Mezarsız işçiler davasında mahkeme kararı verdi...

Mezarsız işçiler davasında mahkeme kararı verdi...

Yayınlanma:
Güncelleme: 20 Temmuz 2017 16:52
Mezarsız işçiler davasında mahkeme kararı verdi...

Karar, daha önce soruşturma izni verilmeyen ve söz konusu davada bilirkişi raporları doğrultusunda asli kusurları olduğuna kanaat getirilen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile EÜAŞ üst düzey yöneticileri için yeniden yargılama ihtimalinin de yolunu açmış oldu.

 

Afşin-Elbistan B Termik Santrali’nin kömür ihtiyacının karşılandığı Çöllolar Kömür İşletmesi’nde yaşanan ve 11 işçinin hayatını yitirmesine neden olan göçüklerle ilgili olarak sahanın işletmecisi Park Teknik AŞ ile Elektrik Üretim Anonim Şirketi’nin (EÜAŞ) Genel Müdürlüğü'nde görevli 23 kişinin yargılandığı dava hakkında Elbistan Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği karar, Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi (İstinaf) tarafından onandı.
Çöllolar Kömür İşletmesi’nde 6 yıl önce yaşanan ve 9 işçinin bedeni milyonlarca toprak altında kaldığı için ‘Mezarsız işçiler davası’ olarak adlandırılan davada 22. duruşmanın sonucunda Elbistan Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin verdiği karar, şirket avukatlarının ve işçi yakınlarının müvekkillerinin itirazı üzerine Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 16. Ceza Dairesi’nce görüşüldü.
Elbistan Ağır Ceza Mahkemesi’nin 21 Ocak 2017’de verdiği kararı değerlendiren 16. Ceza Dairesi, kararı onadı. Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi’nce onanan kararla birlikte, sahanın işletmecisi Park Teknik A.Ş.’de görevli 4 kişi hakkında verilen 91 bin 200’er lira adli para cezası kesinleşmiş oldu. Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebep olmak suçundan haklarında 5 yıl hapis istemiyle dava açılan sanıkların cezası,1/6 oranında indirilmiş ve 4 yıl 2 aya çevrilmişti. Bu ceza da adli para cezasına çevrilerek sanıklar Refik Güray Eken, Şeref Göksu, Yakup Kaygusuz ve Yusuf Aydın’ın 91 bin 200 TL para cezası ile cezalandırılmasını kararlaştırılmıştı.
Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 16. Ceza Dairesi’nin onadığı karar, söz konusu davanın devamı niteliğini de taşıyor.
Elbistan Ağır Ceza Mahkemesi, bütün işçi yakınlarının şikayetinden vazgeçtiği davada, EÜAŞ ve Enerji Tabi Kaynakları Bakanlığı’nın projenin hazırlandığı tarihte görevi başında olan bazı üst düzey yetkilileri için asli kusurlu olarak yeniden yargılama talebinin de onanması, yeni bir sürecin başlamasını sağlayabilecek niteliğe sahip.
Onama kararının Elbistan Ağır Ceza Mahkemesi’ne ulaşmasının ardından Afşin Cumhuriyet Başsavcılığı’nca Bakanlık ve EÜAŞ’ın üst düzey yöneticileri için yeniden soruşturma izni verilmesine yönelik dava açılacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, daha önceden bu görevliler hakkında soruşturma izni vermemişti.

KAYNAK: İha

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.