İstanbul'a ne zaman kar yağacak ?

İstanbul'a ne zaman kar yağacak ?

Yayınlanma:
Güncelleme: 16 Kasım 2016 16:09
İstanbul'a ne zaman kar yağacak ?

İstanbul'da hafta başından itibaren etkili olan aşırı soğuk hava kar yağacak mı sorusunu akıllara getirdi. Konuya ilişkin açıklama yapan İTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, soğuk havanın geçici olduğunu belirterek yarından itibaren hava sıcaklığının artacağını söyledi.

 

İki gündür devam eden soğuk havanın etkisini kaybedeceğini söyleyen İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen "Geçici bir soğuma yaşanıyor. Batı bölgelerde yarından itibaren sıcaklıklarda ciddi artış bekliyoruz. Buna göre söz konusu yerlerde sıcaklık tekrar mevsim normallerinin üzerine çıkıyor" dedi.

Şen, yaptığı açıklamada, hava sıcaklığının bu yılın başından beri mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini ve sık sık sıcaklık rekoru kırıldığını söyledi. Benzer hava şartlarının sonbaharda da yaşandığını dile getiren Şen, şu andaki verilere göre bu durumun bir süre daha devam etmesini beklediklerini ifade etti. Prof. Dr. Şen, mevsim normalleri üzerinde devam eden sıcaklıklarının birkaç gündür oldukça gerilediğine işaret ederek, "Özellikle iki gündür ülke genelinde ciddi soğuk yaşanıyor. Hatta bazı bölgelerde kar yağışı da görüldü. Doğuya kar erken geldi diyebiliriz. Mevsim normallerinin üzerinde devam eden sıcaklıklar, İstanbul'da 5 dereceye kadar bile düştü. Ancak bu normal bir durum. Çünkü gökyüzü açık olduğu için bu soğuma oldu. Sıcaklıklarda böyle dalgalanma olması da normal. Hatta bir süre daha hava sıcaklıklarının böyle dalgalı seyretmesini bekliyoruz" diye konuştu.

 "ARALIK SONUNA KADAR İSTANBUL'DA KAR BEKLENMİYOR"

Soğuk havanın uzun sürmeyeceğini anlatan Şen, "Korkacak bir şey yok. Geçici bir soğuma yaşanıyor. Batı bölgelerde yarından itibaren sıcaklıklarda ciddi artış bekliyoruz. Buna göre söz konusu yerlerde sıcaklık tekrar mevsim normallerinin üzerine çıkıyor. Özellikle çok güzel bir hafta sonu bizi bekliyor. Vatandaşlarımız bunun tadını çıkarsın. Kasım sıcaklık ortalaması 11 derece. Sıcaklık bunun 7-8 derece kadar üzerine çıkıp 17-18 derece civarında seyredecek. Ay sonuna kadar da hava sıcaklıkları batı bölgelerde mevsim normallerinin üzerinde seyredecek." değerlendirmesinde bulundu. Şen, yıl sonuna kadar hissedilir oranda soğuma beklemediklerinin altını çizerek, "Aralık'ın 15'inden sonra ancak soğuma bekliyoruz. Bu tarihe kadar kar beklemiyoruz. Belki bu yıl başına doğru veya sonra kar yağışı olabilir. Bu durum normal gözükmeyebilir ancak küresel ısınma ve iklim değişikliğinin bir sonucu bu. Yani kasımda 17-18 derece normal değil ancak bu yıl bu sıcaklıklara alıştık. Bir süre daha da böyle devam etmesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

KAYNAK:

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.