stokların eriyene kadar bir hareketlilik beklemiyorum ancak bu stoklar erirse işlerin yoğunluğu artabilir. Tabi Bankaların faiz oranlarını da düşürmesi büyük etken niteliğindedir.

Yeni geçen projelerin tamamında ara ve dar sokakların tamamı işyeri olarak yapılıyor arz talebin çok üzerinde. Bundan sonra yapılacak olan projelerde ticari işletmelerin üzerine bina inşa edilmesi ile birlikte yapılıyor.

C segmentinde 150-200 veya 100-200 bandında ki ev fiyatlarına Devletin Faiz Oranlarını indirmesi büyük katkı sağlar ve canlılık getirebilir. Tabi lüks daireler için pek canlılık ve hareketlilik getireceğini düşünmüyorum. Bankalar normal konutlara 0,95 ile kredi verirken, işyerlerine 2,50 gibi oranlar ile veriyorlar. Bu konutların altına işyeri yapılan bina planlamalarının yapılması şehir bazında ayrılması lazım. Bunu Gaziantep’te yapabilirsiniz orası büyük bir ticaret şehridir. Ancak Kahramanmaraş’ta her binanın altına bir ticari işletme açmanın mantıklı olmadığını düşünüyorum.

İnsan yoğunluğuna göre şehir planlamaların yapılması lazım. Nüfus potansiyelinin çok iyi değerlendirip bina planlamalarının yapılması önem teşkil ediyor. Yeni yılda beklentilerimiz konut fiyatlarının artacağını dükkan fiyatlarının düşüş olacağını, arsa fiyatlarının konuta bağlı olarak yükseleceğini düşünüyorum. Yeni açılacak imar bölgelerinde yerel yöneticilerin prosedürü uygun olarak arsa üretip konut fiyatlarının düşürülmesi gerekiyor. İstanbuldaki en büyük semtlerde verilen oranlar şu anda Kahramanmaraş’ta veriliyor. Bunların önüne geçilmesinin tek yolu Yerel Yöneticilerimizin piyasaya toprak ve arsa kazandırılması gerekiyor.

İçerdeki arsa paylarının çok yüksek olması sebebi ile konut alıcısının cebini yakıyor. Kamu’nun yıkılamayan arsa yatırım problemini aşmak suretiyle farklı bölgelerde altyapı yaparak arsa üretilmesi, Yüzde yirmiler ve yirmibeşlerle arsa üretilmesi gerektiğinin çok önemli olduğunu düşünüyorum.

İnsanlarımız Konut Satın Almıyorlar Beklentiyi Satın Alıyorlar.

Beklentiyi değil konutu satın alın, işi riske atmayalım. Siyasetin alacağı kararlar değişebilir. Siyaseti ve Belediye yönetimi yatırım durumlarının netleştirilmesi gerekiyor. Kamu adına yatırımların netleştirilmesi gerekiyor. Bazı kulaktan dolma bilgilerle insanlar gidip kamunun yatırım yapacağı arazilere çok fazla paralar bağlayarak alıyorlar ve sonradan oraya kamu sektörü el atmıyor. Bu durumların düzeltilmesi gerekiyor ve kamu adına yetkililerin ileriye dönük net ve keskin açıklamalar ile vatandaşları aydınlatması gerekiyor.”

KAYNAK: Maraştanhaber

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.