KSÜ'de nevruz coşkuyla kutlandı

KSÜ'de nevruz coşkuyla kutlandı

Yayınlanma:
Güncelleme: 21 Mart 2017 15:58
KSÜ'de nevruz coşkuyla kutlandı

Nevruz Bayramı, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinde (KSÜ) coşkuyla kutlandı.
KSÜ, şehit Ömer Halisdemir Meydanı'nda gerçekleştirilen programa Kahramanmaraş Vali Yardımcısı Bayram Öz, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Deveci, dekanlar, üniversitede görev yapan öğretmenler ve birçok öğrenci katıldı.
Kutlamalar saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından başladı. Programın açılış konuşmasını KSÜ Rektörü Prof. Dr. Durmuş Deveci yaptı.
Nevruzun başlangıcı ve Türk İslam Dünyası için öneminden bahseden Rektör Prof. Dr. Deveci, “Farsçada yeni gün anlamına gelen nevruz 21 Mart’ta Orta Asya’dan Orta Doğu’ya ve Balkanlara kadar geniş bir coğrafyada yaşayan milletler tarafından kutlanmaktadır. Nevruz kutlamalarının nerede ve ne zaman başladığı bilinmese de bu kutlamalara dair en erken referanslara İran kaynaklarında rastlanmaktadır. Ortaçağdan itibaren çeşitli Türk boylarınca Ergenekon'dan çıkış, tabiatın yeniden uyanış ve tarımsal faaliyetlerin başlangıcı vesilesiyle düzenlenen 21 Mart bahar kutlamaları nevruz olarak adlandırılmıştır. Aynı tarih bazı Türk boylarınca kullanılan takvimlerde yılbaşını temsil etmektedir. Nitekim gerek güneşe göre düzenlenen on iki hayvanlı Türk takviminin, gerekse Sultan Melikşah’ın Celali takviminin başlangıcı 21 Marttır" dedi.
Nevruz şenliklerinin gerek Asya Türk boylarında gerekse Selçuklu ve Osmanlıda büyük bir coşkuyla kutlandığını hatta Selçuklularda nevruzun resmi bayram olduğunu anlatan Prof. Dr. Deveci, "Bayram hüviyeti kazanmış ve milletimizin tüm renkleri için baharın coşkusunu bize muştulayan 21 Mart kardeşliğimizin, birlik ve beraberliğimizin vesilesi olsun. Devlete, vatana, millete olan borcumuzu hakkıyla ödeyerek milletler mücadelesinde tarihin bize yüklediği ‘mazluma umut, zalime korku’ misyonunu yaşatmak mecburiyetindeyiz. Coğrafyamız kaderimizdir. Bu coğrafyada kardeşliği, barışı, birlikte yaşama azmini, tahammülü, bilimi, gelenek ve tarih şuurumuzu, törelerimizi, ahlaki değerleri, sorumluluk duygusu ve şuurunu çoğaltmak ve tüm ayrılıkları, tembellikleri, adam sendeciliği yok etmek zorundayız. Baharın aşkı, baharın coşkusu, baharın bereketi yakın zamanda idrak ettiğimiz Çanakkale şuuru ile çelik iradeye dönsün temennisi ile hepinizin bayramını kutluyorum” diye konuştu.
Kutlamalar çerçevesince, Kahramanmaraş Vali Yardımcısı Bayram Öz ve KSÜ Prof. Dr. Rektörü Durmuş Deveci nevruz ateşini yaktı ve demir dövdü.
Nevruz kutlamalarında türküler söylendi, gösteriler yapıldı, aşıklar atıştı, halaylar çekildi.

KAYNAK: İha

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.