Körfez ülkeleriyle ticaret hedefi 70 milyar dolar

Körfez ülkeleriyle ticaret hedefi 70 milyar dolar

Yayınlanma:
Güncelleme: 24 Mart 2017 10:11
Körfez ülkeleriyle ticaret hedefi 70 milyar dolar

Körfez yatırımcısının Türkiye'ye ilgisi göz kamaştırıyor. 12'incisi düzenlenen Türk-Arap Ekonomi Forumu'na 500'den fazla üst düzey yönetici katıldı. Zirvede konuşan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, yatırımcılara, 'Türkiye'nin büyük hedefleri var. Elinizi çabuk tutun' mesajı verdi. Türkiye ile Arap ülkeleri arasındaki ticaret hacminin bu yıl 70 milyar doları bulması bekleniyor.

Bu yıl 12'ncisi düzenlenen Türk-Arap Ekonomi Forumu'nda (TAF'2017), Arap dünyasından yatırımcılar Türkiye'deki fırsatlarla buluştu. 500'dan fazla üst düzey yöneticiyi ağırlayan zirvede biz Türkiye'yi anlattık. Misafir konuşmacılar ise hem isteklerini dile getirdi hem Türkiye ekonomisini övdü. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in de katıldığı toplantıda bankacılık, finans, müteahhitlik gibi temel konular konuşuldu.

TÜRKİYE'YE İLGİ BÜYÜK

2005'ten bu yana düzenli olarak yapılan zirveye her yıl 400-500 arasında üst düzey yönetici katılıyor. Yeni Şafak'ta yer alan habere göre, bu yılki ilgi de geçtiğimiz yıllardan eksik olmadı. Al-Iktissad Wal-Aamal, Qatar National Bank, Kuwait Finance House, Albaraka, Bank Audi, Bank Med gibi Türkiye'de önemli yatırımlara sahip Arap finans kuruluşlarının üst düzeyde temsil edildi. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, TOBB Başkanvekili Halim Mete, Borsa İstanbul Başkanı Himmet Karadağ ve Türkiye Varlık Fonu Başkanı Mehmet Bostan Türkiye ekonomisini anlatıp yatırım çağrısında bulundular. Türkiye ile Arap ülkeleri arasındaki ticaret hacminin 2003'te 9 milyar dolar olduğunu anımsatan Zaki, bu rakamın 5 misline ulaştığını, 2017'de rakamın daha da artarak 70 milyar doları bulmasının beklendiğini bildirdi.

DİRENCİMİZİ GÖSTERDİK

Zirvenin açılış oturumunda körfez yatırımcılarına seslenen Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Orta Doğu bölgesi için gelecek dönemin pek parlak görünmediğini ancak bunun güneşin doğuşundan önceki karanlığa benzediğini ifade ederek, “Çünkü bölgenin muhteşem bir potansiyeli var” dedi. Mehmet Şimşek, Türkiye'nin zorlu bir dönemden geçtiğini ancak ekonominin büyük direnç göstermeyi başardığını belirterek, “İç piyasada tekrarlayan şoklara rağmen Türkiye ekonomisinin iyi bir iş çıkardığını söylemek mümkün. 2016'nın Türkiye için zorlu bir yıldı. Buna rağmen aynı dönemde büyüme eksiye geçmedi, artı büyüme kaydedildi. Bütün bunlar Türkiye ekonomisinin ne kadar dirençli olduğunu gösteriyor” diye konuştu. Türkiye'nin 16 Nisan'daki referandumda oylayacağı anayasa değişikliğinin büyük bir reform olduğunu belirten Şimşek, yabancı basının bu konudaki çarpıtmasına tepki gösterdi: “Küresel medyada sanki Türkiye demokrasiden uzaklaşıyormuş gibi bir imaj yaratılmaya çalışılıyor. Aslında durum bunun tam tersi. Türkiye Anayasa reformu yoluyla istikrar kazanacak, idari istikrar mümkün olacak. Anayasa reformuyla çok daha demokratik, çok daha sağlam ve güçlü bir ülkenin temellerini atmış olacağız."

Hedeflerimiz çok büyük

En karanlık saatlerin güneşin doğmasından hemen önceki saatler olduğunu belirten Şimşek, umutlu konuştu: “Şu anda Türkiye'den kaçmak ya da uzaklaşmak doğru strateji olmayacaktır. Normalde bu içinde olduğumuz zamanlar piyasaya girilmesi gereken zamanlardır. Piyasadan kaçılacak zamanlar değildir. Bizim çok büyük hedeflerimiz var ve bunları gerçekleştirmek için de idari istikrar gerekiyor. Dolayısıyla Anayasa değişiklikleri uzun vadeli sağlam bir ekonomik öngörüyü mümkün kılabilmek için önemli. Türkiye açık olmaya ve açık kalmaya devam edecek. Biz korumacılık yolunda ilerlemeyeceğiz.”

Sıra ikinci ve üçüncü nesil reformlarda

Türkiye'nin yaptığı yapısal reformlarla iyi bir mesafe katettiğini de belirten Başbakan Yardımcısı Şimşek, artık ikinci ve üçüncü nesil reformların zamanının geldiğini söyledi. Şimşek, önümüzdeki dönemde yapacakları- reformlar hakkında şunları kaydetti: “Reform programı mızdaki hedeflerin çoğuna ulaştık. Halen daha yapa- caklarımız var. Bunun için de 17 Nisan sabahı itibarıyla biz çabalarımıza devam edeceğiz ve yapısal reformları tekrar gündemimize alacağız. Hukuki anlamda atmamız gereken adımları atacağız. Bürokrasinin azaltılması en önemli odak noktalarımızdan birisidir.”

Türkiye'nin yanındayız

Al-Iktissad Wal-Aamal Group Direktörü Velid Ebu Zaki, Türkiye ile Körfez ülkeleri arasında iş birliği, ticaret ve doğrudan yatırımın arttığını belirterek, bunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Körfez bölgesine verdiği ciddi önemin ve Körfez ülkelerin yöneticilerinin Türkiye'ye yaptığı ziyaretlerin etkisi olduğunu söyledi. Türkiye ile büyük gurur duyduklarını ve Türkiye'nin tüm baskılara rağmen dik durduğunu dile getiren Zaki, Geleceğimiz daha güçlü ve daha parlak olması için ortak tarihçemizin de verdiği destekle iş birliği içinde hareket edeceğiz” dedi.

Ekonominiz bir mucize

Kuwait Finance House (KFH) Stratejiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Fahad Al Mukhaizeem ise Türkiye'nin Körfez ülkelerinin yatırımlarına katkı sağlamak amacıyla sunduğu ekonomik fırsatların bölgedeki yatırımların değerini artırdığını dile getirdi. Türkiye'nin Arap yatırımcılar için tercih edilen bir bölge olmaya devam ettiğini anlatan Mukhaizeem, Türkiye'nin gerçek anlamda bir ekonomik mucize olduğunu belirtti ve coğrafi sıkıntılara rağmen Türkiye'nin 2017'de de büyümeyi sürdüreceğini vurguladı.

Dinamik-hızlı bir ülkesiniz

Albaraka Türk Genel Müdür Yardımcısı Malek Khodr Temsah, bankanın, Türkiye'deki katılım bankacılığının büyümesi ile eş zamanlı olarak büyüdüğünü belirtti. Türkiye'nin katılım bankacılığı için güzel bir mevzuat oluşturulduğunu dile getiren Temsah, “Albaraka Türk, katılım bankacılığının başından beri rol oynuyor. Türkiye gibi dinamik bir ülkedeyiz ve hızlı büyüyoruz” diye konuştu.

Gayrimenkulün yeni pazarı BIST

Borsa İstanbul'un faaliyetleri ve iş birlikleri hakkında bilgi veren Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ ise Türk sermaye piyasalarında son 4 yılda çok büyük bir dönüşüm yaşandığını, Borsa İstanbul'un da burada başlıca aktör olduğunu kaydetti. Karadağ, bu ay sonu veya gelecek ayın başı gibi ilk gayrimenkul sertifikasının borsada alınıp satılmaya başlanacağına dikkat çekti. Karadağ, şunları söyledi: “Gayrimenkul gibi çok katı bir varlığı likit varlıklara dönüştürüyoruz. Gayrimenkulun yeni pazarıyız."

Daha fazla yatırım bekliyoruz

TOBB Başkan Yardımcısı Halim Mete, Arap yatırımcıların Türkiye'de daha fazla yatırım yapmaya çağırdı. Mete, “En zor stres testinden başarıyla çıkan bir Türkiye var karşınızda. O yüzden ben hep şunu söylüyorum. Türkiye'ye yatırım yapan asla kaybetmez. Arap kardeşlerimizden de daha fazla yatırım bekliyoruz” çağrısında bulundu.

KAYNAK:

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.