Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürlüğü ile ilgili merak edilenler...

Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Coşkun sağlık kurumlarının faaliyetlerinden bahsetti.

Yayınlanma:
Güncelleme: 15 Mart 2016 12:55
Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürlüğü ile ilgili merak edilenler...

Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürlüğü’nün görevi nedir?

Kahramanmaraş İl sağlık müdürlükleri öncelikle sahada birbirinden farklı pozisyonlarda çalışmaktadır. İl Sağlık Müdürlüğü olarak sahada, 112 acil servis alanında ve bunun dışında da tüm özel hastanelerde, kamu hastanelerinde ve eczanelerde; açma, kapama, ruhsatlandırma, özerklik sahibi olan birimlerin tescillerini sağlama gibi işlemleri yürütüyoruz. Kurum olarak İl Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği ile koordinasyon halinde çalışıyoruz. Bu koordinasyonu sağlayan İl Sağlık Müdürlüğüdür.

Vatandaş sağlık ile alakalı karşılaştığı sorunları hangi kurumlara müracaat ederek çözebilir?

Vatandaşımız hasta hakları sorunu ile karşılaştığında İl Sağlık Müdürlüğüne gelmelidir. Her vatandaşın hasta haklarından eşit bir şekilde faydalanmasına binaen herhangi bir eşitsizlikle karşı karşıya kalındığında Özel ve Kamu hastanelerimizin tamamında mevcut olan hasta hakları birimimize başvurulması muktezadır. İlgili hastanelerdeki hasta hakları birimimiz gerekli alakayı gösterip, müşkülün hafifletilmesi adına çaba sarf edecektir. Müşkül, hasta hakları biriminde netice bulmazsa binaenaleyh konu bir üst birim olan Hasta Hakları Kurumu’na taşınarak saadet-i neticeye ulaştırılması adına gerekli evraklar inceleniyor. Var olan mevzuata göre kurul toplanıp müşkül hakkında karar vererek mağduriyeti ortadan kaldırmak için yapabileceği vazifelerini yerine getiriyor.

Denetimlerin sorumlusu hangi kurumdur?

Özel ve Kamu hastaneleri dâhil Kahramanmaraş hudutlarındaki tüm hastaneleri kurumumuz denetlemektedir. Özel hastanelerin denetimlerini, ruhsata esas denetim ve hizmete esas denetim olmak üzere iki şekilde yapıyoruz. Yılda bir defa ruhsata esas denetim yılda iki defa ise hizmete esas denetim yapıyoruz. SABİ, BİMER, dilekçe ile yahut sözlü olarak herhangi bir şikâyet olduğunda bunlar nazara alınarak denetim yapılıyor. Bunun haricinde de yılda belli aralıklarla da denetim yapılarak buralar yönetim çerçevesinde kontrol ediliyor.

Denetim sırasında özel hastanelerdeki sağlık cihazlarının kontrolü yapılıyor mu?

 2015 yılının konu ile alakalı denetimi yaptık. Bununla ilgili de gerekli çalışmalar yapılıyor. Yönetmelik çerçevesinde de biz bunları değerlendirerek gerek cezai işlemlerini uyguluyoruz. Gerekse verdiğimiz süre sonunda tekrar denetimlerini yaparak bunları kontrol ederek çözümünü sağlıyoruz.

Kahramanmaraş’ta en çok şikâyet hangi konu üzerinde geliyor?

Kahramanmaraş’ta en çok şikâyet hastanın polikliniklerde fazla beklemesi ve karşılıklı diyaloglarla ilgili geliyor.

Bu sorunun aşılması için hastanın verilen randevu saatine uyması gerekmektedir. Hasta randevusundan erken gelip yahut geç gelip yine de tedavi olmak isteyince hak çerçevesinde bir müşkül doğuyor. Hasta ne erken ne de geç gelmelidir. Hasta tam randevu saatinde gelip tedavi olmalıdır. Bunların yaşanması aksaklıklara yol açıyor. İşleyişin içerisinde şunlarda var; bazen polikliniklerde veya herhangi bir serviste yâda acilde acil olmayıp fakat öncelikli olması gereken durumlar oluyor. Onların değerlendirilmeleri de randevu saatlerinde kaymalara sebep oluyor.  Yaşlılar, engelliler ve küçük çocukların yönetmelik gereği öncelikli olması da randevu saatlerinde aksaklıklara neden oluyor. Özel hastanelerde de bu randevuyla ilgili tespit ettiğimiz sıkıntılardan biride; kadroların da çok geniş hekimler yer almadığı için branşlar da aksaklıklardan bu hekim sorumlu oluyor.  Ancak bu randevu sistemi sayesinde daha da iyiye gidiyor. Hem randevu alan hasta sayısı gün geçtikçe artıyor hem de işlevselliği daha da iyi hale geliyor.

Şikâyetler şuurlu mu? Yoksa başı ağrıyan şikâyette mi bulunuyor?

Ben özellikle insanlarımızdan sağlık okuryazarlığı istidadına sahip olmalarını istiyorum. Haklarını nerde arayacakları, ne zaman nereye müracaat edeceklerini bilmeleriyle ilgili bilgi birikimlerinin olması gerekiyor. Bazen talep edilen şeyler uygun olmayan şeylerde olabiliyor. İçinde haklı olan konularla ilgili zaten gerekli değerlenmeler yapılıyor.

 

Sağlıkta şiddet denilince ilk akla gelen doktorların korunması anlamında bir söylem ortaya çıkıyor. Bu durumla ilgili bir çalışmanız var mı oluyor mu?

Bakanlığımızın başlattığı çalışan hakkı birimleri kuruldu. Bütün sağlık kuruluşlarında en önemli dikkat çeken şey diyalog problemleri insanların daha çok oluşturdukları şeyler sorunlardan bir tanesi biz gerçekten acil miyiz yoksa işimiz mi acele işte bu konuda sıkıntı var. İşi acele olan insanlar kendini acil hissettiği için tıbbın koyduğu acil tanıda olması gerekeni biryana bırakarak işinin acele bir şekilde çözülmesi talebinde ve bunla karşılaşan sorularla ayrıca tabi diyalog problemleri oluyor. Bazen bir bakış bazen bir söz sıkıntı doğurabiliyor. Karşılıklı saygı çerçevesinde götürmek gerekiyor.

Acil kavramı hakkında vatandaşlarımızın bilgilendirilmesine yönelik bir çalışma var mı?

Hasta hakları birimlerimiz bütün hastanelerde vatandaşları geniş kapsamlı bilgilendiriyor.

112 Acil servis hizmetleri ile ilgili neler söylemek istersiniz?

112 acil servis hizmetleri sahada sunulan en önemli hizmetlerden birisidir. Gerek yaralılar olsun, gerek hastalar olsun acildeki müdahaleler çok önemlidir. En kısa sürede etkin yapılan müdahale insanın hayat ta kalmasına etki ediyor. 112 Acil hizmet ekiplerimiz 588 personelle 32 istasyonla ilin tamamında hizmet sunmaya çalışıyor. İlde ve ilçelerde merkez olan yerlerde bizim vakalara ulaşma oranımız ilk 10 dakikada % 93, kırsal alanda ise ilk yarım saat içerisinde de %84 dolaylarında. Kırsalda  ulaşım imkânlarının yeterli olmaması bizim ulaşım süremizi etkiliyor. Ambulans planlaması ise 50 bin nüfusa 1 ambulans olacak şekilde. Biz Kahramanmaraş’ta standarttın üzerindeyiz. 112 acil servis ile ilgili vatandaşlarımızdan gereksiz çağrı yapmamalarını istiyoruz. Vatandaşlarımızdan önemsiz küçük vakalar için ambulansı çağırmalarını istemiyoruz.

İllerdeki nöbetçi eczanelerin sayısını kim belirliyor?

İllerdeki nöbetçi eczaneleri ihtiyaca göre eczacılar odası başkanlığı belirliyor.  Daha öncesinde ilde 4 eczane nöbet tutuyordu daha sonrasında talepler üzerine bu sayı 5’e çıkarıldı.

Vurgulamak istediğiniz başka şeyler var mı?

Vatandaşlarımızın bir sağlık kuruluşlarına giderken önyargılı olmamalarını istiyoruz.

KAYNAK: Maraştanhaber

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.