KAYISI AĞAÇLARINDA ‘DON’ TEHLİKESİ

Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinin yüksek kesimlerinde kara dönüşen yağışlarla düşen hava sıcaklığı, başta kayısı olmak üzere meyve ağaçlarına zarar verdi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 23 Nisan 2015 15:41
KAYISI AĞAÇLARINDA ‘DON’ TEHLİKESİ


Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, don ve karın meyve ağaçlarında yol açtığı tahribatın birkaç gün içerisinde netlik kazanacağını söyledi. İlçe merkezinde yağmur şeklinde görülen yağışlar, 22 Nisan’ı 23 Nisan’a bağlayan gece yüksek kesimlerde kara dönüştü. İlçeye bağlı Akarca, Gökçek ve Kökez mahallelerinde etkisini gösteren kar, yer yer 20 santime kadar ulaştı. Açan kayısı çiçekleri de sıfırın altına düşen sıcaklık sonucunda buz tuttu.
Akarca Mahallesi Muhtarı Doğan Arslan, kar yağışının kayısı ağaçlarına zarar verdiğini söyledi. Akşam saatlerinde başlayan karın, 5 ila 20 santim arasında değişen kalınlığa ulaştığını belirten Arslan, kayısı ağaçlarındaki çiçeklerin de buzla kaplandığını kaydetti.
Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut da, kayısı ağaçlarında don tehlikesinin devam ettiğini söyledi. Kar ve soğuk havanın kayısı çiçeklerinin yanmasına neden olduğunu hatırlatan Başkan Bulut, “İlçemizin yüksek kesimlerinde kar yağışı görüldü. Kökez, Akarca ve Gökçek mahallelerimizde arazi incelemeleri yaptık. Kayısı bahçelerinin durumunu gördük. Durum hiç iç açıcı değil. Çok sayıda ağaç etkilenmiş. Ağaçlardaki çiçekler buz tabakası ile kaplanmış durumda. Tabi tehlike geçmiş değil. Bölgede etkili olan poyraz, sıcaklıkların daha da düşmesine neden olabilir. Şu anda kar ve donun yol açtığı tahribatla ilgili net bir bilgi vermemiz mümkün değil. Kayısı için tehlike devam ediyor. Biz, mahallelerimizde muhtarlarımızla ve vatandaşlarımızla sürekli irtibat halindeyiz. Önümüzdeki birkaç gün sürekli incelemeler yapacağız. İnşallah korktuğumuz şey başımıza gelmez. Geçen yıl tek bir kayısı bile sağlam kalmamıştı. İnşallah bu yıl da aynı durumu yaşamayız” şeklinde konuştu.

KAYNAK: İha

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.