Hüseyin Yılmaz

Hüseyin Yılmaz

KUR’AN’DAN CİHANA

(Haydi) kim var! Allah'a (Allah adına) güzel bir borç versin de, O da (verdiğini) ona kat kat fazlasıyla artırsın. Allah (imtihan için rızkı) hem daraltır, hem genişletir. (Hesap vermek üzere) ancak O'na döndürüleceksiniz.

(Bakara/ 245)

KUR'AN'IN ANLAMIYLA BULUŞUYORUZ

Rahman ve Rahim Allah’ın Adıyla

Ey insanlar! Sizi bir nefisten yaratan, ondan (onun özünden/maddesinden) de eşini (Havvâ’yı) vücûda getiren ve ikisinden de pek çok erkek ve kadın üretip yayan Rabbinizin emrine uygun yaşayın/O’na karşı gelmekten sakının. Kendisinin adı ile (yemin edip) birbirinizden isteklerde bulunduğunuz “Allah’ın emrine aykırı davranmak”tan ve akrabalık bağlarını kesmekten kaçının. Şüphesiz ki Allah, sizi tam anlamıyla görüp gözetlemektedir. Nisa/1

Onlar, Allah’ın ilişki kurulmasını (gözetilmesini) emrettiği (akrabalık, İslâmî dostluk ve birlik gibi) şeyleri gözeten, Rablerine saygılı olan, kötü hesaptan da korkanlardır. Rad/21

(Ey ibadet edenler!) İyi ve erdemli olmak (yalnızca) yüzlerinizi doğu ve batı tarafına çevirmeniz değildir. Fakat iyi ve erdemli (muttakî) kişi Allah'a, ahiret gününe, meleklere, Kitab'a (Kur'an'a) ve peygamberlere inanıp malı(nı), sevgisine rağmen (veya Allah rızası için) akrabaya, yetimlere, yoksullara ve yolda/sokakta kalmışlara, dilenenlere ve boyunduruk altında bulunanlara (kurtulmaları için) veren, namazı dosdoğru kılan, zekatı veren, ahitleştiği zaman sözlerini yerine getiren, sıkıntıda, hastalıkta ve savaşın şiddetlendiği anda sabredendir. İşte (îmanlarında, iyilik ve taatta) doğru olanlar onlardır. Ve takvaya erenler de onlardır. Bakara/ 177

O, (Allah) hikmeti dilediğine verir. Kime de hikmet nasip etmişse, muhakkak ona çok hayır verilmiştir. (Bu âyet ve öğütleri) olgun akıl sahiplerinden başkası düşünemez. Bakara/269

MEVLÂNÂ HALİD BAĞDÂDÎ (K.S.) BUYURDULAR Kİ:

“Cenâb-ı Hakk’ın fazlını, ibâdâtını terke sebep kılma ki, şeytan, insanın aklıyla oynayıp da aldatmış olmasın. Zikr-i kalbe devam et. Sana zikirden bıkkınlık gelmesin. Yürürken dahî olsa, Cenâb-ı Hakk’ın havl ve kuvvetine temessük et.”

**********

“ İmâm-ı Müslimînin, vüzerânın ve ümerânın ıslâh-ı hâline dua et. Cenâb-ı Hakk'dan İslâm'ın küfr üzerine gâlib gelmesi için dua et. Vücûdunu terke, mevcûdunu bezle âmâde ol. Bulunana kanâat göster. Sâhib-i makâm-ı Mahmûd'un sünnetine temessük et.”

“Ey nefsin hilelerinden ve şeytanın aldatmalarından kurtulmak isteyen kişi! Sen can u gönülden onun kölesi ol”

SON PEYGAMBER (SAS)

(Ey Resûlüm!) De ki: “Allah’ı seviyorsanız bana uyun ki Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın. Çünkü Allah çok bağışlayan ve merhamet edendir.”

(3/ Al-i İmran Suresi: 31)

Peygamber (s.a.v) Efendimizin, her şeyde olduğu gibi, ibâdette de gözettiği ölçü, onun azlığı veya çokluğu değil, onda sebât ve devamlılıktır. Efendimiz (s.a.v) bu gerçeği şöyle ifâde etmişlerdir: “Amellerin en faziletlisi ve onun Allah katında en çok kabûl göreni; az da olsa devamlı yapılanıdır." Buhârî, el-Câmi'us-Sahîh, 7/181-182.
Hz. Âişe (r.anhâ) vâlidemizin anlattığına göre Resûlullah (s.a.v) Efendimiz, Mescid-i Nebevî’nin bir köşesine hasır gererek kendilerine özel bir “ibâdet köşesi” ayınrlar. Burada geceleri namazlannı kılar, gündüzleri de yere sererek otururlar. Durumu fark eden ashâb (r.a), içerisi görünmeyen o paravanın çevresine doluşarak Resûlullah (s.a.v)’in kıldığı gibi namaz kılmaya, hattâ daha da ileri gitmeye başlıyorlar. Bunu gören Allah Resûlü, onlara hitâben:
“Arkadaşlar! Tâkat (güç) getirebileceğiniz ve altından kalkabileceğiniz amellere (işlere) girişin. Zîrâ siz bıkıp usanmadığınız müddetçe Allah (sevab vermekten) usanmaz. Biliniz ki, Allah katında amellerin en makbulü, az da olsa devamlı olanıdır " buyururlar. Buhârî, el-Cami'us-Sahîh, 7/50
”Kaynak: Şemail-i Şerif Kitabı (Şahver Çelikoğlu)

KÖLESİYİZ, RAZI OLSUN

ALEMLERİN EFENDİSİ BİZDEN

BİR SORU BİR CEVAP

SORU: Birçok yerde, ölünün kırkıncı veya elli ikinci gecesi münasebetiyle merasim tertip edilip sadaka verilir. İslâm dininde bunun yeri var mıdır?


CEVAP: Ölünün kırkıncı ve elli ikinci gecesi ile ilgili hiç bir şey vârid olmamıştır. Böyle geceler için özel merasim tertip etmek doğru değildir. Cahil halkın uydurduğu bir bidattir. Meyyit için dua ve tasadduk etmek her zaman iyidir. Şu veya bu geceye tahsis edilmez.

HADİS-İ ŞERİFLERLE HAFTANIN DUASI

köşenin içeriği SON PEYGAMBER PLATFORMU’ nun (www.sonpeygamber.im/) katkılarıyla, KUR’AN’IN ANLAMIYLA BULUŞMAK PLATFORMU tarafından hazırlanmıştır. Ayet mealleri Hasan Tahsin Feyizli'nin Hazırladığı Feyzü'l Furkan Açıklamalı Kur'an-ı Kerim Meali’nden alınmıştır. Ayet meallerinin tamamına www.kuran.global ses dosyalarına www.akradyo.net adreslerinden ulaşabilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.