Meksika’da iç içe piramit keşfedildi

Meksika’da iç içe piramit keşfedildi

Yayınlanma:
Güncelleme: 24 Mart 2017 11:00
Meksika’da iç içe piramit keşfedildi

Maya uygarlığından kalma ünlü tarihi şehir Chichen Itza’da bulunan El Castillo (Kale) ya da Kukulkan olarak bilinen piramidin aslında iç içe yapılardan oluştuğu keşfedildi.

En dışta 30 metre yüksekliğinde bir yapı şeklinde görülen piramidin içinde 20 metre yüksekliğinde bir piramit daha olduğu biliniyordu. Yeni yapılan keşfe göre yapıların en iç kısmında 10 metrelik bir piramit daha bulunduğu tespit edildi.

En küçük piramidin 550 ila 800 yılları arasında inşa edilmiş olduğu tahmin ediliyor. Ortadaki yapının da 800 ila 1000 yılları arasında inşa edildiği düşünülüyor. En dıştaki yapı ise 1050-1300 yılları arasında tamamlanmış. Yeni keşifle birlikte El Castillo’nun üç aşamada inşa edildiği kanıtlanmış oldu.

''MATRUŞKA GİBİ''

Projenin yöneticisi ve jeofizik uzmanı Rene Chavez Seguro “Matruşka gibi, açtıkça altından yenisi çıkıyor.” diyor. Bu yapıların birbirinin üzerine inşa edilmiş olmasının çeşitli sebepleri olabileceğini belirten antropoloji uzmanı Denisse Argote, bu sebepler arasında yapıların bozulması ya da yeni bir hükümdarlığın kontrolüne geçmesinin bulunabileceğini dile getiriyor.

En küçük piramidin tespit edilmesi için kullanılan teknik, piramidin yapısını bozmadan dışarıdan tarama yöntemi ile kullanılıyor. Yeni keşfedilen iç yapının, Maya kültürünün, Meksika’daki başka kültürlerden etkilenmeden önceki yapısı hakkında fikir verebileceği düşünülüyor.

KAYNAK:

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.