Kahramanmaraş Dahil 9 İlden 1,05 Milyar Dolarlık İhracat Rüzgarı!

Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Ağustos ayında 1,05 milyar dolarlık ihracatla istikrarını sürdürüyor. Detaylar haberimizde.

Yayınlanma:
Güncelleme: 04 Eylül 2023 18:11
Kahramanmaraş Dahil 9 İlden 1,05 Milyar Dolarlık İhracat Rüzgarı!

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) üyesi firmalar, Ağustos ayında etkileyici bir ihracat başarısına imza atarak 1 milyar 54 milyon 707 bin dolarlık dış satış gerçekleştirdi.

Kileci, bölgenin en fazla ihracat yapan kentinin Gaziantep olduğunu ve onu Mardin, Kahramanmaraş, Malatya, Şanlıurfa, Diyarbakır, Kilis ve Adıyaman'ın takip ettiğini belirtti.

GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, yazılı açıklamasında, bölge ihracatının bu yıl Ağustos ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre %2,7 oranında azaldığını belirtti. Ancak Kileci, depremin yol açtığı bu düşüşün iyileşme gösterdiğini vurgulayarak, bölgeden 1 milyar 54 milyon 707 bin dolarlık dış satış yapıldığını ifade etti.

gaib-uyeleri-agustos-ayinda-rekor-kirarak-1-milyar-dolarin-uzerinde-ihracat-gerceklestirdi.jpg

Üretim ve ihracat istatistiklerine bakıldığında, bölgenin her ay daha iyi bir toparlanma sürecine girdiğini dile getiren Kileci, şu önemli başlıkları paylaştı:

"İstikrarlı bir ihracat performansı, bizleri memnun ediyor. Bölgenin ihracatı, bu ay da 1 milyar doların üzerine çıkmış durumda. 8 aylık periyotta ise toplamda 7,5 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirdik. İhracatımızın ülke bazında dağılımına baktığımızda, Orta Doğu ülkelerinin %39,3'lük payla lider konumunu koruduğunu görüyoruz. Ardından AB ülkeleri %18,7'lik payla ikinci sırada yer alıyor, Afrika ülkeleri ise %13,8'lik payla üçüncü sırada bulunuyor. Ayrıca, Ocak-Ağustos döneminde ülkelere göre ihracat tablosuna bakıldığında, Irak, ABD, İtalya, Suriye, İngiltere, Almanya, Suudi Arabistan, Libya, İsrail ve Rusya'nın, bölge ihracatında önde gelen ülkeler olduğunu gözlemliyoruz. Gazi şehrimizin değerli ihracatçıları da üstün performanslarıyla bizi gururlandırmaya devam ediyor."

İlgili Haberler

KAYNAK: AA

Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.