MARAŞ SEMPOZYUMU BAŞLADI

Maraş sempozyumu başladı...

Yayınlanma:
Güncelleme: 03 Şubat 2017 16:35
MARAŞ SEMPOZYUMU BAŞLADI

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirilen Uluslararası Milli Mücadele Döneminde Maraş Sempozyumu başladı.

Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’nde başlayan sempozyuma gelen davetliler kültür merkezi girişinde Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı’nın Mehteran Konseri ile karşılandı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan sempozyum açılış konuşmaları ile devam etti.

İlk olarak kürsüye gelen Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, devletlerin tarihlerine damga vuran olayların ve kişilerin olduğunu ifade ederek, Kahramanmaraş’ın Milli Mücadelenin başlamasına ilk kıvılcım olduğunu söyledi.

dul_7395.jpg

Başkan Erkoç yaptığı konuşmada: “Devletlerin tarihlerine damga vuran olaylar ve kişiler vardır. Kahramanmaraş’ımız Milli Mücadelenin ilk kıvılcımı olmuş ve ülkemizin düşmanlardan temizlenmesine vesile olmuştur. Türkiye tarihimiz için Milli Mücadele ne denli önemli ise Kahramanmaraş’ın da ilk kıvılcımı başlatması o denli önemlidir.

Sütçü İmam’ın ilk sıktığı kurşun ve akabinde gelişen Avukat Mehmet Ali Kısakürek’in beyannamesi, Rıdvan Hoca’nın hürriyet olmayan bir yerde Cuma Namazı kılınmaz hutbesi, Bayrak Olayı Maraş’ımızın milli mücadele yıllarına damga vurmuş ve dünyaya bir mesaj vermiştir.

15 Temmuz gecesi de emperyalist güçlerin uşaklığını yapanlar tarafından başlatılan darbe girişimine karşı Aziz Milletimiz, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın meydanlara inin çağrısına karşılık dik ve vakur duruşunu göstermiş ve bu uşaklara meydan vermemiştir.

Tıpkı Sütçü İmam’ın yaptığı gibi Şehit Ömer Halisdemir kardeşimizde ilk kurşunu sıkarak hain darbecilerin planlarını alt üst etmiştir.

12 Şubat 1920’de kahraman hemşehrilerimiz şehrimizi kurtardıkları gibi 15 Temmuz’da da aynı özveriyi göstermişlerdir.

Bu Aziz Milletimiz hiçbir zaman hürriyetsiz yaşamamış, esaret altında kalmamıştır. Bu Aziz Milletimiz dünya medeniyetlerine her zaman yön vermiştir. Evrensel değerlere oluşumunda Aziz Milletimizin katkısı mevcuttur ki gittiğimiz her yerde bunu görmekteyiz.

Bizden sonraki nesillerin yetişmesi adına, tarihimizi bilmesi adına düzenlediğimiz bu sempozyumlarımız devam edecek. Bizden sonraki gelecek nesillerin de benzer saldırılara maruz kalması durumunda aynı dik duruşu göstereceğine inanıyoruz.

dul_7394.jpg

100 Yıl önce ülkemiz nasıl saldırılara maruz kalmış ise aynı saldırılar emparyalist güçleri kuklaları tarafından devam ettirilmek istenmektedir. Aziz Milletimiz dik ve vakur duruşu ile buna asla müsaade etmeyecektir.

Bu vesile ile sempozyumumuza gerek yurt dışından gerekse yurt içinden gelen tüm akademisyenlerimize hoş geldiniz diyor hepinize saygılar sunuyorum” dedi.

Başkan Erkoç’un konuşmasının ardından kürsüye gelen Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Deveci, bir selamlama konuşması yaptı.

Sempozyumun açılış oturumunu başlatmak üzere Prof. Dr. İbrahim Solak yerini aldı ve açılış oturumu başladı. Bu oturumda Prof. Dr. Hikmet Öksüz; “Milli Mücadele Yıllarında Maraş Ve Çevresinde Ermeni Faaliyetlerinin Amiral Bristol’un Günlüklerine Yansıması”, Prof. Dr. Haluk Selvi; “Milli Mücadele’de TBMM’YE Maraş’tan Çekilen Destek ve Tebrik Telgrafları”, Prof. Dr. Osman Akandere; “Maraş’ın Fransızlar Tarafından İşgaline Heyet-İ Temsiliye ve Mustafa Kemal’in Tepkisi”, Prof. Dr. Said Öztürk; “Bitmeyen Hesaplaşma: Milli Mücadeleden Küresel Mücadeleye”,  Doç. Dr. Nejla Günay; “Millî Mücadele ve Sonrasında Zeytun Ermenileri”, ve Cevdet Kabakcı; “Arslan Bey’in Milli Mücadeleye Dair Anlattıkları” konularında bildirilerini sundular.

Sempozyum öğleden sonraki bölümünde ise Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Avşar Kampüsünde bulunan 5 ayrı salonda devam edecek.

Sempozyuma Kahramanmaraş Vali Vekili Faruk Eraslan, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, KSÜ Rektörü Prof. Dr. Durmuş Deveci, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, İl Kültür ve Turizm Müdürü Seydihan Küçükdağlı ile diğer protokol mensupları, akademisyenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

img_2939.jpg

KAYNAK: Maraştanhaber

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.