Kendisiyle birlikte bu sanatta yok olacak...

Kendisiyle birlikte bu sanatta yok olacak...

Yayınlanma:
Güncelleme: 24 Temmuz 2017 13:07
Kendisiyle birlikte bu sanatta yok olacak...

Unutulmaya yüz tutmuş el sanatları arasında yer alan ‘telkari’nin son ustalarından Bünyamin Benli, çırak bulamaması halinde kendisiyle birlikte bu sanatın da yok olacağını belirtti.

Kahramanmaraş’ta yaşayan ve telkari el sanatının son ustalarından Bünyamin Benli, mesleğini miras bırakacak çırak bulamıyor. 
Gümüş tellerle süs eşyalarının süslendiği telkari sanatının tamamen el işçiliği olması nedeniyle sabır gerektiğini kaydeden Bünyamin Benli, mesleğini öğretecek çırak bulamamaktan yakınıyor. 

telkari-sanati-1.jpg
Kahramanmaraş'ta telkari sanatının son ustası olduğunu söyleyen Bünyamin Benli, çırak bulamaması halinde kendisiyle birlikte bu sanatın da yok olacağını söyledi. Benli, "İşimiz ince iş, telkari işliyoruz burada, Arnavut zinciri yapıyoruz. Tespih süsleme işi yapıyorum.
Değerli taşlarımız oluyor. Müşterilerimizin isteğine göre el işi yapıyorum" dedi. 
Genelde döküm parçaların karışmasından zarar gördüklerini ancak kendisinin tamamen el işi ürünler ürettiğini belirten Benli, sanatı öğretecek kimse bulamamaktan yakınıyor. Benli, "Şimdiki gençlerimize bakıyoruz gelin iş öğretelim, ileride size lazım olacak diyorum, ama gelmiyorlar. İnanın çırak bulamıyorum. El işi olunca unutulacak. Bu sanatın yaşatılması için tedbir alınmasını istiyorum" diye konuştu.

telkari-sanati-2.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.