KMTSO Başkanı Zabun: “Ülkemizi bilgi çağına taşıyacak olan gençlerimizdir”

KMTSO Başkanı Zabun: “Ülkemizi bilgi çağına taşıyacak olan gençlerimizdir”

Yayınlanma:
Güncelleme: 22 Mayıs 2017 13:12
KMTSO Başkanı Zabun: “Ülkemizi bilgi çağına taşıyacak olan gençlerimizdir”

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Serdar Zabun, Türkiye’nin ekonomisiyle, demokrasisi ve askeri gücüyle, en önemlisi de ürettiği bilim ve teknolojiyle küresel politikaya yön veren bir ülke olacağını vurgulayarak “Bunu da gerçekleştirecek, ülkemizi bilgi çağına, robot çağına taşıyacak olan gençlerimizdir” dedi.

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi işbirliği ile TÜBİTAK’ın finansal destek sağladığı Ar-Ge Proje Pazarı'nın 6.cısı düzenlenen açılış töreni ile başladı. Törene, KMTSO Başkanı Serdar Zabun, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Kıllı, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Züver Çetinkaya, KMTSO Genel Sekreteri M. Akif Pakdil, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Temiz katıldı.

TÜRKİYE KÜRESEL POLİTİKAYA YÖN VEREN BİR ÜLKE OLACAK

KMTSO fuayesinde birbirinden iddialı 76 projenin yarıştığı Ar-Ge proje Pazarı’nın açılışında konuşan KMTSO Başkanı Serdar Zabun, “80’li yıllarla birlikte, mühendislik ve ar-ge çalışmalarının, nitelikli ekonomik büyümenin stratejik unsuru olduğunu söyledi. Zabun şöyle devam etti: “Türkiye bugün, 2023 ve 2071 hedefleri ile güçlü bir küresel aktör olma yolunda ilerlemektedir. Ekonomisiyle, demokrasisi ve askeri gücüyle, en önemlisi de ürettiği bilim ve teknolojiyle Türkiye küresel politikaya yön veren bir ülke olacaktır. Bunu da gerçekleştirecek, ülkemizi bilgi çağına, robot çağına taşıyacak olan siz değerli gençlerimizdir.

Sizlerin her bir çalışması, geliştirdiği her proje bu nedenlerle çok önemlidir”.

kmtso1-001.jpg

KAHRAMANMARAŞ, TÜRKİYE’NİN EN BAŞARILI 11. ŞEHRİ

Ekonomisi tarıma bağlı iken 80’li yıllarla birlikte sanayileşme ivmesi kazanan Kahramanmaraş’ın, Türkiye’nin en önemli sanayi ve enerji üretim merkezleri arasında yer aldığını ifade eden Zabun şunları kaydetti: “Sanayileşmede örnek kent olan Kahramanmaraş, 22 şirketiyle en büyük 1000 sanayi kuruluşu bakımından Türkiye’nin en başarılı 11. şehridir.

5 milyar doları aşan sanayi üretimi, 2 milyar dolar dış ticaret hacmi, tekstil, metal eşya, çimento, kağıt, elektrik üretimi, dondurma, altın işleme konularında kapasite açısından Türkiye’nin lider kenti konumuna ulaşmış ve bu sektörlerde çalışan insan sayısı bugün 150 bine yaklaşmıştır.

KAHRAMANMARAŞ ÇOK DAHA FAZLASINI YAPACAK

Bu itibarla, Kahramanmaraş’ta özellikle sanayi sektörlerinde çok ciddi bir ar-ge ve inovasyon potansiyeli oluşmuş ve özellikle nitelikli işgücü ile birlikte üretim kültürümüz birleştiğinde Kahramanmaraş çok daha fazlasını yapacaktır. Dünya çapında üretim ve ihracat yapan şirketlerde; sanayileşme ve büyüme potansiyeli taşıyan KOBİ’lerde, ar-ge kültürünü, proje geliştire kabiliyetini artırabilirsek Türkiye’nin istikbaline çok önemli bir katkı sağlamış oluruz. Gençlerimizin işletmelerle buluşması bu anlamda bizim için çok önemli. Bu duygularla, organizasyona emeği geçenleri kutluyorum. Başta sayın rektörümüz olmak üzere üniversite yönetimine bize bu imkanı sağladıkları için ve siz değerli gençlerimize proje geliştirme sürecinde gösterdikleri çaba dolayısıyla sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.

kmtso2-001.jpg

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektör Yardımcısı Fatih Kıllı yaptığı konuşmada, bilginin güç kaynağı olduğunu söyledi. Kıllı şöyle konuştu: “Bu deyiş, bilimin, insanlığın refahı ve teknolojinin gelişmesi açısından ne kadar önemli olduğunu ortaya koymaktadır. Günümüz bilgi çağında, uluslararası alanda rekabet edebilmenin en önemli koşulu, bilgiye yatırım yapmaktan geçmektedir. Bilgiye yatırım denilince de akla AR-GE kavramı gelmektedir. AR-GE’ yi bilgiye ve teknolojiye dayalı yenilikçi ürünlerin tasarlanması ve geliştirilmesi, aynı zamanda yeni üretim tekniklerinin hayata geçirilmesi olarak tanımlayabiliriz.

GİRİŞİMCİLİK VE YENİLİKÇİLİĞE DAİR ÖNEMLİ ADIMLAR ATILDI

Türkiye AR-GE çalışmalarında birçok dünya ülkesinin gerisinde yer almaktadır. Ar-Ge harcamalarına önem veren ülkeler bilim ve teknoloji alanında büyük ilerlemeler sağlamış ve rekabet güçlerini artırmışlardır. Küreselleşme her alanda rekabeti doğurmuştur. Şirketlerin varlıklarını karlı bir biçimde sürdürebilmeleri için yeni ürün ve teknoloji geliştirmeleri şarttır. Bu yüzdendir ki, son yıllarda üniversitelerimiz bünyesinde girişimcilik ve yenilikçiliğe dair önemli adımlar atıldı, atılmaya da devam ediyor. Üniversitelerimiz için girişimci ve yenilikçi olmak, bir tercih meselesi değil artık bir zorunluluk haline gelmiştir.

SADECE LABORATUVARLARDA NİTELİKLİ BİLGİ ÜRETİLEMEZ

Dolayısıyla Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi olarak öğretim üyelerimizin, araştırmacı personelimizin sanayicilerimizle daha fazla işbirliği yapmalarını amaçlıyoruz. Üniversitemizin kapısı sanayicilerimize her zaman açıktır ve açı olmaya devam edecektir. Aynı şekilde sanayicilerimiz de kapılarını üniversitelerimize açık tutmalıdır. Sadece üniversitede, sınıflarda, laboratuvarlarda çalışarak, ekonomik ve sosyal faydaya dönüşen nitelikli bilgi üretilemez.

TİCARET VE SANAYİ ODASI VE TÜBİTAK’IN DESTEKLERİYLE YAPIYORUZ

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültemiz ilkini 2012 yılında başlattığı, bugün ise 6ncısını gerçekleştirdiğimiz Ar-Ge Proje Pazarı ile Bilgisayar, Elektrik –Elektronik, Çevre, Gıda İnşaat, Jeoloji, Makine Tekstil alanlarında yenilikçi fikirlere Ticaret ve Sanayi Odamızın ve TÜBİTAK’ın destekleriyle zemin hazırlamaktadır. Ben Ticaret ve Sanayi Odamıza katkılarından dolayı bir kez daha huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum.”

kmtso3.jpg

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Temiz ise gençlerin düşünerek, planlayarak, emek vererek hazırladıkları projeleri sergilediklerini ifade ederek, “Bu bilimsel çalışmanın ta kendisidir. Ülkelerin gelişmesi teknoloji sayesinde gerçekleşmektedir. Teknolojik gelişmeler, mühendislik fakültelerinin gelişmesiyle olmaktadır. O nedenle, Mühendislik Mimarlık Fakültesi olarak bu sene 6cısını düzenlediğimiz Ar-Ge Proje pazarlarına önem veriyoruz. Gençlerin hazırladıkları projelerin içinde çok değerli projeler var. Dereceye girecek projeleri şimdiden kutluyorum. Ar-Ge Proje Pazarımızın hayırlı olmasını diliyorum.” dedi. 

76 PROJE YARIŞIYOR

Ar-Ge Proje Pazarı’nda iş dünyasına sunumu yapılan proje sayısı her geçen gün artıyor. 2014 yılında 38 proje yarışırken, 2017 yılında bu sayı 76’ya yükseldi. Her geçen yıl proje sayısı ve başarı çıtası yükselen Ar-Ge Proje Pazarı’na katılan proje sayısı 2014 yılında 38, 2015 yılında 42, 2016 yılında 62’ye yükseldi.

BİRİNCİYE 3bin 500TL

2017 yılında ise sayısı 76’ya ulaşan projeler, jüri tarafından değerlendirilerek en başarılı 5 projeye ödülleri verilecek. Birinciye 3 bin 500TL, ikinciye 2 bin 500TL, üçüncüye bin 500TL, dördüncü ve beşinciye bin TL para ödülü verilecek.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.