Kalite ve verimi yüksek domates fideleri çiftçilere kazandırıldı

İlimizde Domates yetiştiriciliği gerek ekonomik gerekse de tüketim alışkanlıkları ve kültürü son derece kıymetli ve vazgeçilmez bir değerdir.

Yayınlanma:
Güncelleme: 25 Mayıs 2015 14:44
Kalite ve verimi yüksek domates fideleri çiftçilere kazandırıldı

 2014 yılı tüik verilerine göre İlimiz genelinde yaklaşık 21.000 da alanda, 63.000 ton üretim gerçekleşmiş olup, dekara verim ortalaması 3 ton civarındadır.

 

Domates fidelerinin dağıtımı esnasında konuşma yapan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan EMİRALİOĞLU’ İlimizde yoğun bir şekilde domates üretimi yapılmaktadır. Biz de bu üretimi geliştirmek için Bakanlığımıza bağlı araştırma kuruluşları tarafından üretilen yeni çeşitleri ilimize girdirdik. Bu çeşitlerimizi Merkez Türkoğlu ve Elbistan ilçelerinde deneyeceğiz, üretimin her safhası teknik elemanlarımızın gözetiminde olacaktır dedi.

 

Domates fidelerinin dağıtımından dolayı memnuniyetini dile getiren çiftçi Milcan KUŞTAN İl Müdürlüğünün yapmış olduğu çalışma ile yeni domates çeşitlerinin Kahramanmaraş’a girdirdikleri ve biz çiftçilere dağıttıkları için teşekkür ediyoruz dedi.

 

İlimizde domates yetiştiriciliği genellikle sofralık, taze tüketime yönelik yapılmakta olup, ürünün tad, aroma ve albenisi önem arz etmektedir. Geleneksel olarak yetiştiricilik oturak çeşitlerle ve Açık tarla yetiştiriciliği şeklinde yapılmaktadır. Üretimde hem yeni hibrit çeşitler hem de yerli çeşitler kullanılmaktadır. Gerek ilimizde gerekse de domates ticaretinin gerçekleştiği çevre illerde halkın tüketim alışkanlıklarına bağlı olarak yerli domates çeşitleri daha çok talep edilmekte ve yaklaşık % 50 oranında satış fiyatı yüksek gerçekleşmektedir.

 

Dolayısı ile yerli çeşitler üretimden oransal olarak önemli düzeyde pay almaktadır. İl Müdürlüğümüzce yerli köy domatesi tipinde Ege Tarımsal Araştırma İstasyonu Müdürlüğü tarafından geliştirilen F1 domates çeşitleri olan Ege pembesi ve MSC 50 çeşitlerine ait tohum temini yapılarak fide fabrikasında 37.000 adet domates fidesi yaptırıldı. Domates yetiştiriciliğinin önem arzettiği Dulkadiroğlu İlçesi Bulanık Mahallesi, Türkoğlu İlçesi Kaledibi ve Murat Çakıroğlu Mahalleleri ve Elbistan İlçesindeki ticari domates yetiştiriciliği yapan üreticilerimize dağıtıldı. Yürütülen çalışma ile tad ve aroma açısından yerli domates çeşitlerine benzer olan yeni hibrit çeşitlerin çiftçilerimize tanıtılması ve verimliliğin arttırılması hedefleniyor.

KAYNAK: Maraştanhaber

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.