Kahramanmaraş’ta 2017 hac semineri yapıldı

Kahramanmaraş’ta 2017 hac semineri yapıldı

Yayınlanma:
Güncelleme: 22 Mayıs 2017 09:12
Kahramanmaraş’ta 2017 hac semineri yapıldı

Kahramanmaraş İl Müftülüğünce 2017 yılında Hacca gidecek hacı adaylar için düzenlenen 3 günlük hac eğitim semineri yapıldı.

Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezinde İl Müftüsü Celal Sürgeç başkanlığında verilen eğitimlere bu yıl Kahramanmaraş’tan gidecek olan 1165 Hacı adayı katıldı.  "İbadet bilinci ve Hac eğitimi", "Hac ibadetinin gereği olarak bir arada yaşama bilinci", "Ana hatlarıyla hac ve umre", "Yolculuğa çıkmadan önce maddi-manevi hazırlık", "Koruyucu sağlık", "Kadınlara özgü konular", "Haccın hikmeti ve hacdaki sembollerin anlamı", "Hz. Peygamber, Mescid-i Nebevi ve Medine", konuları işlendi.

Eğitimler İl Müftüsü Celal Sürgeç 'ın yanı sıra; İl Müftü Yardımcısı Fırat Kahraman,Onikişubat İlçe Müftüsü Abdullah Demir, İl Müftülü Hac ve Umre Şube Müdürü Osman Aydın, Vaiz Bayazıt Kanat, Uzm. Dr. Esra Berk, Kur’an Kursu Öğreticisi Neslihan Utangan  tarafından verildi.

Kahramanmaraş İl Müftüsü Celal Sürgeç zengin varlıklı olan insanın ömründe bir kez Hac etmesinin farz olduğunu söyledi. Herkesin gitmek istemesinden dolayı büyük izdihamın yaşanmaması için Kur’ aya tabi olunduğunu kaydeden Müftü Sürgeç konuşmasına İbadet bilinci ve Hac eğitimi konusuna değindi. İl Müftüsü Celal Sürgeç;”Ne mutlu sizlere ki bu yıl bu kutlu yola gitmeye hak kazandınız. Gittiğiniz yolun ne kadar güzel bir yol olduğunun farkında olun, orada nice âlimler, Allah dostları vardır. Bir hadis-i şerifte,Kim Allah için hacceder de kötü söz ve davranışlardan sakınırsa, annesinin onu doğurduğu günkü gibi günahlarından arınmış olarak döner. “buyuruluyor. Diğer bir hadiste ise, “Amellerin en güzeli, en faziletlisinedir diye sorulduğunda yine kendisi cevap veriyor. Birincisi, Allah’a iman etmektir. İkincisi, Allah yolunda cihat etmektir, üçüncüsü de Hac etmektir buyuruyor Peygamberimiz Efendimiz. Hacca niyet eden bir kimse ilk önce ben Allah’ın emrini yerine getiriyorum niyeti içerisinde hareket edecek, ikincisinde ise Allah’ın rızasını bu haccın içerisinde nasıl yerine getiririm bunun derdi içinde olacaktır. Orada Allah’ı razı etmeme gibi herhangi bir problemimiz meydana gelebilir mi? Evet olabilir. İşte bundan dolayıdır ki, Kur’an-ı Kerim, Hacca niyet eden bir kimse orada kötü söz söylemesin. Boş lakırdılarda bulunmasın. İçi boş sözlerle Kâbe’nin içinde o mübarek beldede bu şekilde hareket etmesin diline sahip olsun. Üçüncüsünde gönlüne sahip olsun. Kâbe’de de bir insan eline sahip olacak, diline sahip olacak, gönlün sahip olacak. En önemlisi orada birbirimizi kırmamaya dikkat edelim.”

Müftü Sürgeç konuşmasının sonunda, “Nereye gidiyoruz, ne için gidiyoruz bunların bilincinde olalım. Hacca giderken bizleri de orada ki insanları da Allahu Teâlâ’nın davet ettiğini unutmayalım. Bu nedenle orada bulunan bütün insanlara saygılı olun.Sizler oraya arınmaya gidiyorsunuz. Öncelikle sizlere birbirinize saygıyı sevgiyi tavsiye ediyorum. Bilin ki sizler gidemeyen insanlar içinde o güzel yolculuğa çıkıyorsunuz.İslam âleminin mutluluğu, huzuru için dua edin, haccınız mebrursa’yınız meşkûr olsun.Allah ömrünüzü bereketlendirsin. Allah makbul ve mebrur bir hac yapmayı sizlere nasip eylesin.” şeklinde konuştu.

Programda din görevlileri salona Lebbeyk duası, salatı selam getirdiler. Seminerde daha sonra İl Müftülüğü Hac ve Umre Şube Müdürü Osman Aydın tarafından ihram bağlama ve tavaf ederken uyulması ve okunması gereken dualar uygulamalı olarak hacı adaylarına gösterildi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.