Kahramanmaraş'ta Ebrar Sitesi'nin Betonuyla Yıkılan Hayatlar: Düşük Mukavemetin Acı Gerçeği!

Ebrar Sitesi'nin düşük mukavemetli betonu, felakete yol açtı. Uzman raporuyla ortaya çıkan tehlike, dikkate alınmalı, güvenli yapılar inşa edilmeli.

Yayınlanma:
Güncelleme: 01 Kasım 2023 10:14
Kahramanmaraş'ta Ebrar Sitesi'nin Betonuyla Yıkılan Hayatlar: Düşük Mukavemetin Acı Gerçeği!

Ebrar Sitesi'nin betonunun elle ufalanabilecek kadar düşük mukavemete sahip olduğu, Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri tarafından hazırlanan bir raporla ortaya konuldu.

6 Şubat depremlerinin merkez üssü Kahramanmaraş'ta meydana geldiği felaket sonucunda Ebrar Sitesi'nde 1400 kişinin hayatını kaybettiği belirlendi.

Raporda, Ebrar Sitesi'nin beton karışımında kırma taş kullanıldığı, çimentonun birleştirici özelliğinin düşük olduğu ve betonun elle ufalanabilecek kadar düşük mukavemete sahip olduğu tespit edildi.

ebrar-sitesinin-betonunun-elle-ufalanabilecek-kadar-dusuk-mukavemete-sahip-oldugu-belirlendi.jpg

Ayrıca, betonda hava boşlukları ve segregasyon oluşumları bulunduğu, kolon ve kirişlerin donatı sayısı ve bağlantılarının uygun olmadığı, düz ve nervürlü donatıların yönetmeliklere aykırı bir şekilde bir arada kullanıldığı ve etriye kanca açılarının 135 derece olmadığı belirtilen raporda yer aldı.

Rapora göre, söz konusu binanın projelendirme, yapım ve iş bitimi aşamalarında Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik ve İmar Kanunu esaslarına yeterince uyulmadığı görüldü. Teknik uygulamadan sorumlu müteahhit ve şantiye şefi ile 2002 yılındaki zemin etüt raporunu hazırlayan firmanın asli kusurlu olduğu, ayrıca belediyenin ilgili birimlerindeki yapı ruhsatları ve proje kontrollerinden sorumlu olanlar ile yapı kontrollerinden sorumlu olanların ise tali kusurlu olduğu ifade edildi. Bu durum, Ebrar Sitesi'nin depreme karşı güvenli olmayan bir yapı olduğunu göstermektedir.

İlgili Haberler

KAYNAK: Haber Merkezi

Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.